Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Zacht matras

Een zacht matras wordt door veel mensen verkozen boven een hard matras.  Een zacht matras wordt doorgaans als heel comfortabel ervaren.  Maar hier schuilt ook een groot gevaar. Een (te) zacht matras kan namelijk voor onvoldoende  ondersteuning van uw lichaam zorgen.  

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Zacht matras

Zachte matrassen zijn in het algemeen bedoeld voor mensen tot 80 kg.  Zachte matrassen kunnen weliswaar voor een correcte ondersteuning van het lichaam zorgen maar dat is volledig afhankelijk van de materiaalkeuze.  Doordat een zacht matras het lichaam meer omsluit zal een dergelijk matras warmer aanvoelen. Dus een ideale oplossing voor mensen die kouwelijk zijn aangelegd.

Gevaar voor onvoldoende lichaamsondersteuning

Op een zacht matras worden de heupen en de schouders doorgaans te weinig ondersteund. U komt op een dergelijk matras te diep te liggen waardoor u in een verkeerde houding ligt te slapen. De onderrug gaat “hangen” waardoor er veel spanning op de wervelkolom komt te staan en er spierpijn gaat ontstaan. Het resultaat is dat u stijf en met pijn in de onderrug uit bed komt.

Tevens ontstaat bij een zacht matras het risico dat er ongewenste drukpunten op uw lichaam worden uitgeoefend met als resultante tintelende armen en benen. Maar ongewenste drukpunten zorgen er ook voor dat u veel beweegt tijdens de slaap waardoor u een onrustige nacht beleefd.

Een (te) zacht matras ondersteunt het hele lichaam onvoldoende. Bij een zijligging moet de wervelkolom in een horizontale lijn liggen, terwijl bij een rugligging de wervelkolom in een S-vorm moet liggen. Naarmate de inzakking van de schouders en het bekken groter worden zal de natuurlijke vorm van de wervelkolom steeds verder worden verlaten.

Aanbeveling

Gezien het bovenstaande zal het u niet verbazen dat wij geen voorstander zijn van een (te) zacht matras. Wilt u toch over een zacht aanvoelend matras kunnen beschikken? Kies dan voor een matras met een hoge conformiteit. Onder conformiteit verstaan wij de mate waarin een matras zich aan de lichaamsvormen weet aan te passen. Een matras met een hoge conformiteit is doorgaans heel soepel en voelt daardoor zacht aan. In dit kader willen wij u wijzen op het traagschuim matras.

Wilt u weten of het door u geselecteerde matras daadwerkelijk voor u geschikt is, dan kunt u maar één ding doen. Gaan proefslapen.

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

Dawid

Dawid

Op dinsdag 27 februari 2018 stelde Dawid de vraag:


Ik ga een heupopretie tegenmoet vanwege geen doorbloeding meer nasr de heupkop.krijg dus een prothese.ik geb een een koudschuimmatras besteld hr40 die zeer hard aanvoelt.denk asn retouneren.of is is juist een stevig hard matras het beste voor deze problemen.

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op dinsdag 27 februari 2018


Beste Dawid, Een koudschuim matras HR 40 kan inderdaad wat steviger aanvoelen. Bij dit type matras levert een hogere HR waarde een veerkrachtiger maar ook beter confirmerend matras op. Voor uw situatie is zeker ook een traagschuim matras te overwegen. Voor de zekerheid verwijs ik u naar de Matraskeuze Hulp die u op onze homepagina vindt. Doorloop de vragenlijst in nog geen 5 minuten en u ontvangt een persoonlijk advies. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras.

selo

selo

Op zondag 05 november 2017 stelde selo de vraag:


Ik beweeg veel tijdens slaap vam rechts naar links waardoor onrustig slaap en pijn aan mijn onderrug krijg

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op zondag 05 november 2017


Beste Selo, Tijdens de slaap veel bewegen komt bij de meeste mensen voor. Gemiddeld ga je wel 1 keer per kwartier verliggen. Soms maak je dan weinig beweging soms veel. Doorgaans word je daar niet wakker van anders zou je niet meer aan je nachtrust toekomen. Maar iemand die wat lichter slaapt zal zich sneller wakker woelen. Bij een drukverlagende NASA traagschuim matras neemt het aantal bewegingen met 30 tot 40% af tijdens de slaap. Een dergelijk matras zou ik dan zeker overwegen. Doe ook eens de test met de MatrasHulp. Deze staat op de homepagina van onze website. Na ontvangst van de ingevulde vragenlijst geven wij een persoonlijk advies. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras.