Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Hard matras

In Nederland en België slapen nog veel mensen op een (te) hard matras. En dat is ook wel  te verklaren. Immers het is nog niet zo gek lang geleden dat de wetenschap en de medische professie een hard matras van harte aanbevolen.

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Hard matras

Hard matras of beste conformiteit?

Inmiddels is op basis van wetenschappelijk onderzoek vast komen te staan dat niet een hard matras maar een matras dat de beste conformiteit biedt de voorkeur moet genieten. Onder conformiteit verstaan wij de mate waarin het matras zich weet aan te passen aan de lichaamsvormen. Een matras moet lokaal dus goed kunnen vervormen. Een matras met een hoge conformiteit voelt daardoor wat zachter aan.

Het doel van een dergelijk matras is de wervelkolom op de meest natuurlijke wijze te positioneren. Voor een zijslaper betekent dit dat de wervelkolom vrijwel recht komt te liggen. Bij een rugslaper zal de wervelkolom haar s-curve moeten behouden. Uit het grote aanbod matrassen biedt het traagschuim matras een hoge mate van conformiteit en comfort. Het is aan te bevelen dit matras bij uw keuzemogelijkheden nadrukkelijk te betrekken.

Wetenschappelijk bewijs

In een wetenschappelijk onderzoek onder 313 Amerikaanse patiënten met een chronisch lage rugpijn is gebleken dat een hard matras minder ontspanning aan de rug biedt dan een medium hard matras. Daarnaast werd met een medium hard matras een betere balans bereikt tussen de ondersteuning van de rug en ligcomfort. Een (te) hard matras geeft namelijk een verhoogde druk op de (onder)rug. Hierdoor kan zelfs rugpijn worden veroorzaakt. Vast gesteld werd ook dat een klein aantal patiënten een verminderde rugpijn vaststelden op een hard matras.

Ook uit een recent gehouden Spaans onderzoek onder 300 volwassenen bleek dat een hard matras niet de oplossing biedt om pijn in de lage rug te verhelpen. Deelnemers aan het onderzoek die de nacht hadden doorgebracht op een hard matras bleken bij het opstaan meer pijn en ongemak te hebben ervaren dan de slapers op een zacht aanvoelend matras.

Aanbeveling

Het juiste matras biedt een hoog algemeen ligcomfort en een correcte ondersteuning van de rug. Een (te) hard matras kan voor pijnlijke plekken op de rug veroorzaken. Een medium hard matras zal doorgaans voor een hoger ligcomfort zorgen.

Op basis van bovengenoemde onderzoeken kan worden geconcludeerd dat een medium hard matras doorgaans heel geschikt is. Maar ook kan worden vastgesteld dat een dergelijk matras niet voor iedereen het meest comfortabele matras is.

Wilt u weten of het door u geselecteerde matras daadwerkelijk voor u geschikt is, dan kunt u maar één ding doen. Gaan proefslapen

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

A.C.G. Westera

A.C.G. Westera

Op woensdag 21 februari 2018 stelde A.C.G. Westera de vraag:


Wij slapen op 2 pocketvering CANNES-matrassen - medium. Worden in de loop van de nacht wakker met pijnklachten.

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op maandag 26 februari 2018


Geachte mevrouw, heer Westera, Door een korte vakantie ben ik niet eerder in staat geweest uw bericht te beantwoorden. Excuses hiervoor. Ik moet eerlijk bekennen dat ik van uw matrassen "Cannes" nog nooit heb gehoord. Het zal waarschijnlijk een eigen merk zijn van een matrassenwinkel. Wanneer de pijnklachten snel wegebben nadat u bent opgestaan, dan kan er een relatie bestaan tussen deze klachten en uw bed. Of het dan aan het matras ligt, de bedbodem of een combinatie hiervan, kan ik op afstand niet beoordelen. Ook al zijn uw matrassen bijvoorbeeld nog niet zo oud, dan kan het altijd voorkomen dat er een mismatch is ontstaan. Wat ik u aanraad is heel kritisch te kijken naar uw slaapsysteem. Op onze homepagina vindt u de Matraskeuze Hulp. Doorloop de vragenlijst in enkele minuten en u krijgt een persoonlijk advies over het juiste matras voor u. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras .

A.C. KONING

A.C. KONING

Op woensdag 24 januari 2018 stelde A.C. KONING de vraag:


welke matrassen kopen wij

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op woensdag 24 januari 2018


Beste mevrouw, heer Koning, U gaat naar onze homepagina waar u de Matraskeuze Hulp vindt. Vul de vragenlijst in en u ontvangt een persoonlijk advies over het meest geschikte matras voor u. Dat matras bestelt u dan en u slaapt de komende 10 jaar perfect. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras.