Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Wat is het juiste matras bij osteoporose? Terug naar blog overzicht

Wat is het juiste matras bij osteoporose?

In Nederland en België lijden meer dan 400.000 mensen aan osteoporose. Op het moment dat de botten sneller calcium verliezen dan het lichaam kan vervangen is sprake van botontkalking. De botdikte neemt daardoor af met een toenemende kans op breuken.

Altijd eerst proefslapen

Doorgaans is osteoporose niet direct aan symptomen te herkennen, totdat je een botbreuk krijgt. Een gevolg van een dergelijke breuk kan zijn dat de stand van het lichaam veranderd (bochel in de rug). Maar een botbreuk kan ook leiden tot een afname van de spierkwaliteit, verlies van lichaamslengte en misvorming van de wervelkolom. In een later stadium kunnen de gevolgen van osteoporose leiden tot chronische pijnen, beperkingen in de mobiliteit en verlies van zelfstandigheid.

In zoverre ons bekend is, zijn er geen klinische studies uitgevoerd naar de geschiktheid van een matras voor een osteoporose situatie. Ons advies is dan ook gebaseerd op onze jarenlange ervaring in de matrassenbranche en niet op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Osteoporose en een matras kopen

Bij de aanschaf van een matras voor een osteoporose situatie zijn 4 zaken van belang.

  1. De lighouding dient anatomisch correct te zijn waarbij de wervelkolom zo veel mogelijk wordt ontlast. Juist op dit punt worden vaak verkeerde adviezen verstrekt die tot een toename van de pijnklachten kunnen leiden. Een traagschuim matras kan hierbij zeker uitkomst bieden.
  2. Een piekbelasting in de schouders en de heupen dient te worden uitgesloten. Deze uitstekende lichaamsdelen dienen op de juiste wijze te worden ondersteund. Het is daarom verstandig te kiezen voor een matras met een aparte heup- en schouderzone. Pocketveren matrassen kennen doorgaans een aparte heup- en schouderzone.
  3. De patiënt moet zich goed kunnen bewegen op het bed.  Het matras moet daarom  voldoende stevigheid bieden. Een volledig schuim of latex matras is dan niet aan te bevelen.
  4. Het matras zal een hoog ligcomfort moeten bieden. Of een matras prettig ligt, is ter beoordeling van de patiënt zelf. 

M Line / Auping / Energy+ & Osteoporose

Op basis van het bovenstaande is een combinatiematras te overwegen van traagschuim en pocketveren. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het M-Line V of VI matras of het Auping Cresto Visco matras. Deze matrassen bevinden zich in de hogere prijsklasse. Een kwalitatief hoogwaardig en  prijsgunstig alternatief is het Energy+ matras.

Voordat u tot een definitieve aankoop overgaat is het van belang dat u het matras enige tijd thuis vrijblijvend kunt uitproberen. Vraag altijd eerst naar de mogelijkheid tot proefslapen.

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.