Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Matras - TNO maakt kwaliteit meetbaar en dus zichtbaar Terug naar blog overzicht

Matras - TNO maakt kwaliteit meetbaar en dus zichtbaar

De meeste aanbieders van een matras geven zonder blikken of blozen aan dat zijn of haar matrassen ten minste 10 jaar meegaan. Maar waar is deze claim op gebaseerd? Op eigen ervaring? Op basis van fabrieksgegevens? Of op basis van onafhankelijk onderzoek, bijvoorbeeld door het Nederlandse TNO of het Duitse Tüv of LGA?

Gaat het door u uitgezochte matras wel 10 jaar mee?

Opmerkelijk in de wereld van matrassen is dat slechts een handjevol fabrikanten onderzoeksresultaten publiceren over de levensduur van hun producten. In de meeste gevallen betreft het onderzoek dat in eigen huis is uitgevoerd. Bijvoorbeeld het merk Tempur beperkt zich tot eigen onderzoek. Een paar fabrikanten durft de uitdaging wel aan hun matrassen te laten testen door een onafhankelijk en dus objectief onderzoeksinstituut.  Een van deze merken is het Energy+ matras.   

 

TNO Quality Services heeft een aantal methoden ontwikkeld om aan de hand van concrete eigenschappen objectieve uitspraken te kunnen doen over de kwaliteit van matrassen. In het TNO onderzoek komen de volgende onderwerpen aanbod.

 

  1. De manier waarop het gewicht van de gebruiker over het matras wordt verdeeld. TNO onderzoekt in dit kader de hardheid en de stramheid van het matras. Ook kan TNO het drukverdelend vermogen van het matras bepalen. Dit gegeven is met name van belang bij traagschuim matrassen.
  2. De mate waarin de mechanische eigenschappen van een matras in 10 jaar bij normaal gebruik achteruitgaan wordt door TNO gemeten. De resultaten van deze verouderingstest worden uitgedrukt in de mate van achteruitgang van de hardheid, de stramheid en de dikte van het matras.
  3. Het vochtregulerende vermogen van een matras is van groot belang. Hoe goed een matras dit doet is door TNO meetbaar gemaakt. De hoeveelheid vocht die door het matras wordt opgenomen en vervolgens weer aan de omgeving wordt teruggegeven wordt bepaald. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid vocht die in het matras wordt opgeslagen.

Een kwaliteitsrapport of keurmerk is een must

Vraag altijd naar een kwaliteitsrapport van het matras. Kan de verkoper dit niet overleggen wees dan voorzichtig. Wanneer het matras is voorzien van een keurmerk van bijvoorbeeld TNO dan kunt u met een vertrouwd gevoel het matras aanschaffen.

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn 2 reacties

Gonnie

op Vrijdag 28 januari 2011 om 06:19 uur


Bij mijn zoektocht naar een geschikt matras heb ik moeten vaststellen dat elke fabrikant de perfecte nachtrust garandeert. Niemand uitgezonderd. Ook wel logisch want anders verkoop je geen matras meer. En op mijn vraag hoe lang het aanbevolen matras meegaat, kreeg ik ook steevast 10 jaar te horen. Uiteraard bij normaal gebruik. Maar weinig fabrikanten tonen daadwerkelijk aan dat de technische aspecten van hun matrassen op orde zijn. Wees dus op je hoede. Het is mij ook niet gebleken dat dure matrassen zo veel beter zijn dan de goedkopere uitvoeringen. De Consumentenbond voert trouwens ook, ik dacht om het jaar, testen uit. Op het internet is voldoende informatie te vinden. Dus bereid je goed voor alvorens een winkel binnen te stappen.

Karel van der Meent

op Donderdag 14 juli 2011 om 18:49 uur


Ik ben het helemaal met Gonnie eens. De ene fabrikant belooft nog meer dan de andere fabrikant. En de prijzen verschillen ook ongelooflijk van elkaar. In mijn zoektocht naar een goed matras ben ik nog geen enkele fabrikant tegengekomen die een kwaliteitsrapport kan overleggen. Vreemd eigenlijk. Iedereen belooft wel een lange levensduur van de matras. Maar ja, waarop is deze verwachting gebaseerd? Het kopen van een matras blijft een moeilijk verhaal. Heren fabrikanten doe daar eens wat aan. Wordt eens transparant!

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.