Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Matras Maandag: Proefslapen is een must! Terug naar blog overzicht

Matras Maandag: Proefslapen is een must!

In MatrasMaandag wordt elke maandag wekelijks een onderwerp besproken rondom matrassen en de aanschaf hiervan. In deze eerste week gaat Peter Trompert, algemeen directeur van Select Comfort in op wat proefslapen is. Proefslapen is een must!

Waarom u niet in 5 minuten proefliggen tot een goed oordeel kunt komen.

Proefslapen is een must

Wat is nu precies proefslapen? En waarom moet het?

Ik ga er vanuit dat het u niet bekend is dat 75% van de mensen die een nieuw matras aanschaffen niet of zelfs helemaal niet tevreden zijn met de aankoop van het nieuwe matras. Dat blijkt uit onderzoek van de Katholieke Universiteit van Leuven. Dat is natuurlijk een schrikbarend hoog percentage, want 25% van de mensen die een nieuw matras aanschaffen zijn daar tevreden mee. En hoe komt dat nou? Dat komt omdat u vaak niet in staat gesteld wordt om langdurig een matras thuis uit te testen. Misschien dat u wel in staat bent om in 5 minuten een keuze te maken in een slaapspeciaalzaak. Ik ben dat in ieder geval niet. En ik denk u eigenlijk ook niet.

Heel belangrijk is dat u het matras van uw keuze 14 dagen ongestoord thuis in uw eigen omgeving thuis kan uitproberen. Want tijdens het uitproberen van het nieuwe matras ondergaat uw lichaam een zogenaamde houdingcorrectie. Dat betekent dat uw rug, schouder- en nekspieren 10 tot 12 nachten nodig hebben om te wennen aan het nieuwe matras. En pas daarna kunt u feitelijk de juiste beslissing nemen.

Proefslapen is een must!

 

 

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn 8 reacties

cobie gerritsen

op Vrijdag 19 april 2013 om 17:32 uur


mijn matras voelt zo warm aan nu de temperatuur niet zo koud meer is. Ik slaap niet lekker s,nachts

C.Porsius

op Vrijdag 19 april 2013 om 18:36 uur


Ik overweeg om een nieuw matras te kopen, maar mijn bed is 1.90 lang en mijn slaapkamer zo klein dat er geen groter bed in kan. Is hier een oplossing voor?

j.g.holzel

op Vrijdag 19 april 2013 om 18:42 uur


Wij vinden het ook erg warm en hebben nu wat langer erop geslapen en dan vormen zich toch kuilen en dat zou zeker niet gebeuren dus ik hoop op een reactie hoe nu verder.
hans

Connie Pijpers

op Vrijdag 19 april 2013 om 22:00 uur


Ik wil graag inhaken op de opmerking van de vorige schrijver en wel dat ik ook het gevoel heb min of meer in een kuil te liggen als ik op mijn zij lig, misschien komt dat omdat ik altijd alleen aan dezelfde kant lig op een tweepersoons matras met twee latten eronder. Als ik op mijn rug lig heb ik dat gevoel niet. Gaarne uw reactie. Connie

Peter Trompert

op Vrijdag 19 april 2013 om 23:53 uur


Op de bovenstaande opmerkingen en vragen wil ik als onderstaand reageren.

1. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 14 en 16 graden celsius. Deskundigen op dit gebied discusieren nog wel eens over een graadje meer of minder. Maar in het algemeen komt het wel op de genoemde temperaturen uit. Een matras voorzien van een traagschuim of koudschuim toplaag of een volledig latex matras kunnen wel eens iets warmer aanvoelen omdat deze materialen meer het lichaam omsluiten. Maar als u er op toeziet dat de temperatuur in uw slaapkamer niet te hoog oploopt dan zult u hiervan niets merken.

2. Er zijn zeker matrassen verkrijgbaar in een lengte maat van 190 cm. Deze maat hoeft geen beperking te zijn.

3. Kuilvorming kan bij een matras ontstaan. Met name bij bepaalde type pocketveren of bij polyether schuim kan dit fenomeen zich voordoen.

Het komt ook wel voor dat een slaper bij een zogenaamde Nasa traagschuim matras kuilvorming signaleert. Het uitgangspunt van traagschuim is dat het een mal maakt van de lichaamsvorm. Deze unieke eigenschap zorgt er voor dat drukpunten op het lichaam tot een minimum worden beperkt. Deze malvorming wordt vaak wel ten onrechte als kuilvorming gerapporteerd. Technisch gesproken zal kuilvorming bij kwalitatief hoogwaardig traagschuim en koudschuim niet of nauwelijks kunnen
voorkomen.

Henk te Ronde

op Maandag 13 mei 2013 om 08:00 uur


Beste Peter,

Van mij ook even een reactie op de slaapkamer temperatuur, het lijkt mij toch wel een beetje veel gevraagd om te stellen dat de slaapkamer temperatuur tussen de 14 en 16 graden moet liggen om comfortabel te kunnen slapen, dan moet je wel haast airco hebben anders gaat dat niet lukken. Nu heb ik zelf eigenlijk ook het idee dat de matras snel te warm aanvoelt . Is daar iets aan te doen?

Peter Trompert

op Donderdag 16 mei 2013 om 23:56 uur


Geachte heer Te Ronde,

Wetenschappelijk is aangetoond dat de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 14 en 16 graden Celsius ligt. Een te koude of een te warme slaapkamer kan een negatief effect hebben op de slaapkwaliteit.

De gemiddelde temperatuur in Nederland ligt op 10,1 graden Celsius. De warmste maand van het jaar is juli met een gemiddelde temperatuur van 17,7 graden. Op basis van deze gegevens zal een verwarming eerder nodig zijn op de slaapkamer dan een airco om de ideale slaapkamertemperatuur te realiseren. Voor het beperkt aantal nachten dat de temperatuur boven de 16 graden Celsius uitkomt is een airco zeker een aan te bevelen hulpmiddel.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
Welke matras?

Harrie Maagdenburg

op Vrijdag 17 mei 2013 om 07:22 uur


Beste Henk,

Peter Trompert heeft gelijk. De beste oplossing voor een aangenaam slaapklimaat tijdens warme zomernachten is een airco. Er zijn al mobiele airco's te koop voor rond de 300 Euro. Ik heb er zelf ook een aangeschaft. Zit tevens een ontvochtingsfunctie bij. Een dergelijk apparaat is een uitkomst. Een goedkoper alternatief is het raam openzetten en een luchtventilator plaatsen. Op deze manier krijg je wat luchtbeweging in de slaapkamer. Werkt ook verkoelend maar dat vond ik toch niet de juiste oplosing.

Grtn, Harrie

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.