Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Slapen – Verbeter je sport- en schoolprestaties door lang te slapen Terug naar blog overzicht

Slapen – Verbeter je sport- en schoolprestaties door lang te slapen

De redactie van Welke matras? kwam 3 interessante studies tegen waaruit je mag concluderen dat langslapers (ongeveer 10 uur per nacht) betere sport- en schoolprestaties afleveren dan kortslapers (ongeveer 6 uur per nacht). In het verdere verloop van dit artikel vind je kort samengevat de resultaten van deze studies.

10 uur slapen per nacht is het advies

In het Amerikaanse vakblad Sleep werden de resultaten gepubliceerd van een experiment uitgevoerd onder Amerikaanse basketbalspelers. Spelers die 10 uur of meer per dag slapen laten een veel betere prestatie zien tijdens een wedstrijd.

Het onderzoek werd in 2 fasen uitgevoerd. In de eerste fase sliepen de atleten gemiddeld 7 uur per nacht gedurende 2 weken. In de 2e fase, die 6 weken duurde, verbleven de  basketballers gemiddeld 10 uur onder zeil.

De resultaten waren indrukwekkend:

  • De sprintsnelheid en het reactievermogen van de spelers verbeterde aanmerkelijk.
  • Het scoringspercentage lag 9% hoger
  • De spelers waren minder vermoeid na een training of een wedstrijd.

Om deze resultaten te kunnen behalen volstaat het niet om eenmalig voor een wedstrijd lang(er) te slapen. Je moet gedurende een langere periode langdurig slapen.

Uit een onderzoek van de American Academy of Sleep Medicine blijkt dat een nachtrust van 6 uur leidt tot afnemende fysieke en cognitieve  prestaties. Deze situatie kan niet worden voorkomen door in het weekeinde bij te slapen. Met name mannen lijken meer last te hebben van de effecten van een slaaptekort dan vrouwen. Het blijkt dat de kwaliteit van de slaap bij vrouwen doorgaans beter is dan bij mannen. Vrouwen kennen namelijk een langere periode van diepe slaap.

Een andere studie toont aan dat studenten veel beter de leerstof onthouden na een goede nachtrust. Het is dus voor een examen beter om de nacht van te voren goed op je matras te slapen dan de hele nacht te blokken.

Over de auteur

Theo Lentjes
Dit artikel is geschreven door werkzaam bij LivingComfort(bekend van de matrasmerken Energy+,MediActive en allesvolger op het gebied van de online matrassen en slaapwereld. Zijn doel op welke-matras: dankzij het internet meer inzicht en overzicht bieden in de wereld van matrassen en slapen.

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.