Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Onderhoud

Door onze jarenlange ervaring met matrassen kunnen wij u de onderstaande tips meegeven. Zo slaapt u niet alleen hygiënisch, u zorgt ook voor een langere levensduur van uwmatras.

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Matras onderhouden

Huisstofmijt

De huisstofmijt vervuilt uw matras ernstig. De uitwerpselen van deze ongewenste gast zorgen bij een steeds groter wordende groep mensen voor allergische reacties. Wij raden u daarom aan te zorgen  voor een huisstofmijt vrije matras. Kies daarom bijvoorbeeld voor een matrashoes die afritsbaar en wasbaar is bij 60 graden Celsius. Is de matrashoes niet afritsbaar dan kunt u uw matras maandelijks heel licht stofzuigen.  Maar een voorstander hiervan zijn wij niet.  De beste oplossing is uw matras te voorzien van een Climabest Protector.

Matras draaien

Het draaien en keren van een matras is bij de inzet van hoogwaardige materialen feitelijk niet nodig. Maar voor veel matrassen geldt nog altijd dat het regelmatig draaien en keren noodzakelijk is om de levensduur te verlengen. Eens in de 4 weken is meestal voldoende. Mocht het matras in zones zijn ingedeeld of is de bovenlaag van een andere materiaalsoort dan de onderlaag, dan kan het matras veelal niet worden gedraaid of gekeerd. Laat u op dit punt dus goed voorlichten.

Matras gebruik

Door het gebruik zal de bovenlaag van een matras een geringe contourvorming ondergaan. Dit is een normaal verschijnsel en duidt niet op kwaliteitsverlies.

Vochtopbouw voorkomen

Vochtopbouw tast de levensduur van het matras aan. Zie er dus op toe dat uw matras van een vochtverwerkende matrashoes is voorzien.  Is dit niet het geval dan is het verstandig regelmatig de slaapkamer goed te ventileren.

Matras geur

Elke nieuwe matras scheidt een geur af na het verwijderen van de transportverpakking. De meeste mensen nemen deze geur niet of slechts een beetje waar. De geur verdwijnt meestal na een paar dagen. De waargenomen reuk is absoluut ongevaarlijk. Goed luchten van het matras en de slaapkamer helpen het probleem snel uit de wereld.

Bedbodem ventilatie

Zie er op toe dat de bedbodem verend is en goed ventileert.

Matrasbeschermer

Sommige matrassen zijn standaard voorzien van een matrasbeschermer. Deze is dan aan de onderkant van de matrashoes ingenaaid. Is dit niet het geval dan is het verstandig een matrasdek op de bedbodem te leggen. De stof van de matrashoes zal daardo

or minder snel slijten. Daarnaast voorkomt een dergelijk product dat het matras gaat schuiven.

Is het matras voorzien van een vochtregulerende matrashoes, dan is het gebruik van een moltondeken niet aan te raden. Immers deze deken zal de positieve werking van de matrashoes frustreren. In elk ander geval is een moltondeken aan te bevelen.

Matras luchten

Zorg er voor dat het matras wordt gelucht. Dit kunt u ook dagelijks doen door het beddengoed terug te slaan. Wekelijks door het beddengoed af te halen en de kamer goed te luchten.

Matrashoes wassen

Bij veel matrassen is de bovenkant van de matrashoes afritsbaar. Hierdoor kan dit deel van de matrasbeschermer worden gewassen. Volg daarbij altijd de wasinstructies op die op het matraslabel staan vermeld. Afneembare hoezen voorzien van een wollen afdekking, moeten bij een chemische reiniging worden aangeboden. Echter kunnen de meeste matrashoezen in de wasmachine worden gewassen. Meestal moet u hierbij denken aan een wasprogramma op 30 graden. 

Het schoonmaken van het matras dient met een zachte borstel te worden gedaan. Het gebruik van een stofzuiger of het kloppen van het matras wordt afgeraden.  

Matras vouwen

Het is onverstandig het matras in een opgevouwen staat op te bergen. Het matrasinterieur wordt hierdoor beschadigd. Indien het matras gevouwen moet worden om bijvoorbeeld door een trappengat te worden gemanoeuvreerd, dan is dit uiteraard geen probleem.

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

willie berkers

willie berkers

Op maandag 06 november 2017 stelde willie berkers de vraag:


kunt u een tip geven hoe ik een dekbedovertrek na het gewassen te hebben terug kan krijgen over het dikke schuimrubber.(tweepersoons).er zit alleen een rits aan de smalle zijde van de overtrek.

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op maandag 06 november 2017


Geachte mevrouw, heer Berkens, Helaas daar heb ik geen tip voor. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras.

willie berkers

willie berkers

Op maandag 06 november 2017 stelde willie berkers de vraag:


hoe krijg ik een tweepersoons overtrek weer terug over het schuimrubber.

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op maandag 06 november 2017


Geachte mevrouw, heer Berkens, Helaas ben ik niet met uw situatie bekend en is het probleem dat u schets ontoereikend om tot een goed advies te komen. Ik weet niet goed wat uw situatie is en nodig u daarom uit iets meer toelichting te geven.. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras.