Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Waarom slapen we? Terug naar blog overzicht

Waarom slapen we?

Wie negentig jaar oud wordt slaapt zo'n 32 jaar van zijn leven. Maar we slapen tegenwoordig steeds minder. Dat vormt een groeiend probleem. Om meerdere redenen. En de oorzaak: moderne technologie, kunstlicht en de 24-uurs economie. Maar ook een beweeglijke partner of lawaaierige omgeving kan de nachtrust aardig verstoren

We slapen ongeveer een derde van ons leven

Waarom slapen we slecht?

De start van de nachtrust wordt doorgaans niet altijd goed ingevuld. In een helverlichte badkamer poetsen we onze tanden. Licht dient juist vermeden te worden een half uur voor het slapen gaan. Daarna controleren we nog even de laatste tekstberichten op de tablet of smart phone of kijken we in bed naar wat tv programma’s. Terwijl we juist onze hersenen op dat moment niet meer moeten stimuleren. En een zware maaltijd of koffie of cola moeten wij voor het slapen gaan al helemaal mijden. Maar dan doen we vaak lekker wel. En laat ik het dan maar niet hebben over het versleten matras, die snurkende partner, de te hoge slaapkamertemperatuur of drukke verkeersweg.

Wat zijn de gevolgen van slecht slapen?

Goed om te weten dat we zelf veel kunnen doen om de slaapkwaliteit en de duur van de slaap te verbeteren. Maar nog steeds is de vraag niet beantwoord waarom slapen nu zo belangrijk is. Volgens onderzoek van de Canadese neurowetenschapper Russell Foster lijkt slaaptekort samen te hangen met psychische stoornissen. Slaaptekort kan zelfs een fysiek signaal zijn van het ontstaan van schizofrenie bijvoorbeeld.

Enkele broodjes aap over slapen haalt Foster overigens ook onderuit.

  • Tieners zijn lui. Niet waar, hun biologische klok is anders dan die van volwassenen, waardoor zij later moe worden, later naar bed gaan en dus ook later wakker worden.
  • Mensen hebben acht uur slaap per nacht nodig. Nee, acht uur is slechts het gemiddelde, niet per se het ultieme aantal uren slaap voor iedereen. Dat verschilt van persoon tot persoon.
  • Ouderen hebben steeds minder slaap nodig. Onzin, stijgende leeftijd zorgt niet voor een afnemende behoefte aan slaap.
  • Vroeg naar bed en vervolgens weer vroeg op, is gezond. Ook niet waar, dat is volgens Foster alleen maar een geliefde stelling van mensen die graag vroeg naar bed gaan.

 

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.