Vraag het onze matrasexpert

Dekbed

Het dekbed is naast een bedbodem en een matras essentieel voor een goede nachtrust. De voornaamste taak van een dekbed is het warmhouden van het lichaam. Maar daarnaast voert het dekbed ook nog een vocht verwerkende functie uit. Je verliest namelijk gemiddeld een halve liter vocht per nacht.

Een dekbed is een huid ook wel tijk genoemd met daarin een bepaalde vulling, de huid ( tijk) moet zowel ademen als warmte vasthouden, bij alle vullingen is de tijk van essentieel belang, bijvoorbeeld voor een juiste verdeling van het materiaal wat in het dekbed zit. De tijk is veelal van katoen gemaakt.

Er zijn verschillende materialen waarmee een dekbed gevuld kan zijn. Zo kan de vulling bestaan uit dons, wol en synthetisch materiaal. Elke vulling heeft specifiek eigenschappen waardoor het per individu afhankelijk is wat men als prettig ervaart. 

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Dekbed

Een dekbed kan van wol, dons of synthetisch materiaal zijn gemaakt. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen?Dekbed

Een synthetisch deken is vanuit praktisch oogpunt een goede aankoop, deze kan gewassen worden en is daarom aantrekkelijk voor mensen met allergie. In tegenstelling tot een dons dekbed gaat het synthetische dekbed minder lang mee.  Het is vaak de goedkoopste variant en de vullingen kunnen niet verschuiven.  

Dons is zacht licht en comfortabel, en valt soepel om het lichaam heen. Een deken gemaakt van dons is vaak duurder maar gaat daarentegen wel langer mee. Het dekbed  kan helaas niet in de wasmachine, in dit geval zal men het dekbed zo nu en dan moeten luchten. Een andere optie is professioneel reinigen. De tijk moet ten alle tijden goed gesloten blijven anders ontsnappen de veertjes wat ten kosten gaat van de prestaties van het dekbed. 

Wol is vaak de wat duurdere variant. Het isoleert en reguleert  vaak beter dan een dons of synthetisch dekbed. Waar door het lichaam in de winter verwarmt is en in de zomer zorgt het dekbed voor verkoeling. Niet alle wollen dekbedden zijn zelf te wassen, waardoor professioneel reinigen vaak noodzakelijk is. Daarnaast is Wol vaak wat zwaarder maar dat wil niet zeggen dat het per definitie warmer is dan de andere materialen. En het kan bovendien niet in de wasmachine. 

Daarnaast worden de dekbedden verdeeld in verschillende warmteklasse:

Warmteklasse 1: Meest dikke dekbedden voor erg koude slaapkamers of andere koude omstandigheden.

Warmteklasse 2: Is de meest voorkomende warmteklasse voor een kamertemperatuur van ongeveer 15 graden.

Warmteklasse 3: Speciaal voor mensen die het sneller warm krijgen of slapen in een slaapkamer van ongeveer 20 graden.

Warmteklasse 4: Gebruikt men vooral veel in de zomer, of in kamers met temperaturen boven de 20 graden.

Daarnaast zijn er 4 seizoenen dekbedden,  in dit geval kan men 2 dekbedden aan elkaar verbinden met bijvoorbeeld drukknopen. In het koude seizoen gebruikt men beide dekbedden en in de zomer vaak een enkele.

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

Bezoekers van Welke-Matras.nl hebben nog geen vragen achter gelaten.