Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

De garantievoorwaarden van Tempur Terug naar blog overzicht

De garantievoorwaarden van Tempur

Wanneer u op zoek bent naar een nieuw matras dan vraagt u ongetwijfeld naar de garantievoorwaarden. Deze dienen helder en passend te zijn zodat u achteraf niet voor een onaangename verrassing komt te staan. De praktijk leert echter dat veel aanbieders van matrassen garantievoorwaarden aanbieden die alles behalve klantvriendelijk zijn. Er wordt (te) vaak gesuggereerd dat u een volledige garantie heeft van wel 10, 15 of zelfs 20 jaar. Dit terwijl ook een kwalitatief hoogwaardig matras na 10 jaar gebruik doorgaans aan vervanging toe is.

Onnodige hindernissen en dus veel ruimte voor verbetering

Het gerenommeerde merk Tempur biedt haar producten aan in de hoge(re) prijsklasse. Als (potentiële) klant mag je dan verwachten dat er een garantie wordt aangeboden die passend is bij dit prijsniveau. Laten we de voorwaarden van Tempur eens onder de loep nemen. 

Basis garantie 2 jaar en alleen geldig bij aankoop via een erkende dealer. 

De algemene garantie die op alle Tempur matrassen van toepassing is beslaat volgens de website van dit bedrijf 2 jaar. Dat vindt de redactie van WelkeMatras? wel erg mager. In het licht van de prijs en gesuggereerde kwaliteit mag je als klant toch wel betere voorwaarden verwachten. 

Hieraan is ook nog eens de bepaling verbonden dat het product bij een erkende Tempur dealer moet zijn gekocht. Dat is op zich vreemd want een fabrieksgarantie is toch een fabrieksgarantie? Wanneer je bijvoorbeeld een BMW koopt dan zit daar een fabrieksgarantie op ongeacht van wie je de auto koopt. Maar niet bij Tempur. Dat valt dus behoorlijk tegen en is zeker voor verbetering vatbaar. 

Mogelijkheid tot uitbreiding van de garantie naar 15 jaar. 

Indien je de aankoop van een Tempur matras laat registreren binnen 2 maanden na aankoop dan wordt de garantieperiode verlengd tot 5 jaar volledig en daarna pro rata afgebouwd. Dat betekent dat je na afloop van de 5 jaars periode moet gaan bijbetalen in geval van een garantieclaim. Dat is op zich een redelijke voorwaarde. 

Maar wat gebeurt er nu als je vergeet de aankoop tijdig te registreren? 

Dan heb je volgens de voorwaarden van Tempur maar 2 jaar garantie. Mits zoals eerder gesteld het matras bij een erkende dealer is gekocht. Anders heb je helemaal een probleem.  Het lijkt er op dat Tempur een horde inbouwt om zich van haar verantwoordelijkheden te ontdoen. Wat kan anders de reden zijn? Wellicht dat Tempur in een reactie haar beleid op dit punt wil toelichten. 

Advies

Ons advies aan Tempur: Maak het de klant gemakkelijk. Biedt gewoon 5 jaar volledige garantie aan zonder al die poespas. De prijs van het matras rechtvaardigt dit zeker. Het aanbieden van een "unieke" 15 jaar garantieperiode onder strikte en dus beperkende voorwaarden is echt niet meer van deze tijd.

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn 7 reacties

Danny

op Donderdag 29 januari 2015 om 00:03 uur


Hoi Peter,

Goed artikel. Zo hoor je nog eens wat. Je kunt dus beter naar Ikea gaan. Daar verkopen ze ook traagschuim matrassen maar dan vele malen goedkoper dan Tempur.

Bij Tempur betaal je voor de naam en niet voor het product en naar nu blijkt ook niet voor de garantie.
Een garantie van 2 jaar voor een matras van E 1500 is belachelijk. Als je al garantie krijgt.

