Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Matras - biologische matras Terug naar blog overzicht

Matras - biologische matras

Bio of biologische matrassen zijn in opkomst.  Maar wat zijn het voor matrassen? En zijn ze wel zo milieuvriendelijk en duurzaam als wordt voorgesteld?

Leef je al voor een groot deel duurzaam, maar heb je nog nooit nagedacht over biologische matrassen, lees dan verder waarom je een dergelijk matras juist wel of niet moet aanschaffen.

Een duurzaam alternatief?

Polyurethaan is het schuim dat voornamelijk gebruikt wordt in de matrassen industrie. Het schuim polyurethaan wordt verkregen uit aardolie. Het vervangen van de chemische stoffen in dit schuim maakt een matras 5 tot 15% gezonder. Dat is een relatief laag percentage.

Biologische matrassen

Biologische matrassen claimen dat gegarandeerd geen allergie veroorzakende chemische stoffen of chemicaliën die het milieu aantasten, zijn gebruikt.  In geen enkele stap van het productieproces.  

Voor biologisch schuim worden mais, zonnebloempitten maar voornamelijk sojabonen  als grondstof gebruikt. In tegenstelling tot wat de fabrikanten ons willen doen geloven bevat bijvoorbeeld  op sojabonen gebaseerd schuim slechts 10 tot maximaal 40 % biologische componenten. 

De productie van sojabonen vraagt steeds meer landbouwgrond. In landen als Brazilië, Argentinië en Indonesië worden grote delen van het tropische regenwoud voor de productie van o.a. sojabonen opgeofferd. Vaak zeldzame planten en  dieren worden daardoor ernstig bedreigd. Het biologische evenwicht wordt geweld aangedaan.

Of de aanschaf van een biologische matras duurzaam verantwoord is, is een afweging die de consument zelf moet maken.  De voordelen van een biologisch matras voor de gezondheid zijn in ieder geval te verwaarlozen.

 

Over de auteur

Theo Lentjes
Dit artikel is geschreven door werkzaam bij LivingComfort(bekend van de matrasmerken Energy+,MediActive en allesvolger op het gebied van de online matrassen en slaapwereld. Zijn doel op welke-matras: dankzij het internet meer inzicht en overzicht bieden in de wereld van matrassen en slapen.

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er is 1 reactie

Marjan

op Zaterdag 27 augustus 2011 om 20:44 uur


Natuurlatex matrassen met biologische wol en biologisch katoen zijn gemaakt van 100% natuurlijke materialen, zonder schadelijke stoffen. Ga op zoek naar Fair Trade FSC gecertificeerd natuurlatex zoals bijvoorbeeld de matrassen bij www.greenjump.nl. Volgens mij is dat absoluut wel een eco vervanger en is de afweging duidelijk. Heb er zelf na lang zoeken eentje gekocht en slaap er heel lekker op.

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.