Vraag het onze matrasexpert

Matraskeuze Hulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Hard matras

In Nederland en België slapen nog veel mensen op een (te) hard matras. En dat is ook wel  te verklaren. Immers het is nog niet zo gek lang geleden dat de wetenschap en de medische professie een hard matras van harte aanbevolen.

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Hard matras

Hard matras of beste conformiteit?

Inmiddels is op basis van wetenschappelijk onderzoek vast komen te staan dat niet een hard matras maar een matras dat de beste conformiteit biedt de voorkeur moet genieten. Onder conformiteit verstaan wij de mate waarin het matras zich weet aan te passen aan de lichaamsvormen. Een matras moet lokaal dus goed kunnen vervormen. Een matras met een hoge conformiteit voelt daardoor wat zachter aan.

Het doel van een dergelijk matras is de wervelkolom op de meest natuurlijke wijze te positioneren. Voor een zijslaper betekent dit dat de wervelkolom vrijwel recht komt te liggen. Bij een rugslaper zal de wervelkolom haar s-curve moeten behouden. Uit het grote aanbod matrassen biedt het traagschuim matras een hoge mate van conformiteit en comfort. Het is aan te bevelen dit matras bij uw keuzemogelijkheden nadrukkelijk te betrekken.

Wetenschappelijk bewijs

In een wetenschappelijk onderzoek onder 313 Amerikaanse patiënten met een chronisch lage rugpijn is gebleken dat een hard matras minder ontspanning aan de rug biedt dan een medium hard matras. Daarnaast werd met een medium hard matras een betere balans bereikt tussen de ondersteuning van de rug en ligcomfort. Een (te) hard matras geeft namelijk een verhoogde druk op de (onder)rug. Hierdoor kan zelfs rugpijn worden veroorzaakt. Vast gesteld werd ook dat een klein aantal patiënten een verminderde rugpijn vaststelden op een hard matras.

Ook uit een recent gehouden Spaans onderzoek onder 300 volwassenen bleek dat een hard matras niet de oplossing biedt om pijn in de lage rug te verhelpen. Deelnemers aan het onderzoek die de nacht hadden doorgebracht op een hard matras bleken bij het opstaan meer pijn en ongemak te hebben ervaren dan de slapers op een zacht aanvoelend matras.

Aanbeveling

Het juiste matras biedt een hoog algemeen ligcomfort en een correcte ondersteuning van de rug. Een (te) hard matras kan voor pijnlijke plekken op de rug veroorzaken. Een medium hard matras zal doorgaans voor een hoger ligcomfort zorgen.

Op basis van bovengenoemde onderzoeken kan worden geconcludeerd dat een medium hard matras doorgaans heel geschikt is. Maar ook kan worden vastgesteld dat een dergelijk matras niet voor iedereen het meest comfortabele matras is.

Wilt u weten of het door u geselecteerde matras daadwerkelijk voor u geschikt is, dan kunt u maar één ding doen. Gaan proefslapen

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur vanLivingComfort, bekend van de matrasmerkenEnergy+ enMediActive.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

Femke

Femke

Op dinsdag 21 maart 2017 stelde Femke de vraag:


Welke topper kiezen?

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op woensdag 22 maart 2017


Geachte mevrouw Femke, Het kiezen van een matras topper hangt mede af van de reden waarom u tot aanschaf van een dergelijk product wenst over te gaan. Wilt u drukverlagend slapen? Dient de topper een naad tussen 2 matrassen te overbruggen? Bent u ontevreden over het huidige ligcomfort? Daarnaast is de aanschaf van een matras topper mede afhankelijk van de leeftijd van uw matras en het budget dat u in gedachten heeft. Indien uw matras bijvoorbeeld ouder dan 7 jaar is dan heeft het geen ziin een matras topper aan te schaffen. Dan is het verstandig een nieuw matras te overwegen. Alvorens ik tot een advies kan komen, heb ik toch echt meer informatie nodig. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras .

T. Bonnema-Krijnsen

T. Bonnema-Krijnsen

Op maandag 06 maart 2017 stelde T. Bonnema-Krijnsen de vraag:


Ik heb elke morgen en soms s' nachts al ,pijn in onderrug

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op dinsdag 07 maart 2017


Geachte mevrouw Bonnema, Pijn in de onderrug komt vaker bij mensen voor dan u denkt. Wanneer de pijn overdag aanhoudt dan is het verstandig de huisarts te raadplegen. Maar wanneer de pijn na het opstaan redelijk snel wegtrekt zodra u in beweging bent gekomen is er doorgaans sprake van spierpijn. Het matras waar u op ligt is dan futloos geworden. Het is dan verstandig naar een nieuwe slaapondergrond uit te zien. Op de homepagina van www.livingcomfort.nl vindt u de MatraskeuzeHulp. U krijgt dan een persoonlijk advies passend binnen uw budget. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras .