Vraag het onze matrasexpert

Matras kiezen

Het kopen van een nieuw matras en passende bedbodem is geen eenvoudige opgave.  De kans om een geschikt nieuw matras te vinden is maar 25%!

Het moment dat u besluit een nieuwe matras aan te schaffen wordt u geconfronteerd met vele adviezen en wel honderden verschillende matrassen en bedbodems. Daarnaast variëren de prijzen enorm. Van enkele tientallen €€ bij Ikea tot vele duizenden €€ bij Hastens. Om de juiste keuze te maken voor uw nieuwe matras hebben wij de punten genoemd waar u op kunt letten bij de aanschaf van een nieuw matras.

Het juiste advies voor uw nieuwe matras

Eisen voor een nieuw matras

Het juiste matras voldoet aan de volgende eisen:

 1. Op correcte wijze het lichaam ondersteunen
 2. Het afgescheiden lichaamsvocht  snel en adequaat afvoeren
 3. Drukpunten op het lichaam tot een minimum beperken
 4. U moet er goed en prettig op kunnen bewegen
 5. Optimaal comfort bieden
 6. Maximale hygiëne verstrekken
 7. 10 jaar ongestoord gebruiksplezier

U vraagt zich nu wellicht af of een nieuw matras wel aan al deze voorwaarden kan voldoen.
Het antwoord is simpel: Ja.

Bij het kopen van een nieuw matras is het dus zaak dat u bovenstaande punten betrekt bij uw keuze en matrassen vergelijkt. Daarnaast speelt uw persoonlijke situatie een belangrijke rol.

Het juiste advies 

Om u te helpen tot een juiste keuze te komen heeft Welke Matras? de Matrashulp ontwikkeld. Door het invullen van de vragenlijst kunnen wij u van een passend advies voorzien voor uw nieuwe matras..

Vele soorten matrassen

Als u op jacht gaat naar een nieuw matras, dan zult u vaststellen dat er vele soorten en merken zijn. Dit maakt het niet gemakkelijk om tot de juiste keuze te komen.

Gaat u nieuwe matrassen met elkaar vergelijken, dan komt u grote verschillen tegen in eigenschappen van het matras en de prijs. Zonder een goed advies en zonder het nieuwe matras uitgebreid te testen is de kans groot dat u een verkeerde keuze maakt.

Op de Welke matras? website worden de diverse matrassoorten en de voor- en nadelen daarvan toegelicht.

Proefslapen is een must 

Maar de praktijk zal uiteindelijk uitwijzen of uw keuze ook de juiste keuze is. Wanneer u vijf minuten op een matras ligt kunt u geen goed oordeel geven over een matras. Kies daarom altijd voor een nieuw matras dat u thuis ten minste 14 dagen mag uitproberen. Pas dan weet u het zeker. Het lichaam heeft namelijk enkele dagen, soms weken, nodig om volledig te wennen. Hierdoor kan een matras de eerste dagen nog onwennig aanvoelen. 

Bekijk de video over het kiezen van het beste matras


Het matras eerst uitvoerig testen

Uitgebreid testen is noodzakelijk. Voordat u een nieuw matras koopt, is het raadzaam om het gekozen product eerst grondig te testen. Er zijn verschillende manieren van testen. Toch zitten enkele nadelen aan het proefslapen op bepaalde plekken. Daarom adviseren wij: ga thuis proefslapen!

Testen thuis

In alle rust thuis het nieuwe matras van uw keuze uitvoerig testen is de beste voorbereiding. Een goede mogelijkheid hiertoe wordt door een aantal, met name internetaanbieders, geboden. Deze fabrikanten maken het mogelijk uw nieuwe matras vrijblijvend thuis uit te proberen, alvorens u tot koop overgaat. Let daarbij wel op de voorwaarden die deze aanbieders verbinden aan het proefslapen.

Testen in een hotel

Sommige fabrikanten bieden u een overnachting aan in een hotel om te gaan proefslapen. De kosten van de overnachting worden meestal niet in rekening gebracht als het matras van uw keuze wordt aangeschaft.

Testen in de winkel

Test u het nieuwe matras in een beddenspeciaalzaak, dan raden wij u aan op de volgende zaken te letten.

 1. Laat u niet verleiden slechts 5 minuten proef te liggen. Neem de tijd, ga gerust een uur liggen.
 2. Beperk het aantal matrassen dat u gaat testen. Wanneer u meer dan 3 matrassen uitprobeert weet u het verschil niet meer.
 3. Probeer het nieuwe matras uit met verschillende type kussens. Hetzelfde matras ervaart u vaak anders door van kussen te wisselen.
 4. Een zacht matras in de winkel kan na een nacht slapen té zacht zijn. Dit komt doordat het matras tijd nodig heeft om uw lichaamswarmte op te nemen en zich aan te passen aan het lichaam.
 5. Ga proefliggen in uw eigen slaaphouding

 

  Een MatrasHulp helpt

  Wanneer u niet exact weet welk matras het best bij u past kunt u gebruik maken van onze MatrasHulp. Hierin kunt u alle slaapgegevens invullen en geeft onze slaapexpert u een passend advies. Ga direct naar de MatrasHulp.

