Vraag het onze matrasexpert

Matras kiezen

Het kopen van een nieuw matras en passende bedbodem is geen eenvoudige opgave.  De kans om een geschikt nieuw matras te vinden is maar 25%!

Het moment dat u besluit een nieuwe matras aan te schaffen wordt u geconfronteerd met vele adviezen en wel honderden verschillende matrassen en bedbodems. Daarnaast variëren de prijzen enorm. Van enkele tientallen €€ bij Ikea tot vele duizenden €€ bij Hastens. Om de juiste keuze te maken voor uw nieuwe matras hebben wij de punten genoemd waar u op kunt letten bij de aanschaf van een nieuw matras.

Het juiste advies voor uw nieuwe matras

Eisen voor een nieuw matras

Het juiste matras voldoet aan de volgende eisen:

 1. Op correcte wijze het lichaam ondersteunen
 2. Het afgescheiden lichaamsvocht  snel en adequaat afvoeren
 3. Drukpunten op het lichaam tot een minimum beperken
 4. U moet er goed en prettig op kunnen bewegen
 5. Optimaal comfort bieden
 6. Maximale hygiëne verstrekken
 7. 10 jaar ongestoord gebruiksplezier

U vraagt zich nu wellicht af of een nieuw matras wel aan al deze voorwaarden kan voldoen.
Het antwoord is simpel: Ja.

Bij het kopen van een nieuw matras is het dus zaak dat u bovenstaande punten betrekt bij uw keuze en matrassen vergelijkt. Daarnaast speelt uw persoonlijke situatie een belangrijke rol.

Het juiste advies 

Om u te helpen tot een juiste keuze te komen heeft Welke Matras? de Matrashulp ontwikkeld. Door het invullen van de vragenlijst kunnen wij u van een passend advies voorzien voor uw nieuwe matras..

Vele soorten matrassen

Als u op jacht gaat naar een nieuw matras, dan zult u vaststellen dat er vele soorten en merken zijn. Dit maakt het niet gemakkelijk om tot de juiste keuze te komen.

Gaat u nieuwe matrassen met elkaar vergelijken, dan komt u grote verschillen tegen in eigenschappen van het matras en de prijs. Zonder een goed advies en zonder het nieuwe matras uitgebreid te testen is de kans groot dat u een verkeerde keuze maakt.

Op de Welke matras? website worden de diverse matrassoorten en de voor- en nadelen daarvan toegelicht.

Proefslapen is een must 

Maar de praktijk zal uiteindelijk uitwijzen of uw keuze ook de juiste keuze is. Wanneer u vijf minuten op een matras ligt kunt u geen goed oordeel geven over een matras. Kies daarom altijd voor een nieuw matras dat u thuis ten minste 14 dagen mag uitproberen. Pas dan weet u het zeker. Het lichaam heeft namelijk enkele dagen, soms weken, nodig om volledig te wennen. Hierdoor kan een matras de eerste dagen nog onwennig aanvoelen. 

Bekijk de video over het kiezen van het beste matras


Het matras eerst uitvoerig testen

Uitgebreid testen is noodzakelijk. Voordat u een nieuw matras koopt, is het raadzaam om het gekozen product eerst grondig te testen. Er zijn verschillende manieren van testen. Toch zitten enkele nadelen aan het proefslapen op bepaalde plekken. Daarom adviseren wij: ga thuis proefslapen!

Testen thuis

In alle rust thuis het nieuwe matras van uw keuze uitvoerig testen is de beste voorbereiding. Een goede mogelijkheid hiertoe wordt door een aantal, met name internetaanbieders, geboden. Deze fabrikanten maken het mogelijk uw nieuwe matras vrijblijvend thuis uit te proberen, alvorens u tot koop overgaat. Let daarbij wel op de voorwaarden die deze aanbieders verbinden aan het proefslapen.

Testen in een hotel

Sommige fabrikanten bieden u een overnachting aan in een hotel om te gaan proefslapen. De kosten van de overnachting worden meestal niet in rekening gebracht als het matras van uw keuze wordt aangeschaft.

Testen in de winkel

Test u het nieuwe matras in een beddenspeciaalzaak, dan raden wij u aan op de volgende zaken te letten.

 1. Laat u niet verleiden slechts 5 minuten proef te liggen. Neem de tijd, ga gerust een uur liggen.
 2. Beperk het aantal matrassen dat u gaat testen. Wanneer u meer dan 3 matrassen uitprobeert weet u het verschil niet meer.
 3. Probeer het nieuwe matras uit met verschillende type kussens. Hetzelfde matras ervaart u vaak anders door van kussen te wisselen.
 4. Een zacht matras in de winkel kan na een nacht slapen té zacht zijn. Dit komt doordat het matras tijd nodig heeft om uw lichaamswarmte op te nemen en zich aan te passen aan het lichaam.
 5. Ga proefliggen in uw eigen slaaphouding

 

  Een MatrasHulp helpt

  Wanneer u niet exact weet welk matras het best bij u past kunt u gebruik maken van onze MatrasHulp. Hierin kunt u alle slaapgegevens invullen en geeft onze slaapexpert u een passend advies. Ga direct naar de MatrasHulp.

 

 

 

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+, MediActive en Totalfit.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

A.Meijer

A.Meijer

Op zondag 02 november 2014 stelde A.Meijer de vraag:


Wij willen een nieuw matras aanschaffen en nu is ons de Essenz 3 aangeraden is dit een goede keuze?

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op maandag 03 november 2014


Geachte mevrouw Meijer,

Het Essenz 3 matras is een eigen merk van de firma MatrasDirect. Of dit matras voor u geschikt is kan ik op basis van uw bericht natuurlijk niet beoordelen.

De geschiktheid van het matras is moeilijk te bepalen. MatrasDirect geeft niet of nauwelijks inzicht in de kwaliteit van de toegepaste materialen en de wijze waarop het matras is opgebouwd. Er worden helaas ook geen uitkomsten gepubliceerd van duurzaamheidstesten.

Of het aan u geadviseerde matras een goede keuze is blijft dus een gok. Immers MatrasDirect stelt u ook niet in staat om het matras gedurende bijvoorbeeld 14 dagen gratis thuis uit te proberen.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?
.

Mirjam

Mirjam

Op maandag 29 september 2014 stelde Mirjam de vraag:


Ik woon in Spanje, voor mij is het uitproberen van 14 dagen geen optie...helaas...ik wil graag weten waarop ik moet letten bij het kopen van een matras.

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op dinsdag 07 oktober 2014


Geachte mevrouw Mirjam,

Op onze website staat een uitgebreid advies waarop u moet letten bij de aanschaf van een nieuw matras. Alle voor u van belang zijnde informatie staat dus op onze website vermeld. U kunt daarnaast ook nog gebruik maken maken van de MatrasHulp. Deze vindt u op onze homepagina.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?.