Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Interview

De Welke matras? website is bedoeld om consumenten op een eerlijke en deskundige manier voor te lichten over matrassen en aanverwante producten.

Regelmatig worden wij benaderd door de media om een bijdrage te leveren aan een artikel of programma. Onze website wordt door een groeiend aantal consumenten en diverse media gezien als een autoriteit op het gebied van matrassen en daaraan gelieerde onderwerpen.

Welke-matras bij Wekker Wakker

Welke-matras bij Wekker Wakker

Welke matras te gast bij Wekker-Wakker! op Radio 5 Nostalgia

Blok 1. Waaraan moet een goed matras voldoen?

 

Blok 2. De noodzaak van proefslapen.

 

Blok 3. De materialen

Wekker-Wakker

Blok 1: Een goed Matras ; waaraan moet deze voldoen?

We slapen meer dan een derde van ons leven en daarom is een goed matras heel belangrijk, maar hoe kies je nu het juiste matras? Peter Trompert initiatiefnemer van Welke-Matras vertelt meer over het komen tot de juiste matras keuze.

Pocketveren traagschuim matras

Ik slaap zelf op een combinatiematras, dat wil zeggen een matraskern die is opgebouwd uit pocketveren voorzien van een toplaag met visco elastisch schuim, oftewel traagschuim. 30 Jaar geleden was dat nog wel anders, toen waren er enkel schuimrubber en binnenvering matrassen. Dat was het dan wel zo’n beetje. In de afgelopen 30 jaar heeft de industrie niet stil gezeten en is de medische wetenschap er zich ook mee gaan bemoeien. Daardoor zijn nieuwe inzichten ontstaan en wordt niet zoals 30 jaar terug geroepen dat men maar op een hard matras moet slapen. De medische zorg stuurt tegenwoordig op het slapen op soepele matrassen. Deze soepele matrassen moeten een hoog aanpassingsvermogen hebben aan het menselijk lichaam. Drukpunten worden veelal veroorzaakt bij heupen en schouders. Belangrijk is dat het matras de natuurlijke lighouding van de slaper volgt. Eigenlijk is het matras er dus voor de slaper en niet andersom.

Matras vervangen

Een goed matras gaat 10 jaar mee. Hetzelfde geldt ook voor de bedbodem. Dat is een lange periode, dan is het maken van de juiste keuze zeer belangrijk. Een matras dient aan enkele voorwaarden te voldoen om 10 jaar slaapplezier te kunnen ervaren. 1. Een matras moet lekker liggen en comfortabel zijn 2. Het matras moet het lichaam ondersteunen 3. Het matras moet drukpunten op het lichaam tot een minimum beperken; Tijdens je slaap moet je vrijuit kunnen draaien om zo de druk op specifieke punten zo laag mogelijk te houden. De bloedsomloop blijft zo ook optimaal doordat de druk op specifieke punten wordt verlaagd. 4. Het matras moet een goede vochtregulerende werking hebben. Tijdens de nacht verlies je meer dan een glas water aan lichaamsvocht, wat grotendeels richting het matras gaat. Over een periode van 10 jaar is dat een gigantische hoeveelheid water.  

 

Blok 2: De noodzaak van proefslapen

We slapen ongeveer 10 jaar op een matras, de keuze voor een nieuw matras is daarom ook een belangrijke keuze. Wat gebeurt er zodra men de slaapwinkel bij u binnenstapt? Dan wordt eerst een inventarisatie gemaakt van de huidige slaapsituatie, of er problemen zijn en wat voor type slaper iemand is. Op basis daarvan maken we een keus voor het type matras dat het beste bij een persoon past. Nadat gezamenlijk de bestelling wordt geplaatst, wordt het matras binnen 2 werkdagen thuis afgeleverd. Vanaf dat moment kan de klant zelf gaan bepalen of het door ons bepaalde matrasadvies ook de juiste is. Het zogenaamde proefslapen gaat dan van start. Hierbij kan de klant 14 dagen zonder enige vorm van aanbetaling het matras gratis uitproberen in eigen vertrouwde thuisomgeving.

Proefliggen of proefslapen

In een winkelsituatie is het erg moeilijk om binnen een aantal minuten of wellicht een uur te bepalen of een matras daadwerkelijk de juiste keuze is. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een mens tenminste 10 tot 12 nachten nodig heeft om aan zijn nieuwe matras te wennen. Je lichaam moet zich dan op de nieuwe slaapsituatie gaan instellen. Indien binnen de 14 dagen het matras niet de juiste keuze heeft blijken te zijn, dan moet er gekeken worden naar de problemen en opnieuw worden vastgesteld welk type matras de beste oplossing is. Proefslapen is vrijblijvend om zo te komen tot het optimale matras voor een ieder. Een intakegesprek van 5 a 10 minuten in de winkel zal voor een groot deel van de mensen al zorgen dat het juiste matras direct wordt gevonden. Voor 90% van de mensen is het eerste advies al het juiste. De mogelijkheid tot proefslapen wordt aangeboden door een select aantal matrasaanbieders, maar is in Nederland absoluut nog geen gemeengoed. De grote merken volgen tot op heden nog niet deze route. De consument mag echter veel kritischer worden en zou deze mogelijkheid moeten eisen van de matrasaanbieder.  

 

Blok 3: Matras Materialen

De belangrijkste doorbraak op het gebied van matrassen is het visco-elastische schuim, ook wel traagschuim genoemd. Zodra dit schuim wordt ingedrukt past de vorm zich aan de vorm van het menselijk lichaam aan. Het traagschuim reageert en wordt soepel op basis van de huidtemperatuur van de mens, wat ligt op zo’n 27 tot 28 graden. Overigens niet te verwarren met de lichaamstemperatuur wat ligt op 37 tot 38 graden. Op basis van de warmte van de huid past het schuim zich aan de contouren van het lichaam aan. Voor oudere mensen en met name voor mensen die bedlegerig zijn is het traagschuim een adequate oplossing. Dit omdat het traagschuim ervoor zorgt dat de drukpunten op het lichaam tot een minimum worden beperkt. Daardoor kunnen doorligwonden worden voorkomen.

Hard Matras

De indruk die mensen vaak krijgen bij een traagschuim matras is dat het een slap matras zou zijn. Zeker bij de mensen die zijn opgegroeid met een hard matras. Zij moeten in een eerste instantie overduidelijk wennen aan de soepelheid van traagschuim. Daar moet je jezelf overheen zetten en gewoon eens gaan proefslapen om de werking te ervaren.

Prijzen Matras

De prijzen van matrassen in de markt gaan van honderden euro’s tot €5000,-. Een goed matras hoeft niet duur te zijn, een matras wat van goede materialen is gemaakt zal voldoende ondersteuning en comfort bieden. Een goed tweepersoons matras hoeft niet meer dan €400 tot €500 te kosten.

Kussens

Ook het komen tot de juiste keuze voor een kussen is proefslapen belangrijk. Een kussen is namelijk iets heel persoonlijks, elke persoon heeft hierbij een andere voorkeur. Het ligt lekker, of niet. Tot slot is de bedbodem ondersteunend aan het matras, zorg voor een stevige bodem. Het matras is het belangrijkste bij de aankoop van een nieuw slaapsysteem.

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

Bezoekers van Welke-Matras.nl hebben nog geen vragen achter gelaten.