Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Slaapexperts waarschuwen de Kerstman voor gezondheidsrisico’s Terug naar blog overzicht

Slaapexperts waarschuwen de Kerstman voor gezondheidsrisico’s

Elk jaar blijven de Kerstman en zijn team van elfjes en rendieren dagen en nachten achtereen wakker, zodat ze voor Kerst cadeautjes kunnen bezorgen bij kinderen over de hele wereld. Maar hiermee brengt hij mogelijk zijn eigen gezondheid -en die van zijn hulpjes- in gevaar. 

De risico's van kortdurend slaapgebrek in aanloop naar Kerstmis

Slaapdeskundigen professor Franco Cappuccio en dokter Michelle Miller van de Universiteit van Warwick, Warwick Medical School, hebben onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s van het intensieve werkrooster van de Kerstman en zijn hulpjes.

Onderzoek heeft uitgewezen dat slaaptekort de gezondheid kan schaden wanneer men minder dan 6 uur per nacht slaapt. Loopt de Kerstman gezondheidsrisico’s door de hele nachten wakker te blijven rond Kerst?

Gezien het feit dat hij dit maar eens per jaar doet, is het niet al te slecht voor zijn gezondheid op de lange termijn. Toch zijn er ook risico’s verbonden aan een kortdurend slaapgebrek. Door het gebrek aan slaap zal hij suf zijn, zijn alertheid vervaagd en zijn vermogen om te denken en te onthouden zal afnemen. Hierdoor vormt hij een risico voor zichzelf en voor anderen: hij zou achter de teugels in slaap kunnen vallen, waardoor zijn slee kan crashen. Ook zou hij het verkeerde cadeau bij de verkeerde persoon kunnen bezorgen.

Zou de Kerstman meer moeten slapen in de aanloop naar de feestdagen om zo het slaaptekort rond Kerstmis te compenseren?

Dit valt te betwijfelen. De Kerstman en zijn team zijn in aanloop naar de feestdagen druk bezig met het doornemen van verlanglijstjes van over de hele wereld, cadeaus te sorteren en de slee in te laden. Er zullen waarschijnlijk heel wat slapeloze nachten voorafgaan aan de Kerstdagen, maar het zou goed zijn als hij zijn rust pakt waar mogelijk. Een dutje op een dak hier en daar (niet meer dan 20 minuten) zou kunnen helpen op de korte termijn, maar het is geen volwaardige vervanging van een 8-uur durende nachtrust. De Kerstman heeft ook een verantwoordelijkheid over zijn gewaardeerde personeel, elfjes en rendieren. Een passend advies zou zijn om zijn team uit te breiden en ze in een ploegendienst te laten werken, niet meer dan 10 uur per shift. Zo hebben ze tussen de diensten voldoende tijd om uit te rusten en te slapen. Het is echter moeilijk in te denken dat Rudolph het Rendier door een ander vervangen wordt.

Welke middelen zou de Kerstman kunnen gebruiken om zichzelf zo’n lange tijd wakker te houden en niet in slaap te vallen achter de teugels? Zijn er gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van dergelijke middelen?

Een grote kop koffie (geen cafeïne vrije koffie) kan een snelle oplossing zijn, maar het effect is slechts tijdelijk. De cafeïne werkt na een minuut of 20 weer uit; de Kerstman kan het beste nog een dutje doen voordat hij weer gaat. Wanneer hij dit meerdere malen zou herhalen, is het opletten geblazen. De cafeïne heeft na een tijdje geen effect meer op het lichaam en kan tevens lijden tot vervelende bijwerkingen zoals hartkloppingen en een hoge bloeddruk.

Hoe zit het met de rendieren? Is er bewijs uit het dierenrijk dat suggereert dat ze hun gezondheid in gevaar brengen door de hele nacht te vliegen?

Elk levend wezen slaapt, en niet zonder reden. Echter verschillen de duur en slaappatronen sterk van soort tot soort. Over het algemeen is het wakker zijn bij dieren een overlevingsfunctie die nodig is om te voeden en om roofdieren weg te houden. Dieren zijn normaal gesproken ’s nachts actief en slapen gedurende de dag. Voor Rudolph en zijn maatjes geldt, zolang ze vooraf goed uitgerust zijn, dat ze klaar zouden moeten zijn voor een lange, nachtelijke reis rond de wereld.

In sommige landen waar de Kerstman stopt om cadeaus te brengen is het een traditie om alcohol en lekkernijen achter te laten. Maken zulke traktaties de Kerstman slaperig?

De Kerstman zal zeker honger hebben na een slapeloze nacht, aangezien slaaptekort de eetlust verhoogt. Hij zal het eten zeker waarderen (en het ook nodig hebben om door te gaan). Een tekort aan slaap kan daarbij leiden tot zwaarlijvigheid, vandaar dat zijn dikke buik geen verrassing is! Laat de alcohol wel achterwege. Door zijn slaperigheid en vermoeidheid is zijn alertheid al op het niveau van iemand met een te hoog promillage, waardoor het risico bestaat dat de Kerstman en zijn slee zullen crashen.

Wat is de beste manier voor de Kerstman om te herstellen na een drukke nacht rond de wereld vliegen? Is het gewoon een kwestie van bijslapen op Eerste Kerstdag én Tweede Kerstdag?

kerstman slee rendier

De Kerstman zal zeker een jetlag hebben aan het einde van zijn wereldreis. Om de cadeautjes overal ter wereld op tijd af te leveren moet hij 24 uur in een trans-meridiaan reizen met snelle veranderingen van tijdzones. Zo heeft hij maar weinig tijd om zijn biologische klok te laten wennen aan de tijdzones. Hij zal de hele tijd in het donker reizen, waardoor er een grotere kans bestaat dat hij in slaap valt. Bijslapen helpt om te herstellen van een kortdurende vermoeidheid en slaapgebrek, maar zal niet helpen om de gevolgen van slaapgebrek op de lange termijn te herstellen. Als hij dit het hele jaar door zou doen, loopt de Kerstman zeker het risico om vroegtijdig te sterven. Kinderen kunnen echter gerustgesteld worden: de Kerstman doet dit maar een keer per jaar, voor iedereen tegelijkertijd, dus wanneer hij zich aan bovenstaande regels houdt zal hij fris en levendig blijven!

Bron: Universiteit van Warwick 

Over de auteur

Jorien Joldersma
verdiept zich in slapen, matrassen, lifestyle, slaaptrends en alles wat met slapen te maken heeft. Op Welke-Matras zal zij bloggen over deze onderwerpen, zodat u op de hoogte blijft van al het moois en nieuws op het gebied van slaap en slaapbenodigdheden.

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.