Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Matras – Nasa traagschuim matrassen flink duurder Terug naar blog overzicht

Matras – Nasa traagschuim matrassen flink duurder

De bezuinigingsdrift van de Nederlandse overheid gaat ook niet aan de matrassen markt voorbij. De drukverlagende matrassen, waartoe de Nasa traagschuim matrassen dienen te worden gerekend, zitten in het lage 6% btw tarief.  Maar door de wettekst te veranderen zullen vrijwel al dit type matrassen in het hoge btw tarief terecht komen.

Hoge btw tarief van toepassing

Explosieve groei Nasa traagschuim matras

In de afgelopen jaren is de vraag naar Nasa matrassen explosief gegroeid. Vrijwel elk matras merk biedt tegenwoordig een matras van dit type aan. De bijzondere druk verlagende eigenschappen van het toegepaste visco-elastische schuim liggen hieraan ten grondslag. Door deze druk verlagende eigenschap is het matras uitermate geschikt voor patiënten met doorligwonden.  Daarnaast kan het Nasa traagschuim matras ook worden ingezet ter voorkoming van dergelijke wonden. Een zogenaamde anti-decubitus matras is onder gebracht in het lage 6% btw tarief.

Naar het hoge btw-tarief

De explosieve groei van het Nasa traagschuim matras is de Nederlandse overheid niet ontgaan. Om geen enkele Euro te moeten missen is de wettekst onlangs aangepast waardoor het vrijwel onmogelijk is om een Nasa traagschuim matras voor de eindverbruiker in het lage btw tarief te houden.

Met de komst van het 21% btw tarief per 1 oktober a.s. zullen de prijzen van Nasa traagschuim matrassen enorm zijn gestegen dit jaar. Bent u geïnteresseerd in een aantrekkelijk geprijsd  traagschuim matras van uitstekende kwaliteit dan blijft het Energy+ of het MediActive matras een interessante optie.

Kosten decubitus patiënten enorm hoog

Maar of deze tariefverandering een slimme zet is moet nog blijken. Uit een landelijke meting in Nederland blijkt dat decubitus in academische ziekenhuizen bij 14 procent van de patiënten vóórkomt, in algemene ziekenhuizen bij 20 procent, in verpleeghuizen bij 29 procent van de bewoners en in verzorgingshuizen bij 12 procent. In de thuiszorg komt het aantal waargenomen gevallen uit op 17 procent.

De jaarlijkse directe kosten van decubitus in Nederland worden geschat op ten minste één miljard Euro. Met een goede druk verlagende matras die voor iedereen beschikbaar is zouden deze kosten wel eens veel lager kunnen uitvallen.

Gerelateerde artikelen

 

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.