Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Brandvertragende matrassen. Wel zo verstandig? Terug naar blog overzicht

Brandvertragende matrassen. Wel zo verstandig?

Van tijd tot tijd laait de discussie weer op over het al dan niet verplicht toepassen van brandvertragende materialen in matrassen. In de Verenigde Staten en Engeland is het wettelijk verplicht om matrassen te impregneren met brandvertragende middelen. In Nederland wordt het aan de fabrikant overgelaten of hij zijn matrassen brandvertragend aanbiedt.

De industrie staat voor een dilemma

Het verplicht toepassen van brandvertragende materialen in matrassen blijft  een dilemma waar het laatste woord nog niet over is gezegd. Immers de beschikbare middelen zijn chemisch van aard en schadelijk voor de mens en het milieu. Daarnaast leidt het toepassen van deze middelen tot een hogere prijs van het matras. Aan de andere kant kan een brandvertragende matras levens redden. Onderzoek in o.a. de Verenigde Staten en Engeland laat zien dat het aantal dodelijke slachtoffers van huisbranden met 35 tot 60% verlaagd kan worden als bankstellen en matrassen niet snel vlam zouden vatten.

De redactie van Welke matras? is van mening dat de schuimfabrikanten brandvertragende middelen moeten ontwikkelen die effectief zijn, het milieu sparen en de gezondheid van mensen ontzien. Daarbij moet de consument wel bereid zijn om een hogere prijs voor een matras te accepteren. Het verplicht stellen van brandvertragende matrassen die de gezondheid schaden is naar onze mening geen optie. Aan de ene kant worden dan levens gered, waarbij aan de andere kant levens worden blootstelt aan schadelijke stoffen.

De redactie van Welke matras? is zeer benieuwd naar jouw mening.

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er is 1 reactie

Peter Trompert

op Donderdag 10 januari 2013 om 14:13 uur


Bij Finifire wordt volgens deze onderneming een middel gemaakt dat in matrassen en textiel volledig brandvertragend werkt. Het product is getest en gecertificeerd (Oecotex vermelding) en niet schadelijk voor natuur en gezondheid aldus het bedrijf. Dus geen bromen en andere POP's maar een drinkbaar middel dat op organische gronden ontwikkeld is.

Alle testen op allergie zijn volgens Finifire op het product toegepast (via Amerikaans laboratorium) op basis waarvan een Oekotex vermelding is verkregen.

Het bedrijf kan dus matrassen impregneren en brandvrij maken, zonder nadelige gevolgen voor de gezondheid of het milieu... en dat is waartoe wij oproepen!Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.