Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Hoger risico op een beroerte door slapeloosheid Terug naar blog overzicht

Hoger risico op een beroerte door slapeloosheid

Volgens een studie, uitgevoerd aan het Chi-Mei Medisch Centrum in Taiwan, hebben volwassenen met slapeloosheid die jonger zijn dan 40 jaar een acht keer groter risico op een beroerte dan leeftijdsgenoten die niet lijden aan slapeloosheid. Deze resultaten werden gepubliceerd in de mei-editie van Stroke Magazine. Ook het hebben van diabetes verhoogt het risico op een aan slapeloosheid gerelateerde beroerte bij de onderzoekspopulatie licht.

 

Diabetes verhoogt het risico op een aan slapeloosheid gerelateerde beroerte

Het onderzoek is een van de eerste die probeert het risico op een beroerte in verband met slaaptekort in een grote populatie vast te stellen en de eerste die onderzoekt of verschillende subtypes van slapeloosheid verschillende effecten hebben op het risico, aldus de onderzoekers. “Deze studie identificeert slapeloosheid als een onafhankelijke risicofactor voor een beroerte bij jonge volwassenen, en dat is nieuw,” zegt dokter Demetrius Lopes, directeur neuro-endovasculaire chirurgie aan het Rush University Medisch Centrum in Chicago, die niet deelnamen aan het onderzoek. Veel van het onderzoek naar slaap en beroertes heeft zich gericht op slaapapneu, slaap-verstoorde ademhaling en slaapduur en veel minder op slapeloosheid, merkte de onderzoekers op. “De weinige studies naar het verband tussen slapeloosheid en beroerte hebben zich beperkt door zich te richten op slapeloosheid bij patiënten met een beroerte,” schreven ze, dus het was niet duidelijk of de slapeloosheid een voorbode was bij het ontwikkelen van een beroerte.

54% hoger risico op het ontwikkelen van een beroerte

In een poging om dit uit te vinden analyseerde het onderzoeksteam gegevens uit de onderzoeksdatabase van een Taiwanese zorgverzekeringsmaatschappij om de invloed van slapeloosheid op het risico van ziekenhuisopname bij een beroerte over een follow-up periode van 4 jaar te beoordelen. De studie omvatte 21.438 slapelozen (gemiddelde leeftijd van 52 jaar) en 64.314 mensen zonder slapeloosheid (gemiddelde leeftijd van 51 jaar). Mensen die lijden aan slapeloosheid hadden een 54% hoger risico op het ontwikkelen van een beroerte dan hun leeftijdsgenoten die niet aan slapeloosheid lijden.

Door de onderzoekers werd rekening gehouden met studiebeperkingen, zoals de mogelijkheid dat de steekproef een vertekend beeld gaf en de mogelijkheid dat de mensen in de controlegroep niet-gediagnostiseerde en onbehandelde slapeloosheid hadden. Ze concludeerden dat bij mensen met slapeloosheid vaker een nieuw geval werd vastgesteld en het risico op een beroerte hoger ligt in vergelijking met mensen zonder slapeloosheid, en dan met name bij jongere mensen. “Er zijn meer verkennende onderzoeken met een representatieve populatie en een langere follow-up periode nodig om de risico’s van het ontwikkelen van een beroerte door subtypen van slapeloosheid op lange termijn vast te stellen,” laten de onderzoekers weten. “Bovendien moeten ook de pathofysiologische trajecten die slapeloosheid met beroertes verbinden worden onderzocht.”

Bron: Bed Times Magazine, mei 2014

Over de auteur

Jorien Joldersma
verdiept zich in slapen, matrassen, lifestyle, slaaptrends en alles wat met slapen te maken heeft. Op Welke-Matras zal zij bloggen over deze onderwerpen, zodat u op de hoogte blijft van al het moois en nieuws op het gebied van slaap en slaapbenodigdheden.

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.