Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Slapen – Slaapziekte bijwerking van griepvaccin bij kinderen Terug naar blog overzicht

Slapen – Slaapziekte bijwerking van griepvaccin bij kinderen

Nederlandse virologen zijn extra alert op een mogelijk onverwachte bijwerking van het vaccin tegen de Mexicaanse griep. Dit vaccin kan namelijk leiden tot een verhoogd risico  op narcolepsie oftewel slaapziekte. Narcolepsie is een neurologische afwijking die gekenmerkt wordt door onweerstaanbare perioden van slaap en slaapstoornissen in het algemeen.

Virologen zijn alert

Slaapziekte

Uit een onlangs bekendgemaakt Fins onderzoek komt naar voren dat er een verband bestaat tussen het vaccin met het middel Pandemrix en de slaapziekte. Zowel in Zweden als in Finland kregen 60 kinderen deze ernstige ziekte vlak nadat ze waren ingeënt. 

In 2010 zij in Nederland vele kinderen gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep. Het goede nieuws is dat het verband tussen de inenting en de slaapziekte  buiten de Scandinavische landen niet is aangetoond. Het slechte nieuws is dat de wetenschappers niet weten wat er aan de hand is en of er iets aan de hand is. 

Narcolepsie

De resultaten van het Finse onderzoek zijn opvallend. Narcolepsie komt normaal gesproken weinig voor bij kinderen. Ook in Zweden is nu een onderzoek ingesteld. 

Nederlandse kinderartsen bevestigen dat narcolepsie in Nederland onder kinderen weinig voorkomt. Dit beeld is sinds het massale inentingsprogramma van vorig jaar niet gewijzigd. Hoewel er dus geen ongerustheid hoeft te zijn voor ouders, roept dit wel om nader onderzoek.

Immers het Finse onderzoek komt tot de conclusie dat kinderen die zijn ingeënt met Pandemrix negen keer zo veel kans hebben op narcolepsie.

Ook volgens het College ter beroordeling van Geneesmiddelen (CBG) zijn de bijverschijnselen hier niet bekend en is er geen reden tot ongerustheid. Voor alle zekerheid is toch besloten om nader onderzoek in te stellen.

 

 

Over de auteur

Peter Trompert
Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive ..

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er is 1 reactie

Van Boxtel

op Zaterdag 05 februari 2011 om 11:10 uur


Beste redactie,

In de Telegraaf van gisteren kwam ik een artikel tegen dat naadloos aansluit bij uw blogbericht. Een deel van dit artikel wil ik aan de lezers van het blog niet onthouden. Mijn kinderen zijn ook ingeent anderhalf jaar geleden en ik maak mij best wel zorgen.

"Twee kleuters getroffen door slaapziekte

In ons land zijn twee kinderen van vier jaar oud getroffen door de slaapziekte narcolepsie na inenting met het vaccin tegen de Mexicaanse griep.

Het gaat om twee jongetjes die bij de landelijke griepvaccinatie van anderhalf jaar geleden zijn gevaccineerd met het middel Pandemrix. Dat bevestigt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf dat uit Fins onderzoek blijkt dat er een associatie is tussen het vaccin met Pandemrix en de slaapziekte. Bij de twee jongetjes met slaapziekte is het nog niet duidelijk of het anti-griepmiddel Pandemrix het oorzakelijk verband is."

Zo zie je maar weer dat een zo groot inentingsprogramma niet van risico's is ontbloot.

Mevrouw Van Boxtel, Utrecht

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.