Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen
Deel deze pagina

Zwanger? Tips bij het kiezen van het juiste matras Terug naar blog overzicht

Zwanger? Tips bij het kiezen van het juiste matras

Zwanger zijn is al een hele belasting op zich. Het lichaam verandert, de hormonen gieren door het lijf en pijntjes en kwaaltjes spelen op. Zwangere vrouwen hebben als gevolg hiervan regelmatig last van slaapproblemen en slapeloosheid. Terwijl een goede nachtrust voor zowel moeder als voor het ongeboren kindje erg belangrijk is. Regelmatig krijgen wij vragen met de strekking: Waar moet ik op letten bij het kopen van een matras als ik zwanger ben of als ik binnenkort zwanger wil worden?

Een goed matras zorgt voor een de juiste ondersteuning en een goede nachtrust tijdens de zwangerschap.

De lichamelijke veranderingen zorgen ervoor dat een zwangere vrouw meer ondersteuning nodig heeft van het matras. De groeiende buik zorgt er voor dat draaien lastiger wordt. Op de rug slapen zit er, zeker in de laatste maanden van de zwangerschap, vaak ook niet meer in. Andere lichamelijke klachten die kunnen opspelen (en daarmee de nachtrust kunnen verstoren) zijn vermoeide benen, buikpijn, bandenpijn, misselijkheid, etc.

Verder kan ook de slaapbehoefte veranderen. Een nachtrust van 7 uur was voor de zwangerschap misschien voldoende, een zwangere vrouw kan soms behoefte hebben aan 11 of 12 uur slaap. Een middagdutje doen is eerder regel dan uitzondering.

Ondersteuning van het matras bij zwangerschap

Omdat een zwangere vrouw meer ondersteuning nodig heeft, last kan krijgen van lichamelijke klachten en meer behoefte kan hebben aan slaap, is het niet gek dat er vragen komen over de geschiktheid van een matras. Eén ding is in ieder geval zeker: iedereen ervaart een zwangerschap anders, heeft last van andere klachten en ook het matras en het slapen zelf kan anders worden ervaren.

Zo merkte Cynthia van Blogmama.nl ook veranderingen op:

“Tijdens mijn zwangerschap heb ik goed geslapen, maar het slapen was anders dan normaal. Ik sliep meer uren en lichter. Ik lag altijd op mijn linkerzij, omdat het prettig lag. Ook had ik meer last van transpireren tijdens het slapen, soms werd ik er wakker van. Ik had graag minder willen zweten een matras dat warmte beter circuleert.”

Jill van Liefsjill.nl sliep tijdens haar zwangerschap op een matras van Nasa-schuim, welke zich goed aanpast aan de lichaamsvormen en je gewicht (inclusief het extra gewicht van tijdens de zwangerschap).

“Ik heb het matras als prettig ervaren, maar de bank als zeer prettig.  Het matras ten opzichte van de bank voelde voor mij eigenlijk iets te hard aan en op de een of andere manier kon ik net iets lekkerder liggen op de bank. Maar omdat ik vooral richting het einde graag op mijn zij lag, was het bed toch weer idealer omdat je dan meer ruimte had.”

Extra ondersteuning

Omdat veel vrouwen niet genoeg ondersteuning ervaren van het matras alleen of het matras als te zacht ervaren, wordt er gezocht naar verschillende oplossingen (vaak in de vorm van extra kussens).

Cynthia:

“Ik vind een zacht matras normaal wel fijn, maar tijdens de zwangerschap had ik het idee dat het draaien daardoor lastiger was. Tussen het matras en mijn buik had ik een kussen nodig om lekker te liggen. Ik had wel graag een steviger matras gehad, waardoor het draaien makkelijk is.”

