Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Matras – Garantie Terug naar blog overzicht

Matras – Garantie

De redactie van Welke matras? krijgt de laatste tijd veel vragen over de garantietermijn van matrassen. De garantievoorwaarden en –termijnen lopen per matras merk namelijk sterk uiteen. Voor de klant is het dan vaak  niet meer mogelijk de geboden garantie op waarde te beoordelen.  Enerzijds heeft u te maken met de wettelijke garantie. U heeft namelijk wettelijk recht op een deugdelijk product. Maar er bestaan ook andere garantievormen zoals fabrieksgarantie en garantie die u bij kunt kopen. In dit blogartikel leggen wij u uit wat het verschil is en waar u bij garantie op dient te letten.

Waar moet u op letten?

Wettelijke matras garantie

In de Europese richtlijn m.b.t. garantie is een termijn van 2 jaar opgenomen. Nederland heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om deze termijn niet over te nemen. De Nederlandse wet schrijft voor dat een product “deugdelijk” dient te zijn. Van een matras mag u verwachten dat deze langer meegaat dan twee jaar. In veel gevallen kunt u de verkoper dus ook na twee jaar nog aanspreken als u problemen ondervindt met uw matras.

U moet het matras dus een bepaalde tijd zonder problemen kunnen gebruiken. Voldoet het matras niet aan de verwachtingen die u ervan had mogen hebben? En hebt u het matras normaal gebruikt? Dan kan er sprake zijn van een ondeugdelijk product.

Fabrieksgarantie

Hoewel de meeste matras merken stellen dat hun producten grondig worden getest alvorens ze op de markt worden gebracht, zijn er maar weinig matras merken die testresultaten publiceren. Een positieve uitzondering vormt bijvoorbeeld het Energy+ matras dat al veel jaren op rij voorzien is van het TNO Productlabel en de testresultaten van TNO publiceert.

De garantie termijn van matrassen varieert van de 2 jaar wettelijke termijn tot soms wel 25 jaar op bijvoorbeeld de Sultan matrassen van Ikea. De vraag die dan al snel opkomt is: Gaan de matrassen met 2 jaar garantie minder lang mee dan de matrassen met 25 jaar garantie? Deze vraag is niet met een ja of nee te beantwoorden.

De 25 jaren garantieperiode  die is verbonden aan de Sultan matrassen van Ikea is van toepassing op defecten in materialen en afwerking. Slijtage van de matras materialen bij normaal gebruik valt hier niet onder. Het kan dus voorkomen dat het volume en de veerkracht van de matras materialen bij normaal gebruik reeds na 10 jaar op zijn zonder dat u aanspraak kunt maken op garantie.

Hästens, een van de absolute topmerken, biedt ook een garantie van 25 jaar maar dan alleen op het “springen van veren en framebreuk”. Maar hoe vaak komt een dergelijke situatie voor? Eigenlijk nooit!

Een voorbeeld van een duidelijke garantie wordt geboden door het MediActive traagschuim matras. De fabrikant biedt een volledige garantie van 5 jaar op alle matrasonderdelen zonder aflopende productgarantie.

CBW-garantie

De Centrale Branchevereniging Wonen (CBW), de belangenvereniging van matras fabrikanten en slaapspeciaalzaken, heeft voor haar leden algemene garantie voorwaarden opgesteld. De CBW-garantie betreft een aflopende productgarantie van 3 jaar. Deze garantie houdt in dat in het eerste jaar alle kosten van reparatie, vervanging met inbegrip van vracht- en voorrijkosten geheel voor rekening van de verkoper komen. Tijdens het tweede  jaar komt tweederde van deze kosten voor rekening van de verkoper en in het derde jaar slechts nog een derde.

Waar moet u op letten?

Kort samen gevat: U hebt recht op een goed matras. In de wet staat dat een product deugdelijk moet zijn. U moet het matras een bepaalde tijd op een normale manier kunnen gebruiken. Wat u van een matras kunt verwachten hangt af van de volgende zaken:

  • wat de verkoper heeft gezegd
  • wat er in reclame is gezegd
  • het merk
  • de prijs

Voor de gemiddelde klant blijft het dus gissen waar zij recht op heeft. Immers de wet is niet helder en de verkopers en de fabrikanten blinken ook niet altijd uit in transparantie.

