Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Wat is het juiste matras bij artrose? Terug naar blog overzicht

Wat is het juiste matras bij artrose?

Populaire gezegd is artrose een gewrichtsslijtage. Deze situatie ontstaat als er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan door het lichaam wordt aangemaakt. Het gevolg is stijfheid en pijn bij het bewegen van het betreffende gewricht. Een op de tien Nederlanders boven de 20 jaar krijgt met artrose te maken. Dat zijn omgerekend 1,2 miljoen mensen waarvan een deel behoefte heeft aan een aangepaste matras.

De oplossing is individueel

Zorg voor een juiste lighouding

Door een goede lighouding worden de gewrichten niet extra belast tijdens de slaap. Dit is met name van belang voor mensen met artrose in de nek, schouders, rug en heupen. Het matras en kussen spelen hierbij een doorslaggevende rol. Bij de keuze van het matras is het van belang vast te stellen wat de mate van de klachten zijn en op welke plaats de artrose zich precies heeft ontwikkeld. 

Altijd eerst proefslapen

Het is een open deur om op te merken dat de patiënt voor de aanschaf van een matras zich goed laat adviseren. Ga dus niet voor 1 nacht ijs en zoek een leverancier die tijd en aandacht voor uw situatie heeft. Zorg daarbij altijd voor een partij die u in staat stelt het geselecteerde matras thuis voor langere tijd uit te proberen. Proefslapen is immers een must. 

De ideale oplossing bestaat niet

Het ideale matras dat voor elke artrose patiënt geschikt is bestaat niet. Dat komt mede omdat niet ieder artrose situatie vergelijkbaar is. Maar een drukverlagend matras zal zeker bijdragen aan een betere nachtrust met minder pijn. Een dergelijk matras werkt met name ontlastend voor de uitstekende lichaamsdelen zoals de schouders en de heupen. In de praktijk blijkt dat artrose patiënten veel baat hebben bij een traagschuim matras. 

Mocht uw bestaande matras nog in goede staat zijn, dan is een matras topper van traagschuim zeker ook het overwegen waard.

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn 2 reacties

Anoniem

op Dinsdag 02 juli 2013 om 14:19 uur


Beste Peter,

Ik heb verschillende blogs gelezen wat u geschreven heeft over ,,dat er geen idiaal matras bestaat voor elke artrose patient.

Mijn vraag aan u is..

Ik heb artrose aan mijn schouders..aangezien ik een zijslaper ben kan ik niet slapen van de pijn door de druk op mijn schouders ,ik heb een traagschuim matras geprobeerd,,verschillende,,op zich is er dan geen druk meer bij het liggen op de schouders en minder pijn!!

Maar het omdraaien gaat zeer moeilijk en is erg pijnlijk omdat je geheel wegzinkt in een traagschuim matras.

Volgende punt is..ik heb ook artrose aan mijn rug..daar heb ik een steviriger traagschuim voor nodig anders lig ik krom op mijn zijde en dat geeft nog meer pijn,kortom het traagschuim voor mijn schouders moet zachter zijn als het traagschuim voor mijn rug.

Tevens heb ik Meralgiaesthepetica aan mijn rechter been,wat een zeer zacht traagschuim moet hebben,of te wel en zacht schuim.

overigens heb ik een transplantatie nier aan mijn rechterzijde terhoogte van 10cm boven mijn rechter heup.

Als ik hier mee ga liggen op een te hard traagschuim word deze nier naar binnen geduwd wat alleen maar klachten geeft tijdens het slapen,,deze transpl.t.nier .is een buld zo dik als een halve meloen..

Kortom zijn dit veel vragen voor een aangepast matras.

Maar het slechte slapen of geheel niet zal blijven en de pijnen worden erger om dat je nooit uitgerust of kan herstellen tijdens het slapen,,wat dus wel gewenst is.

Aangezien mijn verwachtingen van een matras niet in de reguliere handel verkrijgbaar is,en op medisch advies van de

orthopedy een aangepast matras moet hebben heb ik een wmo aanvraag gedaan hiervoor.

Deze word afgewezen op grond...ik moet maar een goed ondersteunend matras aanschaffen wat voor iedere nederlander

het zelfde is in de reguliere handel..MAAR DAT BESTAAT NIET IN DIE HANDEL.

Kunt u mij aub adviseren hierin,of eventueel een advies geven waar ik wel terecht kan voor een aangepast matras wat op lichaam aangepast is of word gemaakt.

Dank u.Peter Trompert

op Dinsdag 02 juli 2013 om 14:37 uur


Geachte mevrouw, heer,

Dank voor uw uitvoerige uitleg. Uw persoonlijke situatie is ernstig en vraagt om een oplossing op maat.

De traagschuim matrassen die via de reguliere vakhandel beschikbaar zijn behoren tot de groep statische matrassen. Een dergelijk matras is voor u niet aan de orde.

Uw situatie zou aanmerkelijk kunnen verbeteren door een dynamisch matras. Het doel van een dynamisch of alternerend systeem is de duur dat het lichaam belast wordt, te verminderen door alternerend verschillende drukpunten van het lichaam te belasten. De cellen/compartimenten van het matras worden afwisselend langzaam opgeblazen en langzaam leeggedrukt of leeggepompt. Een dergelijk matras wordt veelal ingezet voor bedlegerige patienten met doorligwonden. Het is zeker de moeite waard een test uit te voeren.

Ik raad u aan contact op te nemen met een thuiszorginstelling bij u in de buurt. Het door mij bedoelde matras zal een huurprijs kennen van gemiddeld E 3,50 per dag. Het is verstandig een test van ongeveer 14 dagen uit te voeren. U weet dan zeker of het matras uw situatie ten goede komt. Mocht dat zo zijn dan raad ik u aan een hernieuwde wmo-aanvraag in te dienen. Uw behandelend arts zal deze aanvraag dan wel moeten ondersteunen.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.