Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Matras - In bed met ontelbare ongenode gasten Terug naar blog overzicht

Matras - In bed met ontelbare ongenode gasten

Elke avond als u op uw matras plaatsneemt bent u met zekerheid niet alleen. Zonder dat u het weet schuift u aan bij vele gasten.  In uw bed is het dus een drukte van belang. Matras en beddengoed herbergen ruim een miljoen (!) gasten. Die ook nog eens van uw matras een openbaar toilet maken. Daarnaast is uw matras een kerkhof vol met lijken. 

Wie zijn die gasten en waar komen al die lijken vandaan?

De huisstofmijt is de belangrijkste gast die zonder uitnodiging gebruik maakt van uw matras. Immers uw matras is vochtig, warm en vol met lekkernijen. De ideale leefomgeving van de huisstofmijt. Microscopisch kleine, spinachtige beestjes zijn het, van ongeveer 0,3 mm groot. 

Het ideale gasthuis

Dit  voor het oog onzichtbare beestje leeft van schimmels die op hun beurt weer op onze huidschilfers leven. Per dag verliest de mens  ongeveer 1,5 gram huidschilfers. Een groot deel hiervan komt in het matras terecht.  Doordat wij ook nog elke nacht gemiddeld een glas water aan vocht verliezen hebben wij het ideale gasthuis voor de huisstofmijt gecreëerd.

Een mijt wordt ongeveer twee maanden oud en produceert in die periode tweehonderd maal zijn eigen lichaamsgewicht aan poep. Kleine, ronde keuteltjes zijn het. Die moeilijk uit een matras zijn te verwijderen. 

Problemen door de huisstofmijt

De huisstofmijt kan daadwerkelijk problemen opleveren indien u voor dit beestje allergisch bent. De uitwerpselen van de huisstofmijt kunnen namelijk voor een allergische reactie zorgen. Dat wil zeggen als u met deze uitwerpselen in aanraking komt, kan er een  afweerreactie van uw lichaam ontstaan.

Dit kan zich op verschillende manieren uiten: bijvoorbeeld als jeuk of vlekjes op de huid, in hooikoortsklachten zoals gezwollen oogleden, tranende ogen, een loopneus, kriebel in de neus en niezen; en in astmatische klachten zoals hoesten of benauwdheid. 25% van de Westerse mens heeft inmiddels te maken met een huisstofmijt allergie. En dit aandeel neemt alleen maar toe. 

De behandeling

De allergische klachten die door de uitwerpselen van huisstofmijten worden veroorzaakt zijn te onderdrukken met speciale medicijnen: antihistaminica. Antihistaminica voorkomen dat  ontstekingsbevorderende stoffen, die voor de allergische klachten verantwoordelijk zijn, in de slijmvliezen worden losgelaten.

Ook zijn er speciale neusdruppels en neussprays te gebruiken wanneer de klachten zich beperken tot de neus. 

Bij astmatische klachten kunnen 'pufjes' worden voorgeschreven zoals die ook wel bij astma worden voorgeschreven. Deze werken ontstekingsremmend of ontspannend op de spieren rond de luchtwegen. 

Hoe kan huisstofmijtallergie worden voorkomen in uw matras?

Zoals met alle aandoeningen is het beter de klachten door huisstofmijtallergie te voorkomen dan te genezen. Voorzie uw matras daarom van een anti-allergiehoes. Deze speciale hoezen zorgen ervoor dat de huisstofmijten zich niet in of uit het matras kunnen verplaatsen.

Bovendien komen huidschilfers minder makkelijk het matras in. 

Deze hoezen zijn te bestellen bij verschillende firma's. Een machtiging van de arts is meestal nodig om voor vergoeding door de verzekering in aanmerking te komen. 

De belangrijkste vernieuwing op dit gebied is de ClimaBest Protector. Door de toegepaste Purotex technologie worden de uitwerpselen van de huisstofmijt door natuurlijke probiotica uit deze hoes verwijdert.

 

 

Over de auteur

Theo Lentjes
Dit artikel is geschreven door werkzaam bij LivingComfort(bekend van de matrasmerken Energy+,MediActive en allesvolger op het gebied van de online matrassen en slaapwereld. Zijn doel op welke-matras: dankzij het internet meer inzicht en overzicht bieden in de wereld van matrassen en slapen.

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.