Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

 • Altijd het juiste matras
 • Bespaar geld
 • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Matras - Een topmatras of topper Terug naar blog overzicht

Matras - Een topmatras of topper

Een topmatras of topper is een dunne matras die bovenop een andere matras wordt geplaatst. De hoogte van een topper ligt doorgaans tussen de 5 en 10 centimeter. Het materiaal dat gebruikt wordt is heel verschillend: traagschuim, polyether schuim, latex, koudschuim,  maar ook wol wordt wel voor een topper ingezet.

Overbodige luxe of werkelijk nodig?

Doordat fabrikanten gebruik maken van onderling sterk verschillende materialen is de ene matras topper dus niet vergelijkbaar met de andere topper. Er bestaat een groot verschil in hardheid, drukverlagende en lichaamsondersteunende eigenschappen, levensduur en vochtregulatie. Deze verschillen komen doorgaans ook weer in de prijs tot uiting.

Waarom een topmatras aanschaffen?

Het kan zijn dat u niet tevreden bent met het ligcomfort van uw huidige matras. Door een zachtere of stevigere matrastopper aan te schaffen kunt u uw bed op dit punt aanpassen.

Ook komt het voor dat uw huidige matras ongewenste en dus hinderlijke drukpunten op uw lichaam uitoefent. Hierdoor slaapt u onrustig of wordt u wakker door slapende ledematen. Een topdek matras gemaakt van traagschuim kan dan uitkomst bieden.

U ervaart de naad tussen 2 matrassen als vervelend. Een zogenaamde liefdesbrug biedt voor u geen uitkomst. In een dergelijk geval kan een topper voor de oplossing zorgen.

Uw matras is deels versleten en u wilt de levensduur hiervan verlengen. Door een topdek matras te gebruiken zal deze later vervangen kunnen worden. Immers het matras zal door de topper minder snel slijten.

Wanneer uw huidige matras  regelmatig gedraaid moet worden, dan zal dat minder vaak hoeven plaats te vinden door een topper in te zetten.

Maar is het verstandig om een topper te kopen?


Wanneer uw matras aan veerkracht, volume of ondersteunend vermogen behoorlijk heeft ingeleverd door de loop der jaren, dan biedt een topper geen uitkomst. Bijvoorbeeld, een matras met kuilvorming zal ook met een topmatras last houden van deze kuilvorming.

Een topmatras voegt een nieuwe laag aan uw  slaapsysteem toe. Hierdoor bestaat het gevaar dat het comfort van uw bed zelfs afneemt. Dit kan plaatsvinden als het bestaande matras al over een goede comfortlaag beschikt.

Indien uw huidige matras is voorzien van diverse zones, dan kan een topper de werking van deze zones (deels) teniet doen. Het ondersteunende vermogen van uw bed neemt hierdoor af.

Een topmatras kan er voor zorgen dat het ventilerende en dus vochtverwerkende vermogen van uw bed afneemt. Bijvoorbeeld wanneer de topper is gemaakt van polyether schuim.

Zijn topmatrassen het geld waard?


Sommige topmatrassen zijn dermate duur, dat voor hetzelfde geld een nieuw matras kan worden gekocht. Bij de aanschaf van een nieuw bed is de overweging van een topper zelfs af te raden. U kunt dan beter uw geld  aan een goed matras besteden. Mocht u toch besluiten om een matrastopper aan te willen schaffen. Kies dan voor een matrastopper waarop u 14 dagen kunt proefslapen.

Gerelateerde berichten

  Over de auteur

  Tom Hoekjan
  Dit artikel is geschreven door een fervent slaper en medewerker bij LivingComfort bekend van de matrasmerken Energy+, en MediActive en ..

  Deel het nieuws!

  Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

  Er zijn geen reacties

  Voeg een nieuwe reactie toe

  Wordt niet getoond op de website.