Grt, Danny

Peter Trompert

op Donderdag 29 januari 2015 om 07:51 uur


Beste lezers,

Inmiddels hebben wij de juridisch adviseur van Tempur, de heer Joost Becker van advocatenkantoor Dirkzwager, op bovenstaand artikel geattendeerd. Wij nodigen Tempur hierbij uit inhoudelijk te reageren. Met name zijn wij en u geïnteresseerd te horen waarom er een aantal beperkende voorwaarden zijn ingebouwd om aanspraak te kunnen maken op garantie.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert

Van der Hoeven

op Maandag 02 februari 2015 om 09:13 uur


Beste heer Trompert,

Ik overweeg een Tempur matras aan te schaffen en stuitte bij mijn zoektocht op het internet op uw artikel. Uw bericht heeft wat vragen bij mij opgeroepen.
1. Biedt Tempur nu wel of geen fabrieksgarantie aan?
2. Wanneer alleen de Tempur dealer een garantie geeft, welke rechten heb ik dan nog als deze dealer bijvoorbeeld failliet gaat?
3. Ik las ook ergens dat je alleen garantie hebt op het "Tempur" materiaal als dit 2 centimeter is ingezakt. Klopt dit?

Laat u mij wat weten?

Van der Hoeven

PeterTrompert

op Donderdag 05 februari 2015 om 12:56 uur


Geachte mevrouw, heer Van der Hoeve,

Met excuses voor mijn verlate reactie wil ik uw vragen alsvolgt beantwoorden.
1. In zover ik heb kunnen achterhalen biedt Tempur geen fabrieksgarantie aan de klanten van haar dealers. De afspraken die Tempur met haar dealers heeft gemaakt over garanties zijn bij mij niet bekend.
2. Indien de Tempur dealer failliet gaat wordt het gezien punt 1 een moeilijke zaak. Tenzij Tempur zelf zich coulant opstelt.
3. Inderdaad heb ik ook gelezen dat Tempur het criterium van 2 centimeter hanteert. Bij een traagschuim laag van bijvoorbeeld 8 centimeter betekent dit dat het traagschuim 25% zichtbaar moet inzakken alvorens een garantie wordt verstrekt.

Helaas hebben wij van Tempur zelf nog geen reactie ontvangen. De onderneming zou zelf duidelijkheid moeten verschaffen.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert

Mvr. Van Kesteren

op Donderdag 19 februari 2015 om 04:07 uur


Wat mij opvalt is dat Tempur geen enkele reactie geeft op jullie verhaal. Wie na zo veel weken zwijgt, stemt dus toe. Dat Tempur alleen een garantie verstrekt wanneer een matras via een erkende dealer is gekocht vind ik ronduit vreemd. Wat zou daarbij de achterliggende gedachte zijn? Een fabrieksgarantie is toch heel normaal?

Peter Trompert

op Donderdag 19 februari 2015 om 08:45 uur


Geachte mevrouw Van Kesteren,

Dat Tempur alleen garantie verstrekt aan producten die via haar officiële dealers zijn aangeschaft is makkelijk te verklaren. Tempur houdt er een zogenaamd gesloten distributienetwerk op na. Dat wil zeggen dat de onderneming haar producten alleen wenst te verkopen via officieel aangestelde dealers. Deze verkopers worden gedwongen een door Tempur vastgesteld prijsbeleid te volgen. Hierdoor kunnen de prijzen kunstmatig hoog worden gehouden.

Indien een niet officieel aangestelde handelaar Tempur producten aanbiedt dan wakkert dit een prijsconcurrentie aan. Dat is in het voordeel van u als klant, maar dat zit Tempur niet op te wachten. Door deze dealer uit te sluiten van garantie verwacht Tempur dat de klant dit zal afschrikken waardoor deze uiteindelijk toch voor de hoge prijs van de officiële dealer gaat.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?

Ps. Ondergetekende heeft via de advocaat van Tempur een document voorgeschoteld gekregen waarbij deze onderneming van mij persoonlijk een schadevergoeding van maar liefst E 70.000 eist met een dwangsom per dag van E 10.000 mocht ik mijn publicaties over Tempur niet staken. Op deze wijze probeert Tempur mij het zwijgen op te leggen. Kennelijk heb ik met mijn berichtgeving over dit bedrijf een open zenuw geraakt. Uiteraard laat ik mij door Tempur niet intimideren. Het geschreven woord zal sterker blijken te zijn dan het juridische zwaard. Ik houd u op de hoogte van het verdere verloop.
Kevin

op Dinsdag 02 juni 2015 om 12:22 uur


Net gebeld door de verdeler om mij te laten weten dat mijn 1 jaar oude doorgezakte hoofdkussen van 140€ terug kan worden opgehaald. Na onderzoek door de fabrikant, blijkt er niets mis mee te zijn... Zit wel degelijk een serieus zichtbare put in. Nooit meer iets van tempur, gewoon schandalig!

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.