Vraag het onze matrasexpert

Matraskeuze Hulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Boxspring

De letterlijke vertaling van boxspring is 'doos met veren'. Een boxspring kan het beste omschreven worden als een matras op pootjes. De kern van de boxspring bestaat veelal uit een metalen binnenvering die wordt afgedekt met schuim. In de praktijk wordt met een boxspring vaak bedoeld de combinatie van een matras en een boxspring-bedbodem. Maar de boxspring zelf betreft alleen de bedbodem. De boxspring bedbodem biedt een goede ondersteuning over de gehele breedte en de gehele lengte van uw bed.

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Wat is een boxspring?

Op alleen een boxspring kunt u niet slapen


Boxspring

Plaats je een matras op een boxspring, dan ontstaat de situatie dat een matras op een `matras` wordt gestapeld. Het resultaat is een comfortabel en goed ventilerend slaapsysteem. Daarnaast is een boxspring-combinatie ook een meubelstuk. De boxspring-combinatie is namelijk in vele materialen en designs verkrijgbaar. Daarnaast kan het geheel worden voorzien van een hoofd- en voetenbord. De boxspring is daardoor makkelijk in te passen in elke slaapkamerinrichting.

Boxspring vs lattenbodem

Een boxspring heeft ten opzichte van een lattenbodem drie belangrijke voordelen.

  • Ten eerste biedt een boxspring de mogelijkheid om het matras op diverse hoogtes te stellen, waardoor het voor u makkelijker wordt om uit bed te stappen. Dit is voornamelijk populair bij ouderen.
  • Het tweede voordeel is dat een boxspring beter schokken absorbeert door de extra laag met veren. Hierdoor wordt ook de slijtage aan het matras sterk verminderd waardoor deze langer mee kan.
  • Tot slot zorgt een boxspring ook voor goede ventilatie door de combinatie van de open structuur van de bodem en het matras. Ventilatie is belangrijk voor een gezond en fris matras.

Elektrische boxspring

Boxsprings zijn te bestellen in twee typen: vlak of verstelbaar. Kiest u voor verstelbaar dan krijgt u de keuze tussen handmatig of elektrisch verstelbaar. De elektrische boxspring werkt op een klein geruisloos motortje die het bed in verschillende posities kan brengen. De verstelbare boxspring zorgt ervoor dat wanneer u tv kijkt of een boek leest in bed u nog steeds in een correcte houding kan liggen. 

Boxspringmatrassen

De boxspring bedbodem kan voor elk type matras worden gebruikt. Maar in praktijk wordt de boxspring-combinatie voorzien van een pocketverenkoudschuim of traagschuim matras. Doordat een boxspring al goed mee veert en schokken kan opvangen hoeft een matras hier minder geschikt voor te zijn en kan zich meer richten op echt slaapcomfort.

Boxspring test

Wat nu de beste boxspring is, is lastig om te testen. Er zijn momenteel veel verschillende merken en opties dat elke boxspring  vrijwel uniek in zijn soort is. De consumenten bond heeft in mei 2011 een test onder boxsprings gedaan, maar ook hier is geen duidelijke winnaar uitgekomen. Wilt u de beste boxspring in huis? Dan zult u toch eerst meerdere modellen moeten uitproberen.

Voorkom vervuiling

Een boxspring met matras zal na een aantal jaren steeds meer lichaamsafvalproducten herbergen. Hierbij moet u denken aan vocht, huidschilfers, haren e.d.. Daarnaast zullen ook huistofmijten, de uitwerpselen hiervan en bacterien en schimmels een boxspring vervuilen. Bij de aanschaf van een boxspring combinatie dient u er rekening mee te houden dat deze  meer onderhoud vraagt. Ook de stoffering dient met regelmaat te worden gereinigd. Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde schone boxsprings op de markt. Een dergelijke boxspring zorgt er voor dat het matras en de bedbodem verschoont blijft van vervuiling. Daarnaast bieden deze boxsprings een allergie-bescherming.

Levensduur

De levensduur van een boxspring bedbodem bedraagt doorgaans 10 jaar.

     Meer weten?

Wilt u meer weten over boxsprings bekijk dan onze pagina's:

 

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur vanLivingComfort, bekend van de matrasmerkenEnergy+ enMediActive.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

stefien Gruben

stefien Gruben

Op zondag 03 september 2017 stelde stefien Gruben de vraag:


kan een boxspring matras ook in een Auping Auronda omkasting? Wllen het bed nl behouden.

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op maandag 04 september 2017


Beste Stefien, Indien de buitenwerkse maat van de boxspring overeenkomt met de binnnenwerkse maat van uw bedombouw, dan past e.e.a. prima. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras.

R.Matthijsse

R.Matthijsse

Op maandag 31 juli 2017 stelde R.Matthijsse de vraag:


Wat is een boxspring precies

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op maandag 07 augustus 2017


Geachte heer Matthijsse, Boxspring is een Engelse term voor, letterlijk vertaald, een doos met veren. Het is een bedbodem in de vorm van een gestoffeerde veren matras met pootjes. Daarop wordt een matras geplaatst. Tegenwoordig wordt met een boxspring ook wel het gehele bed aangeduid, maar strikt genomen is een boxspring een bedbodem. Met vriendelijke vroeten, Peter Trompert WelkeMatras..