Vraag het onze matrasexpert

Matraskeuze Hulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Lage rugpijn: Een veel voorkomend probleem in Nederland Terug naar blog overzicht

Lage rugpijn: Een veel voorkomend probleem in Nederland

Sommige mensen hebben alleen na een zware dag van fysieke arbied wat last van lage rugpijn, andere worden hier dagelijks door getroffen. Nek- en lage rugpijn is een veel voorkomend dagelijks probleem in Nederland bij zo'n 2 miljoen mensen. Dit brengt voor de mensen zelf en de maatschappij verschillende gevolgen met zich mee. 

Lage rugpijn is een belangrijk fysiek maar ook maatschappelijk probleem
In onze westerse maatschappij vormt goedaardige lage rugpijn (in de volksmond ook ‘lumbago’ genaamd) een belangrijk individueel maar ook maatschappelijk probleem. Acht op de tien mensen krijgt ooit last van lage rugpijn. Maar meestal is er niets ernstigs aan de hand. Een lumbago geneest meestal spontaan na enkele dagen of weken, ongeacht de ernst van de pijn

Doordat  lumbago veel mensen treft zijn de economische gevolgen groot. Niet alleen omdat lage rugpijn aanleiding geeft tot herhaalde periodes van arbeidsongeschiktheid, maar meer nog omdat ze een grote hap neemt uit het nationaal gezondheidsbudget. Het is nauwelijks voor te stellen dat een niet-dodelijke aandoening zo’n zwaar financieel maatschappelijk probleem vormt.

Bij een eerste lumbago kan in ongeveer 85% van de gevallen niet achterhaald worden wat de feitelijke oorzaak is. Wie een tweede lumbago krijgt, zal op onregelmatige tijdstippen nieuwe al dan niet intense rugpijnen blijven ondervinden. De enige zekerheid in verband met eenvoudige goedaardige lage rugpijn is dat het altijd wel weer een keer terugkomt wanneer dit eerder het geval was. Dit ondanks het feit dat je er voor onder behandeling bent geweest. Gelukkig neemt de frequentie van deze aanvallen zelden toe met het verstrijken der jaren. Om onduidelijke redenen treden deze aanvallen compleet onverwacht op. Soms kan je ze voelen aankomen, maar tegenhouden kan je ze niet.

Een oplossing is er voorlopig niet
Ooit komt de dag dat artsen lage rugpijn zullen begrijpen, verklaren en deskundig behandelen. Chronische lage rugpatiënten moeten nog wat geduld opbrengen. De kans is dus vrij groot dat we nog allemaal af en toe een intense maar kortstondige rugpijnopstoot zullen ervaren. En niemand is tot op heden in staat uit te leggen hoe dat definitief kan worden voorkomen.

 

Over de auteur

Jorien Joldersma
verdiept zich in slapen, matrassen, lifestyle, slaaptrends en alles wat met slapen te maken heeft. Op Welke-Matras zal zij bloggen over deze onderwerpen, zodat u op de hoogte blijft van al het moois en nieuws op het gebied van slaap en slaapbenodigdheden.

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.