Vraag het onze matrasexpert

Matraskeuze Hulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Snurkend naar de dood: De symptomen en gevaren van onbehandelde slaapapneu Terug naar blog overzicht

Snurkend naar de dood: De symptomen en gevaren van onbehandelde slaapapneu

Slaap is een kritisch en belangrijk element van het menselijk bestaan. Gemiddelde slaapt een mens zo’n 25%-35% van hun leven. Slaap zorgt ervoor dat het lichaam en brein kunnen herstellen van de stress uit het dagelijks leven. Problemen tijdens het slapen kan dan ook verweten worden aan verschillende gezondheidsproblemen en kunnen zorgen, als het niet behandelt wordt, voor grote  gevolgen. 

Verlangen naar meer slaap
Er is een veelvoorkomende misvatting dat er een exacte hoeveelheid slaap is dat een lichaam nodig heeft. De benodigde uren slaap verschilt per persoon, sommige mensen kunnen optimaal functioneren met 5 uur slaap en andere hebben 9 uur nodig. Hoe dan ook, te weinig of te veel slaap kan zorgen voor problemen. Het klassieke voorbeeld is iemand die uitslaapt in het weekend. Men denkt misschien dat meer slaap dan gewoonlijk zorgt voor een uitgerust gevoel, maar die extra 2-3 uur kunnen ervoor zorgen dat iemand zich slap en niet uitgeput voelt.
Voor de mensen die last hebben van migraine, te veel en te weinig slaap kunnen allebei voor zware hoofdpijn zorgen. Dutjes kunnen ook nadelig zijn, omdat ze vaak leiden tot slechte slaap in de avond.

Kwaliteit, niet alleen kwantiteit
Zelfs als de duur van het slapen goed is, kan de kwaliteit toch nog matig zijn. Slaap onderbrekingen kunnen de slaap fragmenteren. Wanneer iemand weer terug in slaap valt na een onderbreking, kan het één uur duren voordat zij/hij weer terecht komt in het rustige gedeelte van de slaapcyclus. Een andere onderbreking voor het bereiken van diepe slaap zorgt ook voor een vertraging in de cyclus. Mensen die vaak wakker worden in de nacht kunnen nachten hebben zonder diepe rustgevende slaap. Slechte slaap kwantiteit en kwaliteit kunnen voor buitensporig dagdromen (EDS), chronische vermoeidheid, hoofdpijn, stemmingsproblemen, prikkelbaarheid, slecht geheugen en een cognitieve stoornis zorgen. 

Urine problemen
Wanneer het over slaap onderbrekingen gaat beweren veel patiënten dat ze ’s nachts regelmatig gebruik moeten maken van de toilet. Dit komt veel voor, zeker bij bejaarde patiënten. Ze worden echter niet wakker door hun blaas, maar de meerderheid van deze patiënten ervaart een spontane opwinding. Nadat ze wakker worden realiseren ze zich ‘’Ohh, er zit wat urine in mijn blaas…..dat moet de reden zijn waarom ik wakker ben geworden’’. Vaak wordt er dan geadviseerd minder vloeibaarheden in te nemen. De patiënt gaat dan inzien dat zij/hij nog steeds wakker wordt en dat het hier dus niet aan ligt. 

Snurken als probleem
Men spreekt van slaapapneu wanneer iemand stop met ademen tijdens het slapen. Het resultaat hier is dat de hersenen herhaaldelijk momenten ondergaan waarbij ze te weinig zuurstof krijgen.
In populaire cultuur wordt snurken vaak gezien als grappig en mensen lachen wanneer dit heel luidruchtig is. In de realiteit betekent luid snurken dat de persoon aan het happen is naar adem, omdat zijn hersenen niet genoeg zuurstof krijgen.

Kortom slaapapneu leidt tot meer hoofdpijn, stemmingswisselingen, weinig energy, waakzaamheid, slecht geheugen en cognitieve stoornissen. Het kan zelfs leiden tot een verhoogd risico van beroertes, hartaanvallen en dementie (breinschade). 

Over de auteur

Jorien Joldersma
verdiept zich in slapen, matrassen, lifestyle, slaaptrends en alles wat met slapen te maken heeft. Op Welke-Matras zal zij bloggen over deze onderwerpen, zodat u op de hoogte blijft van al het moois en nieuws op het gebied van slaap en slaapbenodigdheden.

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.