 

 

 

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+, MediActive en Totalfit.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

P.van Dijk

P.van Dijk

Op zaterdag 06 september 2014 stelde P.van Dijk de vraag:


Welk matras is geschikt voor de onderrug.

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op zaterdag 06 september 2014


Geachte mevrouw, heer Van Dijk,

Er bestaan geen matrassen die speciaal voor de onderrug zijn ontwikkeld. Uiteraard moeet een matras de onderrug wel op de juiste wijze ondersteuenen.

Uit uw vraag leid ik af dat u pijn in de onderrug heeft. Daar uw vraag niet 1, 2, 3 is te beantwoorden nodig ik u uit naar de homepagina van deze website te gaan en het vragenformulier in te vullen. U krijgt dan van mij een persoonlijk advies.

Op de webpagina www.welke-matras.nl/nl/slaaphouding/rugpijn vindt u meer algemene informatie over rugpijn in relatie tot een matras.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?.

hendrik

hendrik
heerenveen

Op zaterdag 05 juli 2014 stelde hendrik de vraag:


nieuw matras

een nassa traag schuim bied in mijn geval geen uitkomst om dat ik veel draai van mijn rug naar mijn buik naar mijn zij dus valt de traag schuim matras uit en wat is dan de beste keus koudschuim matras of 1000pocketveer matras voor mijn onder rug pijn (hernia)

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op zaterdag 05 juli 2014


Geachte heer Hendrik,

Op een NASA traagschuim matras ga je gemiddeld 30 tot 40% minder bewegen tijdens de slaap. Dit aspect zou voor u juist een motivatie moeten zijn om voor een dergelijk matras te kiezen. Daarnaast zijn er diverse aanbieders van dit type matras te vinden die een 14 dagen gratis proefslaapperiode thuis aanbieden. U kunt dan vele nachten in uw vertrouwde omgeving het matras vrijblijvend uitproberen.

Overigens kan ik op de door u voorgelegde keuze geen eerlijk antwoord geven. Daarvoor beschik ik over te weinig informatie. Ik stel voor dat u de vragenlijst van de MatrasHulp van onze website invult en naar ons toestuurt. U krijgt dan een passend advies.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?.

hendrik

hendrik

Op zaterdag 05 juli 2014 stelde hendrik de vraag:


mieuw matras

wat zou beter voor mijn onderrug pijn(hernia) zijn een 1000pockerveer matres of een koudschuim matras

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op zaterdag 05 juli 2014


Geachte heer Hendrik,

Naar mijn mening zijn zogenaamde NASA traagschuim matrassen de beste keuze. Niet alleen voor u maar het is mijn stellige overtuiging dat dit type matras voor de meeste mensen de ideale oplossing is. Alle informatie over NASA traagschuim matrassen vindt u op deze website.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?.

ruiter

ruiter
heerenveen

Op vrijdag 04 juli 2014 stelde ruiter de vraag:


Zie dialoog

krijg je bij een 160x200 pocketveer matras ook doorhangen omdat hij 160 breed is?

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op vrijdag 04 juli 2014


Geachte heer Ruiter,

Of een pocketveren matras gaat doorhangen hangt helemaal af van de kwaliteit van de toegepaste materialen. Op zich hoeft de door u genoemde breedte maat niet tot een kwaliteitsprobleem op de langere termijn te leiden. Met de materialen die tegenwoordig beschikbaar zijn kan een goed functionerende 2-persoonsmatras worden gemaakt met een te verwachten levensduur van ten minste 10 jaar.

Indien u bij de aanschaf van een nieuw matras het advies krijgt om het matras regelmatig te draaien en te keren dan weet u zeker dat het matras een langdurige belasting op dezelfde ligplek niet aan kan. Het advies zegt indirect dus iets over de kwaliteit van het matras. Daarnaast geeft ook de prijs die aan het matras verbonden een indicatie af over de kwaliteit en levensduur. Tevens kunt u navragen of aan het matras kwaliteitslabels verbonden zijn. Is het matras bijvoorbeeld goedgekeurd door de Consumentenbond of het Duitse TUV of LGA.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?.

T van Eede

T van Eede
Oldemarkt

Op zaterdag 14 juni 2014 stelde T van Eede de vraag:


welk matras is geschikt voor mij op een bed van auping met spiraal.Het moet een draaggewicht kunnen hebben van 150 kg.

Kort geleden kocht ik een verpleeghuisbed, in de veronderstelling dat het een senioren bed was. Ik woon echter alleen en kan vanuit het bed geen zijkanten omhoog doen en zonder dreig ik er af te rollen.Een wel hele dure miskoop. Het bed gaat er weer uit. Nu dus een matras 100/200 op een Auping Auronde bed bodem, maar welke?? Help s.v.p.

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op zaterdag 14 juni 2014


Geachte mevrouw, heer Van Ede,

Wat jammer dat u een verkeerd bed hebt aangeschaft.

Om u van een passend advies te voorzien heb ik toch echt meer informatie nodig. Ik nodig u uit naar de MatrasHulp te gaan op onze website. Zodra wij van u de ingevulde vragenlijst hebben ontvangen kunnen wij u verder van dienst zijn.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?


.