Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Slaap verdrijft angst Terug naar blog overzicht

Slaap verdrijft angst

Angst is een krachtige emotie, maar volgens een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nature Neuroscience, kan slaap zijn grootste vijand zijn.Uit het onderzoek bleek dat wanneer een, met angst geassocieerde, zintuigelijke prikkel wordt gestuurd aan een slapend persoon, de angst kan verminderen wanneer deze persoon wakker is en geconfronteerd wordt met de bron van de angst.

Angst verminderen door te slapen.

Aanleren van angst

Het experiment werd geleid door Katherina Hauner, assistent-directeur van het Cognitive Neuroscience Laboratory of the Rehabilitation Institute in Chicago. Om angst te conditioneren (aanleren van een bepaald gedrag) bij de 15 proefpersonen kregen zij foto’s te zien van twee specifieke gezichten. In 50 procent van de gevallen dat ze een foto te zien kregen werd een milde elektrische schok gegeven (een standaard methode om angst aan te leren). Naast de elektrische schok werd nog een prikkel toegevoegd: geur. ‘Gezicht 1’ werd vergezeld door de geur van mint, ‘Gezicht 2’ door de geur van citroen. Zo werd de proefpersonen angst aangeleerd voor de gezichten en geuren die samen met de schok kwamen. 

Slapen met angst

Na dit proces, het conditioneren van de angst, deden de proefpersonen een dutje. Op het moment dat ze de diepe slaap bereikten (een fase in de non-rem slaap) werden ze blootgesteld aan een van de twee geuren die geassocieerd werd met de eerder aangeleerde angst. In eerste instantie liet de meetapparatuur een sterke angstreactie zien. Maar naarmate de proefpersonen zich langer in de fase van diepe, non-rem slaap bevonden terwijl ze werden blootgesteld aan de geur, nam de angst af. Na het ontwaken werden de proefpersonen opnieuw geconfronteerd met dezelfde gezichten als daarvoor, maar met andere resultaten. Hun angst voor het specifieke gezicht welke in verband werd gebracht met de geur waar ze tijdens hun slaap aan werden blootgesteld, was verminderd. Hoe langer ze zich in de fase van diepe slaap bevonden en tegelijkertijd de geur roken, hoe krachtiger het effect.

Edward Pace-Schott, een assistent-professor in de psychiatrie aan de Harvard Medical School, zei: “…het lijkt erop dat, wanneer je contextuele informatie in de hersenen kan krijgen tijdens de slaap,  een soort van leerproces kan plaatsvinden. Het feit dat deze informatie de hersenen kan bereiken tijdens de slaap is opmerkelijk.”

Bron: bedtimesmagazine.com

Over de auteur

Jorien Joldersma
verdiept zich in slapen, matrassen, lifestyle, slaaptrends en alles wat met slapen te maken heeft. Op Welke-Matras zal zij bloggen over deze onderwerpen, zodat u op de hoogte blijft van al het moois en nieuws op het gebied van slaap en slaapbenodigdheden.

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.