Jill:

”Vanaf een maand of 6/7 heb ik een borstvoedingskussen gebruikt. De ondersteuning was prettig voor mijn buik en vooral vanwege mijn toenemende bekkenklachten. Bekkenklachten werden aanzienlijk minder wanneer ik op mijn rug lag en het kussen net onder mijn billen plaatste. Ook op de zij liggen met een deel van het voedingskussen onder de buik en tussen mijn benen ter hoogte van de knieën zorgde voor een betere ligging. Voor mij was dit prettiger en ook voor manlief want door de zwangerschap had ik een tijdelijk zwangerschapssnurkje. En ik denk dat alle vrouwen op een gegeven moment te maken krijgen met brandend maagzuur waardoor een extra kussen (ook weer het voedingskussen) onder je hoofd aanzienlijk helpt. “

Matrasbescherming en beddengoed

Ook is het verstandig aandacht te besteden aan het beddengoed tijdens de zwangerschap.

Cynthia:

“In het laatste gedeelte van mijn zwangerschap was het noodzakelijk het bed anders op te maken. Het matras dient beschermd te worden voor een thuisbevalling en/of het breken van de vliezen. Ons bed was als volgt opgemaakt: Matras, een plastic bed zeil in het midden van het bed, molton, een kraammatras (uit het kraampakket) en een hoeslaken.  Het bed zeiltje kraakte en het lag niet comfortabel, ik had liever een alternatief voor het zeiltje gehad.”

Elk type matras heeft zijn speciale eigenschappen, waar men tijdens de zwangerschap profijt van kan hebben. Zo hebben latex matrassen een hoog comfort en zijn ze elastisch, waardoor ze de juiste ondersteuning bieden, maar ventileren deze matrassen doorgaans minder goed. Een matras met koudschuim basis is erg comfortabel en past zich aan de lichaamsvormen van het lichaam aan. De opencelstructuur van koudschuim matrassen zorgt voor een goede ventilatie.  Nasa-traagschuim matrassen vormen zich naar de contouren van het lichaam en bieden de juiste ondersteuning. Het lichaamsgewicht wordt gelijkmatig verdeeld bij Nasa-traagschuim matrassen, waardoor er geen grote drukpunten ontstaan. En een pocketvering matras is doorgaans opgedeeld in zones, welke extra ondersteuning bieden aan uitstekende lichaamsdelen als heupen en schouders. Vooral bij slapen op de zij passen de pocketveren zich goed aan het lichaam aan.

Waar op te letten bij het kopen van een zwangerschapsmatras?

Het kiezen van een matras ter voorbereiding op of tijdens de zwangerschap is vooral een persoonlijke kwestie, maar door zelf antwoord te geven op de volgende vragen, of deze te stellen aan de matrasspecialist, is het zeker mogelijk om een goed matras te kopen dat geschikt is bij zwangerschap en de jaren daarna.

  • Is het matras comfortabel?
  • Voelt het matras nu zacht aan of juist te hard? En zal dit tijdens de zwangerschap veranderen?
  • Biedt het matras de juiste ondersteuning op plaatsen waar het lichaam het nodig heeft?
  • Gaat het draaien gemakkelijk?
  • Ventileert het matras goed?
  • Is het matras hygiënisch en kan de hoes gewassen worden?
  • Is het matras anti-allergisch?

Wees ook creatief in het gebruik van andere slaapattributen, zoals kussens, voor extra ondersteuning waar het matras dit niet kan bieden. Jill geeft nog mee:

“Als je als zwangere vrouw eenmaal een goede slaaphouding/ lighouding/zithouding hebt gevonden dan is er verder niets aan de hand. Totdat je er eindelijk achter komt dat een simpel iets als een kussen onder je kont of buik leggen zo enorm kan helpen!” 

Over de auteur

Jorien Joldersma
verdiept zich in slapen, matrassen, lifestyle, slaaptrends en alles wat met slapen te maken heeft. Op Welke-Matras zal zij bloggen over deze onderwerpen, zodat u op de hoogte blijft van al het moois en nieuws op het gebied van slaap en slaapbenodigdheden.

Deel het nieuws!

Laatste matrastips en nieuwtjes in je mailbox?

Er zijn geen reacties

Voeg een nieuwe reactie toe

Wordt niet getoond op de website.