Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Slechter slapen bij volle maan Terug naar blog overzicht

Slechter slapen bij volle maan

Over het verschijnsel volle maan doen vele verhalen de ronde. De transformatie van mens tot weerwolf vindt doorgaans plaats bij volle maan. Maar ook kan een volle maan zorgen voor een helse omslag van het weer. En vergeet ook niet dat vampiers jonge maagden het liefst bij volle maan bijten. Het is maar dat u het weet. Dat u dus slechter kunt inslapen bij volle maan is gezien deze angst inboezemende vertellingen volstrekt helder. Of zou er toch nog een andere oorzaak zijn?

Meer tijd nodig om in te slapen bij volle maan

Moeilijk in slaap vallen bij volle maan


Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Basel hebben vastgesteld dat de mens waarschijnlijk slechter slaapt bij volle maan. Het blijkt namelijk dat wij meer moeite hebben om in te slapen bij dit natuurverschijnsel. Ook wordt de nachtrust hierbij wat korter , namelijk 20 minuten. Nu hoor ik u al zeggen dat dit komt door het vele licht dat een volle maan produceert. Maar dat blijkt niet de oorzaak te zijn. Ook in een volledig verduisterde slaapkamer treedt dit afwijkende slaapgedrag bij volle maan op.

5 minuten langer nodig om te slapen bij volle maan

Bij hun studie brachten de Zwitserse wetenschappers de hersenactiviteit van 33 slapende mensen in kaart gedurende 2 nachten. Bij toeval was het gedurende 1 nacht volle maan. En wat bleek? De proefpersonen deden er bij volle maan gemiddeld 5 minuten langer over om in te slapen. Daarnaast vertoonden ze 30% minder hersenactiviteit die normaal wordt waargenomen bij diepe slaap. Ook viel de productie van het slaaphormoon melatonine bij de deelnemers terug. De resultaten zijn in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology gepubliceerd.  Volgens hoofdonderzoeker Christian Cajochen moet het effect van volle maan op de kwaliteit en kwantiteit van de slaap serieus worden genomen. Aan de andere benadrukte Cajochen dat de steekproef met 33 personen wel een erg smalle basis vormde om tot een definitieve uitspraak te komen.

Tenzij een universitaire team  besluit tot een grote steekproef die tot eenzelfde bevindingen komt, neem ik de conclusie van Cajochren en consorten toch maar even met een korreltje zout. Mijn advies is dan ook om geen horror verhalen te lezen vlak voor het slapen gaan en vooral niet bij volle maan.  Uw nachtrust vaart er wel bij.

 

 

 

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.