Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Matrassen recyclen: Nuttiger dan je denkt Terug naar blog overzicht

Matrassen recyclen: Nuttiger dan je denkt

In Nederland alleen al worden  jaarlijks  ongeveer 1,2 miljoen matrassen vervangen. Indien je dit aantal op elkaar stapelt kom je tot een hoogte van wel 220 kilometer. De afvoer van deze matrassen gebeurt vrijwel standaard via de gemeentelijke milieustraten.  Het recyclen van afgedankte matrassen staat nog in de kinderschoenen.

1,2 miljoen matrassen per jaar worden vervangen

Matrassen recyclen 

De matrassen die via het huishoudelijk grofvuil worden afgevoerd belanden vrijwel allemaal in verbrandingsovens. Enerzijds is een dergelijke verwerkingswijze milieubelastend. Anderzijds gaan materialen verloren die nog goed hergebruikt kunnen worden.

RetourMatras

Het bedrijf RetourMatras uit Lelystad is een relatief nieuw initiatief in Nederland om matrassen te recyclen.  Dit bedrijf is in staat om een matras volledig te demonteren en de diverse materialen zodanig te scheiden dat hergebruik goed mogelijk is.Zo bevat een pocketveren matras  wel 5 tot 7 kilogram aan staal. Dit herwonnen staal wordt omgesmolten zodat er bijvoorbeeld weer fietsen van kunnen worden gemaakt. Het textiel materiaal van een matras wordt verzameld en tot balen stof verwerkt. Deze balen worden naar landen als India en Sri Lanka verscheept om er spijkerbroeken van te maken.  Het schuimmateriaal kan tot vlokken worden versneden waarvan o.a. sportmatten worden gemaakt.

De matrassen recycle fabriek

Neem in een kijkje in de fabrike bij RetourMatras en zie hoe de matrassen worden recycled en hoe de grondstoffen worden hergebruikt.

Matrassen recyclen, ja of nee?

Al met al is het dus de moeite waard om gebruikte matrassen te verzamelen en te recyclen. De technische mogelijkheden zijn er. Nu nog de wil van de consument en de matrassenfabrikant om er een succes van te maken. En als deze wil ontbreekt zal er door de overheid wel een verwijderingsbijdrage worden ingesteld te betalen bij de aanschaf van een nieuw matras.

 

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.