Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

De gevolgen van een slaaptekort Terug naar blog overzicht

De gevolgen van een slaaptekort

Volgens de internationaal befaamde slaapspecialist Matthew Walker worden de gevolgen van een slaaptekort ernstig onderschat.

Volgens de internationaal befaamde slaapspecialist Matthew Walker worden de gevolgen van een slaaptekort ernstig onderschat. Dat schrijft hij in zijn nieuw boek ‘Why We Sleep: The New Science of Sleep and Dreams’. Hij trekt aan de alarmbel: we zouden momenteel een “catastrofale epidemie van slaapverlies” ervaren, die om maatregelen vraagt. Walker hoopt niet alleen individuen, maar ook beleidsmakers en overheidsinstellingen aan te spreken. 

Matthew Walker is slaaponderzoeker en directeur van het Center for Human Sleep Science aan de prestigieuze Berkeley Universiteit in Californië. In zijn nieuw boek Why We Sleep: The New Science of Sleep and Dreams zegt hij dat te weinig slaap voor iedereen negatieve gevolgen heeft voor lichaam en geest. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Walker raadt mensen aan om minstens acht uren per nacht te slapen. Bij minder dan zeven uren is er sprake van ‘een gebrek aan slaap’ en dat is van directe invloed op de levensverwachting. Zo ziet Walker een verband tussen slaaptekort en ziektes als Alzheimer, kanker, diabetes, obesitas, angststoornissen en depressie.

Aanpak op het hoogste niveau

Toch kan ‘de epidemie’ volgens Walker enkel bestreden worden als de overheid tussenbeide komt. Hij redeneert dat veel andere problemen zullen verdwijnen als het slaaptekort aangepakt wordt. “Dingen moeten veranderen: op de werkplaats, in de gemeenschap en thuis”, zegt hij in The Guardian. “Maar heeft u ooit een NHS-poster (National Health Service, red.) gezien die slaap propageert? En wanneer schrijft een dokter slaap voor in plaats van slaappillen?”

In Why We Sleep wordt slapen dan ook als een alternatief voor de farmaceutische industrie naar voren geschoven. Zo luidt de introductie van zijn boek: “Wetenschappers hebben een revolutionaire nieuwe behandeling gevonden die je leven verlengt. Het verbetert je geheugen en maakt je aantrekkelijker. Het houdt je slank en verlaagt de voedingsbehoefte. Het beschermt je tegen kanker en dementie. Het houdt griep en verkoudheid op afstand. Het verlaagt de kans op hartaanvallen en beroertes, om over diabetes nog maar te zwijgen. Je zal je gelukkiger voelen, minder depressief en minder angstig. Geïnteresseerd?”

 

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.