Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Burnout patiënten kunnen door slapen niet herstellen Terug naar blog overzicht

Burnout patiënten kunnen door slapen niet herstellen

 Het centrale kenmerk van burnout is ernstige uitputting van energie. Het lijkt erop dat bij burnoutpatiënten de slaap niet meer leidt tot herstel. Dat is jammer want goed slapen kan belangrijk zijn om burnout te voorkomen en ervan te herstellen. 

De problemen met het inslaapvallen en het slechte herstelvermogen van de slaap blijven bij een burnout aanwezig ook al is de oorspronkelijke stressbron die de burnout in gang zette verdwenen. Tot deze conclusie komen wetenschappers bij een studie gepubliceerd in het Jounal of Psychosomatic Research. In het onderzoek waren 60 deelnemers met klinische burnout betrokken en 40 gezonde controle personen.

De deelnemers werden dagelijks gevraagd aan te geven hoe moe hij/zij was voor het naar bed gaan en hoe moe hij/zij was bij het ontwaken. De slaapkwaliteit werd gemeten met één hoofdvraag: ‘vannacht heb ik goed geslapen’. Naast deze hoofdvraag werden er vier subvragen over de slaapkwaliteit gesteld: moeite met inslaapvallen, ‘s nachts wakker worden, zich na het ontwaken niet verfrist voelen en de duur van de slaap.

Het herstelvermogen van de slaap is inderdaad verminderd bij burnout patiënten ten opzichte van de gezonde controle. Burnout patiënten ervaren meer slaapproblemen zoals ‘na het ontwaken zich niet verfrist voelen; en ‘moeite met inslaapvallen’. De ‘duur van de slaap’ was niet verstoord.

Uit nadere analyses blijkt dat het verminderde herstelvermogen van de slaap voor een deel direct verklaard wordt door de slechte slaapkwaliteit en niet zozeer de duur van de slaap. Het is zeer waarschijnlijk dat als iemand met burnout zich regelmatig niet verfrist voelt na het ontwaken bij hem of haar daadwerkelijk het herstelvermogen van de slaap verminderd is.

Slaapproblemen bij personen die nog aan het werk zijn kunnen een vroeg teken zijn voor het ontwikkelen van burnout. Slaap management en slaaphygiëne zijn dus belangrijke aangrijpingspunten bij het voorkomen en behandelen van burnout.

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.