Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Slapen - De smartphone en tablet als slaapmiddel voor studenten? Terug naar blog overzicht

Slapen - De smartphone en tablet als slaapmiddel voor studenten?

Lezen vormt al eeuwenlang een bron van ontspanning. Voor velen is het naast TV kijken in bed en het luisteren naar muziek één van de belangrijkste methoden om in slaap te vallen. De redactie van Welke matras? vroeg zich af of deze voorkeuren nog steeds gelden in de "smartphone en tablet" maatschappij. Dus ging de redactie naar studentenstad Nijmegen voor een eigen onderzoek.

Lezen van een boek wint het nog net van de mobiel

Aan 30 studenten van de Radboud Universiteit werd de vraag gesteld wat ze vaker doen: Lezen of actief bezig zijn met de mobiel/tablet voor het slapen gaan. Van de ondervraagden gaf 54% aan vaker te lezen dan de mobiel/tablet te hanteren. Dus het lezen won het nog nipt van de moderne communicatiemiddelen. Een enkele student gaf aan altijd direct te gaan slapen bij het zien van het matras.

Slapen GaanTotaal
Lezen47%
App-en40%
Niets13%

Dus lezen en de mobiele telefoon/tablet zijn heel belangrijke activiteiten geworden van de huidige generatie studenten voor het slapen gaan. Maar het zal niet lang meer duren voordat het lezen van een boek zal zijn achterhaald. Immers e-reading zal snel aan populariteit winnen.

Opvallend was dat de mannelijke en vrouwelijke studenten wezenlijk verschillen in het type boek dat ze lezen. 88% van de vrouwelijke deelnemers gaf aan te lezen ter ontspanning. Voor 60% van de mannelijke deelnemers geldt dat het studieboek als afsluiter van de dag dient. Met dit resultaat lijkt het erop dat studentes beter voorbereid zijn op een tentamen, daar waar mannen toch nog op het laatste moment de studieboeken erbij pakken.

LezenTer ontspanningVoor studie
Mannelijke studenten40%60%
Vrouwelijke studenten88%12%

Voor de studenten die nog even de mobiele telefoon/tablet raadplegen vlak voor het slapen gaan, geldt dat Facebook voor 75% de favoriete applicatie is. Het controleren van je sociale contacten en kijken of je alles hebt meegekregen van de afgelopen dag is kennelijk belangrijk om met een gerust hart de slaap te kunnen vatten. Na Facebook kwamen WhatsApp en Wordfeud naar voren als tijdverdrijf voordat het licht van de slaapkamer uitgaat. Bijna niemand bekeek nieuws of functionele apps voor het slapen gaan. Ofwel de sociale media als ultieme ontspanning voordat de student op een oor gaat. Wie had dat enkele jaren geleden kunnen voorspellen?

Mobiele App voor het slapen GaanTotaal
Social Media (Facebook)75%
Games8%
Whatsapp/SMS17%

Over de auteur

Tom Hoekjan
Dit artikel is geschreven door een fervent slaper en medewerker bij LivingComfort bekend van de matrasmerken Energy+, en MediActive en ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.