Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Slecht slapen door nachtplassen Terug naar blog overzicht

Slecht slapen door nachtplassen

Sommige mensen moeten elke nacht wel een paar keer het bed uit om te plassen. Het behoeft geen nadere uitleg dat een dergelijke situatie de nachtrust ernstig verstoord. De oorzaak is meestal terug te vinden in een medisch probleem. Maar ook door veel te drinken vlak voor het slapen gaan, kan een terugkerend nachtelijk bezoek aan het toilet tot gevolg hebben.  

De medische term voor het ’s nachts regelmatig moeten plassen is nycturie. Het is een van de bekendste oorzaken van een slechte nachtrust. Komt deze situatie elke nacht voor dan kan dit leiden tot een chronisch slaapgebrek met alle gevolgen van dien. 

Wat is de oorzaak?

Nycturie op zich is geen ziekte. Wel ligt hier vaak een ziekte of medicijngebruik aan ten grondslag. Bij mannen kan bijvoorbeeld  op latere leeftijd een groeiende prostaat ontstaan Een eerste kenmerk hiervan is dat je vaker moet plassen. Maar ook bij suikerziekte of hartzwakte kan een situatie van verhoogd toiletverkeer ontstaan. 

Nachtplassen komt met name op latere leeftijd voor. Tussen het 50e en 70e levensjaar neemt de nachtelijke gang naar de wc vaak toe. Vooral vrouwen boven de 55 met klachten over hun gezondheid zijn vatbaar. 

Wat kan ik doen?

De eerste stap om nachtplassen te voorkomen is je drinkpatroon te veranderen. Tijdens de slaap zullen de nieren extra hard werken om overtollig ingenomen vocht weer te verwerken. Drink dus niet al te veel voordat je gaat slapen. 

Wanneer deze stap niet binnen een aantal dagen tot een verbetering leidt, dan is het raadzaam de huisarts te consulteren. Alleen door de oorzaak van nachtplassen weg te halen kan het probleem worden opgelost.

 

 

 

 

 

Over de auteur

Tom Hoekjan
Dit artikel is geschreven door een fervent slaper en medewerker bij LivingComfort bekend van de matrasmerken Energy+, en MediActive en ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.