Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

 • Altijd het juiste matras
 • Bespaar geld
 • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Slaap tekort leidt tot toename van gewicht Terug naar blog overzicht

Slaap tekort leidt tot toename van gewicht

Slaap je 5 dagen achter elkaar minder dan 5 uur dan ben je zo maar een halve kilo zwaarder. In de Proceedings of the National Academy of Sciences schrijven wetenschappers dat uit onderzoek bekend is geworden dat  mensen aan gewicht toenemen als ze minder slaap krijgen dan ze van nature nodig hebben. Te weinig slapen maakt dus dik.

Te weinig slaap maakt dik

Slaaptekort leidt tot gewichtstoename

In onze 24 uurs economie worden mensen steeds meer met een slaaptekort geconfronteerd. 25% van de Westerse mens geeft aan minder goed tot ronduit slecht te slapen. Op zich is dit al een alarmerende situatie. Maar daar komt dan nu nog bij dat onderzoekers hebben vastgesteld dat minder slaap tot gewichtstoename leidt.

Uitkomsten onderzoek

Tijdens een experiment zijn 16 mannen en 14 vrouwen 2 weken lang  in plaats van 9 uur slechts 5 uur toegestaan te slapen. Hierbij werd een drukke 5 daagse werkweek nagebootst. De deelnemers waren begin 20, hadden een normaal gewicht en sliepen gemiddeld 8,5 uur per dag.

En wat bleek? Het slaaptekort verstoorde bij de deelnemers niet alleen de biologische klok maar ook het honger- en verzadigingsgevoel.  Dat is ook niet onlogisch. Want wie wakker is gebruikt meer energie en heeft dus behoefte aan meer voedsel. Zeker als dit voedsel onder handbereik beschikbaar is.

  Over de auteur

  Peter Trompert
  Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

  Deel het nieuws!

  Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

  Er zijn geen reacties

  Voeg een nieuwe reactie toe

  Wordt niet getoond op de website.