Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Volle maan en de invloed op onze slaap Terug naar blog overzicht

Volle maan en de invloed op onze slaap

Mensen klagen vaak dat ze slechter slapen rond volle maan. Nu is er ook wetenschappelijk bewijs dat de cycli van de maan linkt aan het menselijk slaappatroon.

Onderzoekers aan de Universiteit van Basel in Zwitserland onderzochten 33 vrijwilligers in twee leeftijdsgroepen in een gecontroleerde-conditie ruimte tijdens hun slaap. De deelnemers konden de maan niet zien en hadden ook geen weet van het onderwerp van het onderzoek.

Wetenschappers onderzochten de invloed van de volle maan op onze nachtrust

Wetenschappers beweren dat we minder slapen wanneer het volle maan is. Ook zou het langer duren voordat we in slaap vallen en slapen we lichter wanneer de maan vol is. En niet zozeer vanwege de gloed van de maan of de zwaartekracht. Deskundigen geloven dat dit het bewijs is van een interne biologische klok die stamt uit de tijd van de holbewoners.

De circalunaire klok

Neem de volgende keer wanneer u niet kunt slapen even een kijkje achter de gordijnen. Als de maan vol is, zou het kunnen liggen aan uw innerlijke holbewoner. Wetenschappers beweren dat we beschikken over een interne biologische klok, welke is ingebouwd in onze genen. Deze interne biologische klok zorgt ervoor dat we minder slapen wanneer de maan vol is. Het duurt langer voordat we in slaap vallen en, wanneer we eindelijk slapen, is onze slaap lichter. Het heeft echter niks te maken met de gloed van de maan of haar zwaartekracht.

In plaats daarvan geloven de onderzoekers dat het fenomeen valt te wijten aan de ‘circalunaire klok’, die wegtikt volgens de cyclus van de maan. Zij stellen dat een lichtere slaap hielp onze voorouders te beschermen tegen roofdieren die in het licht van de volle maan op jacht gingen.  

In het artikel dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrijft 'Current Biology´, verklaarde Dr. Silvia Frey, onderzoekster aan de Universiteit van Bazel in Zwitserland, het volgende:

“Onze bevindingen zijn de eerste die wijzen op het bestaan van een circalunaire klok bij mensen, maar niemand heeft deze nog kunnen lokaliseren in het lichaam. We verwachten dat de circalunaire klok werkt op moleculair niveau in de hersenen, mogelijk in de hypothalamus, hetzelfde deel dat het circadiaans ritme reguleert – de lichaamseigen biologische klok. Aanvankelijk, eeuwen geleden, zou het zinvol zijn geweest dat je niet zoveel sliep tijdens een volle maan aangezien er veel licht was en er een hogere kans bestond om aangevallen te worden door roofdieren. Het suggereert dat dit gedrag voor onze voorvaderen een beschermde functie heeft gehad.”

Slaappatroon tijdens volle maan

Wetenschappers onderzochten de slaappatronen van 33 vrijwilligers. De scans, gemaakt tijdens volle maan, toonden een reductie van 30% aan hersenactiviteit gerelateerd aan diepe slaap. Het duurde gemiddeld 5 minuten langer dan normaal voordat deelnemers in slaap vielen.  Gemiddeld sliepen zij 20 minuten minder, vergeleken met de rest van de maand. Ook was hun slaap van mindere kwaliteit. De onderzoekers ondervonden ook dat, bij de zenith van de maan, het melatonine niveau van de deelnemers lager was. Het hormoon melatonine is verantwoordelijk voor de slaapcycli.

Lunatic

Het wordt al veel langer gedacht dat de volle maan een effect heeft op de mens, van het beïnvloeden van de vruchtbaarheid tot onze mentale toestand. Niet voor niets is de Engelse term ‘lunatic’ (krankzinnige) afgeleid van luna, het Latijnse woord voor maan.

Maan-agenda

volle maan matras

Het is volle maan op de volgende data:

17 november 2013
17 december 2013
16 januari 2014
15 februari 2014
16 maart 2014
15 april 2013
14 mei 2013

Over de auteur

Jorien Joldersma
verdiept zich in slapen, matrassen, lifestyle, slaaptrends en alles wat met slapen te maken heeft. Op Welke-Matras zal zij bloggen over deze onderwerpen, zodat u op de hoogte blijft van al het moois en nieuws op het gebied van slaap en slaapbenodigdheden.

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.