Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Matras - Bijzondere matrassen van stro uit Cuba Terug naar blog overzicht

Matras - Bijzondere matrassen van stro uit Cuba

Het type matras en de kwaliteit daarvan wordt vaak bepaald door de cultuur van het land en de financiële mogelijkheden van de slaper. Zo slapen Duitser graag op een hard en bij voorkeur groot matras. Veel Japanners maken gebruik van een tatamivloer met daarop een futon matras. En Amerikanen zweren bij een boxspring in queen of king uitvoering met daarop een heel dik matras.

De basis is gedroogd zeergras

In onze zoektocht naar bijzondere matrassen zijn wij gestuit op een wel heel speciale wijze van matrassen maken in Cuba. Het is vermoeiend werk waarmee de Cubaanse matrassenmakers met grote moeite kunnen overleven. Als de politie tenminste niet de matrassen in beslag neemt omdat ze geen vergunning hebben voor de productie en verkoop van matrassen.

Matras Gedroogd zeegras

Matrassenmakers in Cuba kopen voor 5 Cubaanse peso’s een zak met zeegras en laten het zeegras daarna in de zon drogen. Daarnaast kopen ze op de vuilnisbelt zakken die ze gebruiken om tussen het stro en het raamwerk van de vering te voegen. De metalen naalden waarmee het matras wordt dichtgenaaid zijn handwerk.

Oude vuilniszakken
De vuilnisophalers hebben de zakken gebruikt om er afval in te verzamelen. In plaats van ze weg te gooien, wassen ze de zakken in een rivier en verkopen ze deze voor 1 Cubaanse peso. Het weefsel komt van lakens die ze zelf hebben gekocht op de zwarte markt, nadat ze zijn gestolen uit de textielfabrieken van de staat.

Grote vraag
De prijs van de matrassen van stro ligt tussen de 600 en 800 Cubaanse peso’s (€ 20 tot €25), en er is veel vraag naar.

Maar niet alle Cubanen zijn bereid om rust te zoeken in een primitief rechthoekig stuk stro. In staatswinkels zijn bijvoorbeeld semi-orthopedische matrassen te koop. Maar daar moet de gemiddelde Cubaan wel heel lang voor sparen.

 

Over de auteur

Tom Hoekjan
Dit artikel is geschreven door een fervent slaper en medewerker bij LivingComfort bekend van de matrasmerken Energy+, en MediActive en ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.