Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Matras en veiligheid Terug naar blog overzicht

Matras en veiligheid

Voor veel producten bestaan er veiligheidsvoorschriften. Een auto kan niet zo maar de weg op. En ook aan voedsel  worden strenge eisen gesteld net zoals aan geneesmiddelen. Logisch toch. Maar voor matrassen gelden geen bijzondere regels. Wat kan er nu gebeuren op een matras als je lekker ligt te slapen?

De matrassen industrie moet haar verantwoordelijkheid nemen

De matrassen industrie laat zich weinig gelegen aan veiligheidseisen.  Zelfs aan voorlichting op dit gebied wordt nauwelijks of niets gedaan.  

Matrassen bevatten doorgaans brandgevoelige materialen zoals schuim.  Maar in Nederland, in tegenstelling tot de Verenigde Staten en Engeland, worden matrassen niet uitgerust met brandvertragende materialen. Het aantal ernstige ongelukken, soms met dodelijke afloop, is jaarlijks gelukkig beperkt. Maar het zal je overkomen dat je in een vuurzee terecht komt met ernstige brandwonden als gevolg dat voorkomen had kunnen worden.

Het is onomstotelijk vastgesteld dat (te) zachte matrassen voor baby’s een groot risico met zich meebrengen. Daarnaast kan een baby die op de buik ligt te slapen of verward raakt in het beddengoed ernstig gevaar lopen.  Een babymatras moet stevig en vlak zijn, en zo min mogelijk ruimte laten met de bedwand. Maar wettelijk gezien zijn er op dit punt geen regels opgesteld.

Door jarenlang gebruik raken matrassen doorgaans ernstig vervuild. De uitwerpselen van de huisstofmijt, schimmels en ziekteverwekkende bacteriën bevolken onze matrassen in grote getalen.  Toch doet de matrassen industrie er weinig aan om de hygiëne van het matras tijdens het gebruik te verbeteren.

Het zijn een aantal terreinen die hier zijn aangestipt waar de veiligheid van een matras sterk kan verbeteren. De matrassen industrie is de aangewezen partij om op dit terrein het voortouw te nemen. Te beginnen met een goede voorlichting.

Gerelateerde artikelen

Over de auteur

Theo Lentjes
Dit artikel is geschreven door werkzaam bij LivingComfort(bekend van de matrasmerken Energy+,MediActive en allesvolger op het gebied van de online matrassen en slaapwereld. Zijn doel op welke-matras: dankzij het internet meer inzicht en overzicht bieden in de wereld van matrassen en slapen.

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.