Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

 • Altijd het juiste matras
 • Bespaar geld
 • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Toplaag Nasa traagschuim matras mag niet te hoog zijn Terug naar blog overzicht

Toplaag Nasa traagschuim matras mag niet te hoog zijn

Professor Bart Haex van de Universiteit van Leuven is een gekende autoriteit op het gebied van matrassen. Over Nasa traagschuim matrassen heeft hij een duidelijke mening. “Het voordeel van Nasa schuim of traagschuim is dat het zich aanpast aan de vormen van het lichaam. Hierdoor wordt de druk beter verdeeld. Zeker in de toplaag van een matras kan dat belangrijk zijn. In een ziekenhuisbed helpt dit tevens om doorligwonden te voorkomen. Maar visco-elastisch schuim is geen garantie voor een goede ondersteuning“. Professor Haex heeft vastgesteld dat de ondersteuning met name afhankelijk is van de hoogte van het traagschuim. Hoe hoger de traagschuim toplaag hoe minder goed de ondersteuning van het matras wordt.

Lees hier de mening van deskundigen

De redactie van Welke matras? wil aan de mening van Professor Haex het volgende toevoegen. “Op een matras met bijvoorbeeld een traagschuim bovenlaag van 8 of 9 centimeter hoogte zal een mens op een plaats waar deze  veel zwaarder is veel te diep doorzakken. Denk hierbij vooral aan het schouder- en heupgedeelte. Immers traagschuim kent geen opwaartse druk. Een slaper loopt bij een dergelijk hoge laag traagschuim het risico om in een put te komen te liggen. Vaak met pijn in de onderug als gevolg. Het veranderen van slaaphouding wordt dan tevens  bemoeilijkt”.

"Een matras volledig uit traagschuim bestaande heeft weinig zin"

Professor Haex wil de volgende ervaring met ons delen. “Als drukverlagende laag van maximaal 5 centimeter heeft visco-elastisch schuim zijn verdienste. Maar een volledig matras van dergelijk schuim heeft weinig zin”.

De redactie van Welke matras? deelt de mening van Professor Haex. Traagschuim matrassen met een bovenlaag van 5 tot maximaal 7 centimeter geven doorgaans het beste resultaat. Het traagschuim dient daarbij te worden geplaatst op een dragend materiaal dat voor voldoende tegendruk zorgt. Hierbij valt te denken aan pocketveren of koudschuim.

  Over de auteur

  Peter Trompert
  Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

  Deel het nieuws!

  Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

  Er zijn 4 reacties

  Koos

  op Maandag 07 januari 2013 om 13:23 uur


  Ik ben op zoek naar een traagschuim matras en heb diverse websites bezocht. Daar kwam ik ook RHF tegen. De matrassen van deze firma hebben een traagschuim toplaag van wel 8 of 9 centimeter. Volgens jullie artikel zouden deze matrassen dus onvoldoende ondersteuning bieden?

  Peter Trompert

  op Maandag 07 januari 2013 om 14:03 uur


  Geachte heer Koos,

  De matrassen van Royal Health Foam (RHF) zijn inderdaad voorzien van een aanmerkelijk hogere traagschuim toplaag dan de door Professor Haex aanbevolen 5 centimeter. Uw vraag of de matrassen van RHF voldoende ondersteuning bieden kan ik niet uit eigen ervaring beantwoorden. Immers ik heb nog niet het genoegen gehad om op deze matrassen veelvuldig en langdurig te slapen.

  Professor Haex is als ingenieur verbonden aan het departement biomechanica van de Universtiteit van Leuven. Via zijn project DynaSleep heeft Professor Haex diepgaande kennis verworven over matrassen, lichaamscontouren en slaaphoudingen. Professor Haex is tot de conclusie gekomen dat een Nasa traagschuim toplaag maximaal 5 centimeter mag bedragen. Bij een beduidend hogere toplaag neemt de ondersteuning van het matras af.

  Ik vertrouw erop uw vraag afdoende te hebben beantwoord.

  Met vriendelijke groeten,

  Peter Trompert

  Eef Bosch

  op Woensdag 29 oktober 2014 om 21:42 uur


  Onze twee matrassen zijn van het merk Avek type Prata. 4 jaar oud. Goede matrassen dus. Omdat de spleet in het midden storend is wil ik een 9 cm dikke topmatras aanschaffen waarvan de toplaag traagschuim is. Behalve dat zo'n topmatras rond de 650 euro kost vraag ik mij af of het wel zinvol is gezien de eigenschappen van de matrassen.

  Gaby

  op Maandag 23 januari 2017 om 18:53 uur


  Beste Peter,
  Ik heb een traagschuim Topmatras gekocht, maar ik weet nu niet of die Bertjes naar boven of juist beneden moeten komen te liggen.
  Moet je op die bergjes liggen of juist niet?

  Hoop snel wat van u terug te horen.
  Groet,
  Gaby.

  Voeg een nieuwe reactie toe

  Wordt niet getoond op de website.