Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Bevatten pocketveren matrassen schadelijke elektrische straling? Terug naar blog overzicht

Bevatten pocketveren matrassen schadelijke elektrische straling?

Deze vraag wordt van tijd tot tijd aan ons gesteld. Bevatten pocketveren matrassen schadelijke eletromagnetische straling? Op websites over matrassen wordt soms , zelfs op alarmerender wijze, verondersteld dat pocketveren matrassen schadelijk zouden zijn voor de gezondheid of een ongestoorde nachtrust.  Het staal van de pocketveer zou hieraan ten grondslag liggen. Wij kunnen u geruststellen. Noch uw gezondheid noch uw nachtrust wordt bedreigt door enig stralingsgevaar afkomstig van pocketveren

Verantwoord wetenschappelijk onderzoek toont geen gevaar aan

Elektrische, magnetische en elektromagnetische velden komen overal voor. Bekende vormen zijn UV-straling (zon), infrarode straling (van warme voorwerpen) en licht. Elektromagnetische velden worden ook opgewekt voor toepassingen als de zonnebank, warmtetherapie, de magnetron en zendmasten voor radio, televisie en telefonie. Maar ook de pc, tablet en gsm-telefoon geven een elektromagnetische straling af.  En deze straling is aanwezig bij hoogspanningslijnen, elektrische installaties en elektrische huishoudelijke apparaten.

Uit verantwoord wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen verband bestaat tussen blootstelling aan elektromagnetische velden en gezondheids- of slaapklachten. Er is een uitzondering hierop: kinderen die in de buurt van hoogspanningslijnen wonen, hebben mogelijk een verhoogde kans om leukemie te krijgen. Het gaat in Nederland om 1 geval extra per 2 jaar. Of daadwerkelijk sprake is van een oorzakelijk verband is nog niet bekend.

Geen verband aangetoond

Dat onderzoekers geen verband hebben gevonden tussen elektromagnetische velden en gezondheids- of slaapklachten, betekent niet dat de klachten niet bestaan of dat ze 'wel mee vallen'. Het betekent wel dat deze waarschijnlijk niet worden veroorzaakt door elektromagnetische velden.

Maar wilt u tijdens de nachtrust volledig elektrosmogvrij slapen  dan raden wij u aan alle elektrische apparaten inclusief de verlichting  uit uw slaapkamer te verwijderen. Bij voorkeur dient u dan ook alle stopcontacten af te dichten.  Maar voor een gezonde nachtrust hoeft u dat van ons niet te doen. En ook uw pocketveren matras kan rustig blijven want van dit product heeft u al helemaal niets te vrezen.

 

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn 2 reacties

Friso

op Zaterdag 22 oktober 2016 om 09:46 uur


Beste Peter, je mag misschien verstand hebben van matrassen, maar van elektromagnetische straling heb je helaas minder verstand. Hierdoor voelde ik me geroepen om te reageren over jouw artikel.

"Dat onderzoekers geen verband hebben gevonden tussen elektromagnetische velden en gezondheids- of slaapklachten, betekent niet dat de klachten niet bestaan of dat ze 'wel mee vallen'. Het betekent wel dat deze waarschijnlijk niet worden veroorzaakt door elektromagnetische velden." In de laatste zin trek je een vreemde conclusie. Het verband kan mogelijk niet worden aangetoond.
Stopcontacten afdichten? Nooit van gehoord en onzin. Als elektrische apparaten in huis niet aanstaan, dan loopt er ook geen stroom door de kabels en is het magnetische veld nul.

Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar de veren in een boxspringmatras zijn van metaal en zijn gedraaid in de vorm van een spoel. Ook dat is op zich nog niet zo spannend, maar nu wordt het wel technisch. Nu is het alleen de vraag in hoeverre kunststoffen rond de als een goede isolator werken. Deze isolator in combinatie met een spoel hebben vaak een resonantiefrequentie, waarbij veel elektromagnetische straling kan worden geabsorbeerd. Indien de resonantiefrequentie ligt op een frequentiegebied waar veel straling in voorkomt, bijvoorbeeld van radiostations (veel vermogen) dan kan ik mij voorstellen dat er problemen ontstaan. GSM netwerk heeft hele hoge frequenties, maar weinig vermogen. Gezien de grote van de veren zal de resonantiefrequentie vermoedelijk een stuk later liggen, maar niet zo laag als de frequentie van het lichtnet, 50Hz. M.a.w. het lichtnet zal geen invloed hebben op een mogelijk electromagnetische veld van een boxspring.

Door beddenfabrikanten is makkelijk te laten onderzoeken wat de resonantiefrequentie van een boxspringmatras ligt. Daarnaast is de oplossing voor toekomstige modellen voor mogelijke straling technisch gezien vrij eenvoudig (misschien wel duur). Allen veren met elkaar elektrisch verbinden en een matras aarden via bij stopcontact. In de optiek van de consument misschien een vreemde oplossing, maar dan is er nooit meer een discussie.

Met vriendelijke groet,

Friso (ingenieur)

William

op Maandag 24 april 2017 om 15:52 uur


Hoi Peter ik heb me ingelezen over pocketvering matrassen en overal lees ik dat ze door de metalen veren magnetisch veld vormen. Ik wist dit nooit sinds kort. Mijn dochter van 2 slaapt bijna jaar in ons bed met pocketvering. Heb ik nu wat te vrezen of hoe weetje u zo zeker dat pocketvering geen kwaad kan dan dat zou ik graag willen weten. Mvg w

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.