Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Waarom het zo moeilijk is om te slapen op vakantie Terug naar blog overzicht

Waarom het zo moeilijk is om te slapen op vakantie

Wetenschappers hebben een dier-achtig instinct gevonden, waardoor we alert blijven wanneer we een nacht doorbrengen in een onbekende omgeving.

 

Daarom slaapt u slecht in een vreemde omgeving

We kennen allemaal het gevoel wel: u bent in een mooie hotelkamer, inclusief een groot bed, de kussens opgeschud en de lakens sprankelend wit. Maar toch staat u de volgende dag op met een vermoeid en misschien wel sikkeneurig gevoel, blij dat koffie inbegrepen is in het ontbijtbuffet.

De eerste nacht in een vreemd bed, of het nou aan het begin van een vakantie is, of op een zakenreis, staat vaak gelijk aan een niet zo'n bevredigende nachtrust. Dit fenomeen is zo bekend bij slaaponderzoekers dat ze het een eigen naam hebben gegeven: het eerste nacht effect.

Nieuw Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in het blad Current Biology, wees uit dat wanneer u een nacht doorbrengt in een vreemde omgeving, onze hersenen in een bewakingsmodus gaan. Ze houden als het ware de wacht omdat ze meer 'gevaar' waarnemen dan gewoonlijk. 

Dit effect wordt vergeleken met het natuurlijke instinct van dieren, zoals vogels die met één oog open slapen om er zeker van te zijn dat ze niet worden opgegeten, of dolfijnen die slaap afwisselen tussen de twee hersenhelften, zodat ze constant alert zijn op haaien. Masako Tamaki, een slaaponderzoeker aan Brown University, zegt:

"Als we niet zeker weten of een kamer veilig is om in te slapen, hebben we deze bewakingsmodus zodat we iets ongewoons kunnen opsporen. Het is een soort beveiliger."

Onderzoekers constateerden tijdens de eerste nacht testen in het laboratorium steeds opnieuw dat de linker hersenhelft van de deelnemers (de kant die verantwoordelijk is voor logisch denken) meer actief bleef dan tijdens een gewone nachtrust. De onderzoekers hebben ook getest hoe slapende deelnemers reageerden op geluid tijdens hun slaap. Ze negeerden lage tonen in grote mate, terwijl onverwachte of ongebruikelijke geluiden met een hoge toon de linker hersenhelft in actie brachten. Derek-Jan Dijk, directeur van het Surrey University Sleep Center, vertelt:

"Het eerste nacht effect is een echt effect. U slaapt in een nieuwe omgeving en u slaapt niet zo goed als in de slaapkamer waar u elke nacht slaapt. Wat de onderzoekers hebben laten zien is dat tijdens de eerste nacht, een helft van uw hersenen niet zo diep slaapt als de andere kant."

Andere dingen die uw hersenen doen terwijl u slaapt

Het idee dat mensen helemaal van de buitenwereld zijn afgesloten tijdens de slaap is een oude. Vandaag de dag zijn er allerlei dingen die we weten over wat onze hersenen doen als we in dromenland zijn.

Beslissingen maken

Een andere studie, eveneens gepubliceerd in Current Biology, liet zien dat de hersenen informatie verwerken welke je overdag hebt gekregen. Deze informatie wordt door de hersenen gebruikt om beslissingen te nemen. Dit doen uw hersenen op de automatische piloot, wanneer u er zich niet van bewust bent. Vergelijkbaar met auto rijden zonder dat we er volledige aandacht aan geven, het gaat automatisch. Dit is ook waar het gezegde 'Er een nachtje over slapen' vandaan komt. En het is nog eens een uitstekend advies ook, aangezien uw hersenen er tijdens de slaap aan werken om de juiste conclusies te trekken en tot de juiste beslissing te komen.

Opruimen van giftige stoffen

Een reeks studies uit 2013 hebben uitgewezen dat de tijd dat u in slaap bent een belangrijk moment is voor de hersenen om wat huishoudelijke taken uit te voeren. Onderzoek aan de universiteit van Rochester constateerde dat tijdens de slaap de ruimte tussen de hersencellen was toegenomen, waardoor toxische moleculen die tijdens de arbeidstijd opgebouwd waren, worden 'weggespoeld'. Dit kan verklaren waarom het 's ochtends makkelijker is om werk te verzetten, in plaats van 's avonds als uw brein 'verstopt' is.

Creëeren en verwerken van herinneringen

Tijdens de slaap zijn uw hersenen druk met het vormen, verwerken en koppelen van herinneringen. Dit gebeurt voornamelijk in de hippocampus, het deel van de hersenen die vooral met het geheugen verband houdt en een groot effect heeft op hoe efficiënt we leren. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen voldoende slaap krijgen, zeker tijdens examenperiodes. Zo kunnen hun hersenen 's nachts de geleerde informatie verwerken en opslaan. 

Over de auteur

Jorien Joldersma
verdiept zich in slapen, matrassen, lifestyle, slaaptrends en alles wat met slapen te maken heeft. Op Welke-Matras zal zij bloggen over deze onderwerpen, zodat u op de hoogte blijft van al het moois en nieuws op het gebied van slaap en slaapbenodigdheden.

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.