Kies dus altijd voor een matras waar duidelijke garantievoorwaarden aan zijn verbonden. Een garantieperiode van 10 of 25 jaar dient u kritisch te beoordelen. Hoe goed het matras ook mag zijn de gemiddelde levensduur zal niet boven de 10 jaar uitkomen. Want dat hebben de testen van TNO en de Consumentenbond ons wel geleerd.

Auteur: Theo Lentjes

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn 4 reacties

Koos

op Zaterdag 07 juli 2012 om 12:51 uur


Vraag: jullie zeggen dat een garantie van 10 jaar of meer eigenlijk niet mogelijk is. Ik ben in Den Haag geweest bij RHF matrassen. Deze firma geeft 10 jaar garantie. Moet ik hier nu aan twijfelen?

Redactie Welke matras?

op Zaterdag 07 juli 2012 om 13:44 uur


Geachte heer Koos,

Wij moeten u eerlijk bekennen dat wij met de matrassen van Royal Health Foam (RHF) niet echt bekend zijn. Navraag heeft ons geleerd dat deze firma een relatief kleine aanbieder van zogenaamde traagschuim matrassen is. De activiteiten concentreren zich voornamelijk op de verkoop via het internet.

Wij hebben de website van RHF vandaag bezocht maar kunnen helaas geen testrapporten over de kwaliteit en levensduur van de matrassen terugvinden. Waarop de garantieperiode van 10 jaar is gebaseerd hebben wij voor u niet kunnen achterhalen.

Bij de garantievoorwaarden is ons het volgende opgevallen.
1. RHF garandeert dat de door haar geleverde zaken vrij zijn van ontwerp, materiaal en fabricagefouten gedurende een periode van 6 maanden na levering. Kennelijk vervalt de garantie op ontwerp, materiaal en fabricagefouten na 6 maanden. Dat staat in schril contrast tot de aangeboden 10 jaar garantieperiode.
2. De 10 jaar garantieperiode spitst zich toe op vormvastheid en kuilvorming van het matras. Wat RHF onder deze begrippen precies verstaat en welke tolerantie hierbij wordt gehanteerd is niet nader toegelicht.

Wij raden u aan Royal Health Foam (RHF) te vragen naar de testrapporten van haar matrassen. Hieruit zal blijken wat de verwachte levensduur is. RHF zal ongetwijfeld de gevraagde informatie aan u kunnen overleggen.

Met vriendelijke groeten,

Redactie Welke matras?

Marit

op Dinsdag 17 juli 2012 om 23:10 uur


Afgelopen week even met rhf gebeld. Maar testrapporten worden niet verstrekt.

Redactie Welke matras?

op Donderdag 09 augustus 2012 om 22:22 uur


Garantie op Auping matrassen. Wat u moet weten.

Standaard garantie Auping

Voor alle Auping matrassen geldt een standaard garantieperiode van 2 jaar. Deze garantie wordt gegeven door de erkende Auping dealer waar de klant het betreffende matras heeft gekocht.

Verlengde garantie Auping

Daarnaast biedt Auping de mogelijkheid tot registratie van een aangekochte matras. Na registratie kan de klant kosteloos aanspraak maken op een verlengde garantie tot 5 jaar waarvan 2 jaar volledig.

Na 2 jaar geldt dus een afschrijving. Bij gebleken materiaal- of fabricagefouten ontvangt de klant een korting, berekend als percentage over de aanschafwaarde van het oorspronkelijke matras. Deze korting wordt verstrekt op de aanschafprijs van een vervangend product.
In 2 tot 3 jaar na factuurdatum ontvangt de klant 75% korting, in 3 tot 4 jaar 50% korting en in 4 tot 5 jaar 25% korting. Alles berekend over de originele aanschafwaarde van het eerste matras.

Conclusie en aanbeveling

Opvallend is dat de klant na 2 jaar feitelijk een nieuw matras moet aanschaffen als hij gebruik wenst te maken van de verlengde garantie. Dit gegeven zou Auping iets duidelijker mogen communiceren wanneer de klant tot registratie overgaat. Daarnaast is een garantietermijn van 2 jaar toch wel kort voor een matras van het Auping niveau. Een garantie van 5 jaar volledig, dus zonder afschrijving, zou je eerder verwachten bij een topmerk.


Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.