Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Matras reinigen Terug naar blog overzicht

Matras reinigen

Steeds meer mensen zijn zich er van bewust dat hun matras ernstig vervuild is. Een sterk vervuilde matras vormt een potentieel gevaar voor de eigen gezondheid. Wekelijks verschonen wij ons beddengoed, maar het matras reinigen? Deze komt zelden tot nooit aan een schoonmaakbeurt toe. Wat kunt u doen?

 

Zorg voor een schoon matras

Uw matras is waarschijnlijk het meest vervuilde gebruiksvoorwerp in uw huis. Door het intensieve en jarenlange gebruik bouwt u in het matras een berg afval op van vocht, huidschilfers, dode huismijten, uitwerpselen van de huismijt, haren, schimmels en bacterien. Een kilo of 5 afval zal u waarschijnlijk verbazen maar is meer regel dan uitzondering.

Voorkomen is beter dan genezen.

Tegenwoordig worden er matrassen verkocht die voorzien zijn van een hygiene beschermende hoes, maar als u niet over een dergelijk matras beschikt dan kunt u uw slaapsituatie wel degelijk verbeteren.

Het matras stofzuigen

U kunt uw matras regelmatig stofzuigen. U verwijdert daardoor stof en bijvoorbeeld de schadelijke uitwerpselen van de huismijt. Maar deze uitwerpselen zijn dusdanig klein dat zij de stofzuiger aan de achterkant weer zullen verlaten. In dat geval verplaatst u dus het probleem.

Het matras laten reinigen

Uw matras kunt een dieptereiniging bij u thuis laten ondergaan door een daartoe gespecialiseerd bedrijf. Het voordeel is dan dat ook de matraskern zelf volledig onder handen wordt genomen. De kosten bedragen gemiddeld Euro 35 tot Euro 40 per ligplaats. Voor een vertrouwd adres kunt u de slaapadviseur waar u uw matras heeft gekocht raadplegen. Met de toegepaste methode zullen vlekken die op de matrashoes aanwezig zijn doorgaans niet worden verwijderd.

Het matras op deze wijze laten reinigen heeft alleen zin als uw matras een zekere waarde vertegenwoordigt. Was de aanschafprijs van uw matras laag of is uw matras al bijna aan vervanging toe, dan kunt u beter een nieuw exemplaar kopen gezien de kosten van de reiniging.

Het matras zelf reinigen

Kleine vlekken kunt u verwijderen met warm water en een beetje zeep. Gebruik hierbij niet te veel van beide. Indien het matras te nat wordt gemaakt, zal dit vocht door uw matras blijvend kunnen worden opgenomen. Het gevaar van schimmelgroei neemt dan toe.

Indien de matrashoes verwijdert kan worden dan is het raadzaam deze eens in het kwartaal in de wasmachine te wassen of door een stomerij te laten reinigen. Neem hierbij wel de wasvoorschriften goed in acht. Het gebruik van een wasdroger raden wij u ten sterkste af.

Ook kunt u een stoomreiniger huren. Door de hete stoom worden de huismijten, de allergenen, de bacterien en de schimmels onschadelijk gemaakt. Zorg er hierbij wel voor dat u de stoom niet te lang op 1 plek aanbrengt. U voorkomt daardoor beschadiging van uw matras. Maar ook hier geldt dat het matras niet te nat mag worden om vochtopbouw te voorkomen. Lees de gebruiksaanwijzing van de stoomreiniger aandachtig door voordat u aan de slag gaat.

 

Over de auteur

Theo Lentjes
Dit artikel is geschreven door werkzaam bij LivingComfort(bekend van de matrasmerken Energy+,MediActive en allesvolger op het gebied van de online matrassen en slaapwereld. Zijn doel op welke-matras: dankzij het internet meer inzicht en overzicht bieden in de wereld van matrassen en slapen.

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.