Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Het kopen van een matras op internet zonder risico Terug naar blog overzicht

Het kopen van een matras op internet zonder risico

De meeste consumenten zijn er nog steeds van overtuigd dat het kopen van een matras via een webshop een verhoogd risico inhoudt. Want een matras moet u toch eerst zien en uitproberen voordat u tot aankoop overgaat.

Maar hoe goed bent u in staat om in een showroom met de kleren en vaak nog de schoenen aan een matras te beoordelen? Waarbij de al maar pratende verkoper niet van uw zijde wijkt!

Onderzoek naar het bestellen van matrassen online

Een recent Amerikaans onderzoek onder 22.400 matrassen bezitters toonde aan dat er nauwelijks een verschil in tevredenheid bestaat tussen consumenten die een matras hebben gekocht via een fysieke winkel of online. Vanuit een statistisch oogpunt is er dus geen reden tot zorg of verhoogd risico wanneer u een matras via een webshop koopt.

Webshops bieden vaak gratis thuis proefslapen aan gedurende een aantal weken. Het risico op een verkeerde aankoop wordt daardoor tot een minimum beperkt. De mogelijkheid van proefslapen is in het onderzoek niet meegenomen. Met zekerheid zou de tevredenheid van de online koper dan met voorsprong hebben gewonnen.

Het onderzoek werd gehouden onder bezitters van een matras die deze ongezien online hebben gekocht en bezitters die hetzelfde matras via een fysieke winkel hadden aangeschaft. De onderzoeksresultaten toonden een verwaarloosbaar verschil aan. Onderstaande tabel vergelijkt de tevredenheid van deze bezitters van matrassen met elkaar.

Type matras  Online: Tevredenheid in %    Fysieke winkel: Tevredenheid in %  
Pocketvering matras60%65%
NASA Traagschuim matras 79%81%
Latex matras80%75%


4 redenen om online te kopen

1. Matrassen zijn als individuen. Een matras kan thuis duidelijk anders worden ervaren dan in de winkel. Dit feit wordt veroorzaakt doordat matrassen van dezelfde opbouw en materialen toch een eigen karakter hebben. De toegepaste materialen, met name schuim en latex, kunnen in kwaliteit van elkaar afwijken per productierun. Maar zelfs binnen eenzelfde productierun bij schuim en latex zijn er kwaliteitsverschillen waarneembaar.

2. Matrassen die zich specifiek op het online kanaal richten zijn meestal van een betere kwaliteit. Dit vertaalt zich naar een langere levensduur en verhoogd comfort.

3. Sommige matrassen in een showroom liggen er al vele jaren. Deze "gebruikte" matrassen vertonen vaak al een verlies aan hardheid en comfort. Het geleverde nieuwe matras kan daardoor veel harder of anders aanvoelen dan in de showroom was waargenomen.

4. Mensen die online kopen zijn meestal beter voorbereid. Zij besteden veel tijd aan onderzoek naar de geschiktheid van een matras. Op basis hiervan kan tot een aanmerkelijk betere aankoopbeslissing worden gekomen.

Wat is voor u wel of geen reden om online een matras te kopen?

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.