Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

35 jaar Ikea in Nederland Terug naar blog overzicht

35 jaar Ikea in Nederland

In de Kromhout hal in Amsterdam-noord heeft Ikea een expositie geopend over haar 35 jarige aanwezigheid in Nederland. Ikea, 35 jaar thuis in Nederland, heeft de wooncultuur in ons land drastisch veranderd. Met lage prijzen, design producten en slimme oplossingen is Ikea niet meer uit de Nederlandse woon-, slaap- en badkamer en keuken weg te denken. Wie heeft er nu niet een product uit de Ikea-stal in zijn huis? Laat de eerste Nederlander opstaan.

Wat brengen de volgende 35 jaar ons?

Nu moet ik u eerlijk bekennen dat de schrijver van dit artikel niet helemaal objectief staat ten opzichte van het Zweedse woonwarenhuis. Ik ben namelijk een grote fan. Maandelijks bezoek ik wel ergens in het land een Ikea winkel om te zien hoe dit bedrijf op een onvergelijkbare wijze de klant weet te verleiden, te inspireren en te vermaken. Ik doe dit meestal rond etenstijd omdat ik dan voor een habbekrats een prima warme maaltijd voorgeschoteld krijg. Hoogtepunt is daarbij dat ik mijn colaglas zo vaak als ik maar wil mag hervullen. Kom daar bij McDonalds maar eens om. Daarnaast staan in mijn huis een aantal Ikea trofeeen. Ik ben namelijk niet erg handig en het succesvol in elkaar zetten van bijvoorbeeld een Ikea kledingkast beschouw ik als een Olympische prestatie. Op mijn legendarische overwinningen, vaak met behulp van mijn vrouw tot stand gekomen, ben ik dan ook apetrots.

Ikea is een voorbeeld voor elke ondernemer die in de woon- en slaapbranche actief is. En wat mij opvalt? Er is vrijwel geen bezoeker te bekennen die niet zonder iets te hebben gekocht de zaak verlaat! Kom daar maar eens om bij een gemiddelde woonboulevard.

Ook op het gebied van bijvoorbeeld matrassen staat Ikea haar Zweedse mannetje of vrouwtje zo u wilt. Met een inmiddels marktafdekkend assortiment tegen gunstige voorwaarden heeft de onderneming ondertussen een aardig marktaandeel weten op te bouwen. En onlangs is het assortiment deels ook via de webwinkel beschikbaar gekomen. Als geen ander weet Ikea de veranderende tijdgeest te volgen. Met als gevolg dat de doorsnee slaapspeciaalzaak vertwijfeld achter blijft.

Ik schat zo dat ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking in de afgelopen 35 jaar is verwekt op een Ikea matras. Welk bedrijf kan een dergelijke eervolle positie innemen? Dit verklaart mogelijk ook de populariteit van Zweedse namen zoals Birgit, Marit, Sven en Johan.

Sinds de kredietcrisis in 2007 toesloeg is de markt voor matrassen onder druk komen te staan. Elke meubelboulevard is inmiddels veranderd in de firma Korting met een grote K. Winkelketens zoals Beter Bed melden aanhoudende omzetdalingen. En Auping biedt maar liefst E 700 voor uw oude matras. Maar niet Ikea. Met name voor studenten, starters op de woningmarkt en jonge gezinnen weet deze gigant met goede matrassen en interessante prijzen de markt naar zich toe te trekken. Een slimme move. Want als het Ikea matras je goed is bevallen waarom dan niet op herhaling op latere leeftijd?

Ik ben benieuwd naar de komende 35 jaar Ikea. Wellicht dat wij dan in een door Ikea gebouwd huis, in een Ikea ingerichte slaapkamer en op een Ikea geleverde matras de tijd doorbrengen. Wij heten dan waarschijnlijk allemaal Sven of Marit. De tijd zal het leren.

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.