Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Lattenbodem

Het comfort van de lattenbodem wordt veroorzaakt door individueel verende latten. Met name het midden deel van een lattenbodem vertoont een hoge mate van vering. Dit is ook het deel waar een mens op ligt en waar dus meer druk op wordt uitgeoefend. Een lattenbodem kan doorgaans per zone een individuele ondersteuning bieden. Lattenbodems worden in diverse prijsklassen en verschillende kwaliteiten aangeboden.

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Lattenbodem : Wat zijn de kenmerken.

Het aantal latten kan per bodem sterk variëren. Ook de breedte van de lat kan per lattenbodem behoorlijk verschillen. Maar hoe smaller de lat, des te flexibeler deze wordt. Kwalitatief goede lattenbodems zijn opgebouwd uit ten minste 24 latten maar bij voorkeur 42 latten.De latten dienen daarbij twee aan twee geplaatst te zijn in een beweegbare flexibele houder. Hierdoor kunnen de latten onafhankelijk van elkaar bewegen.

Lattenbodem Verstelbaar

De meeste lattenbodems zijn in het heupgedeelte instelbaar. Ook worden er lattenbodems aangeboden waarbij het mogelijk is het hoofd-, schouder- en rompgedeelte onafhankelijk van elkaar in te stellen. Hierdoor kan een nog betere ondersteuning worden gegeven. Het instellen van de lattenbodem vraagt vaak enige tijd. Door de instelling te veranderen kunt u proefondervindelijk vaststellen welke instelling het beste bij u past. Lattenbodems zijn in 3 uitvoeringen verkrijgbaar: niet verstelbaar, hand verstelbaar en elektrische verstelbaar. Elektrisch verstelbare lattenbodems zijn uitgerust met 2 of 4 motoren met als optie een laagspannings (24 volt) motor.

Het materiaal van de latten kan ook sterk variëren: Van beukenhouten lagen die aan elkaar zijn verlijmd tot kunstof veerribben tot aluminium latten.

Het is aan te bevelen voor een lattenbodem te kiezen waarbij de latten doorlopen tot aan de buitenzijde van de bodem. Hierdoor ondervindt het lichaam over de gehele bedbreedte een ononderbroken evenwichtige ondersteuning. Een ander voordeel hierbij is dat 2 naast elkaar geplaatste lattenbodems naadloos op elkaar aansluiten.

Lattenbodems zijn geschikt voor polyether-, koudschuim-, traagschuim, latex en pocketvering matrassen. Bij een pocketvering matras dient u er op toe te zien dat de lattenbodem over ten minste 24 latten beschikt i.v.m. de benodigde individuele ondersteuning van de pocketveren.

Een lattenbodem dient na ongeveer 10 jaar te worden vervangen.

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

Rob

Rob

Op donderdag 04 januari 2018 stelde Rob de vraag:


Ik wil een matras kopen voor mijn boxspring met afmeting 100 cm bij 220 cm. De prijs maakt mij niet zoveel uit. Ik zat zelf te denken aan een Auping Vivo of een Pullman Goldline. Is dit weggegooid geld of wat is zonder te hebben proefgelegen het standaard advies? Ga voor een duur matras van een bekend merk dan is het altijd goed of is er een betere prijs/ kwaliteit verhouding mogelijk?

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op donderdag 04 januari 2018


Beste Rob, Een aankoop verrichten van een matras zonder thuis proefslapen vind ik onverantwoord. Ik word in mijn menig gesteund door een recent onderzoek van de Universiteit van Hasselt. In een proefschrift kwam naar voren dat 75% van de mensen die een nieuw matras hebben aangeschaft niet of helemaal niet tevreden waren. Soms kon men geen verschil waarnemen tussen het oude en het nieuwe matras maar in de meeste gevallen viel het ligcomfort en de prestatie toch tegen. Want wat kunt u nu vaststellen over de geschiktheid van een matras door 1 of 2 minuten te gaan proefliggen in een showroom met uw dagkleding aan? Zowel Auping als Pullman bieden geen mogelijkheid tot proefslapen aan. Of een van de door u genoemde matrassen voor u is geschikt, kan ik op afstand niet beoordelen. Immers ik ken uw persoonlijke omstandigheden niet. Ik stel voor dat u naar onze homepagina gaat: http://www.welke-matras.nl/. Daar vindt u de Matraskeuze Hulp. Volg de 8 eenvoudige stappen en u krijgt een persoonlijk advies. Ook een advies voor de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras.

Nijhuis

Nijhuis

Op dinsdag 02 januari 2018 stelde Nijhuis de vraag:


Welk type matras kan ik het beste kopen bij een lattenbodem

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op woensdag 03 januari 2018


Beste heer Nijhuis, Naar mijn mening is een lattenbodem met voorsprong de beste bedbodem. Vrijwel elke matrasuitvoering kan op een dergelijke bodem worden geplaatst. Een voorbehoud wil ik maken voor een pocketveren matras. Zie er bij dit type matras op toe dat de lattenbodem over ten minste 24 latten beschikt. Dan is de afstand tussen de latten niet te groot waardoor de individuele pocketveer ondersteund blijft. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras.