Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Uitslapen kan je gezondheid verbeteren Terug naar blog overzicht

Uitslapen kan je gezondheid verbeteren

In Nederland hebben mensen een heel actief leven. Over het algemeen wordt er overdag gewerkt of gestudeerd en in de avond is er mogelijk tijd om televisie te kijken. Door kunstmatig licht gaan mensen steeds later naar bed, hierdoor ontstaat er slaaptekort. Het komt vaak voor dat mensen door de week weinig slapen en het tekort proberen in te halen in het weekend, maar heeft dit wel nut?

De Journal of Sleep Research bericht over een onderzoek op het effect van slaaptekort op onze gezondheid. De onderzoekers verzamelden data over gezondheid en levensstijl van meer dan 38.000 Zweedse volwassenen. In totaal werden gedurende dertien jaar gegevens van deze personen verzameld. Personen die regelmatig te kort slapen, zouden risico op diverse gezondheidsproblemen lopen en daardoor een vroegtijdig overlijden riskeren. Door dit slaaptekort te compenseren en af en toe uit te slapen, zou men deze risico's kunnen voorkomen. Hiertoe behoorden gegevens over onder meer het rook- en eetgedrag van deze mensen, hun gewicht, lichaamsbeweging en dus ook de hoeveelheid slaap die zij gemiddeld genoten. Hieruit bleek dat mensen onder de 65 jaar die dagelijks vijf of minder uren per nacht sliepen, 65 procent meer kans hadden op vroegtijdig overlijden. Wanneer mensen doordeweeks kort maar in het weekend wel acht uur of langer sliepen, bleek dit risico niet meer significant.

Lange slapers

Daar staat tegenover dat het onderzoek aantoont dat regelmatig lang slapen (acht uur of langer) niet per se beter voor de gezondheid lijkt te zijn. Deze groep mensen had 25 procent meer kans op een vroegtijdige dood dan personen die dagelijks rond de zes à zeven uur slapen. De onderzoekers benadrukken dat zij niet hebben bekeken waarom personen die vaak te weinig of te veel slapen meer kans lijken te hebben op een vroegtijdig overlijden. Volgens de auteurs verschilt het per persoon hoeveel slaap zij nodig hebben, wat onder meer te maken heeft met erfelijkheid.

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.