Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Baby matras

Als men aan het kopen van babyspulletjes denkt dan denk je al snel aan een prachtig wiegje voor uw baby. Wat vaak vergeten wordt is het belang van een goed ondersteunend babymatras. Baby’s spenderen tenslotte ongeveer twee derde van hun dag wat neer komt op ongeveer 16 tot 20 uur in een bedje. Het is dus belangrijk dat uw baby een goede, gezonde en veilige slaapomgeving heeft. 

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Baby matras

Waar moet u als ouder dan opletten bij het kopen van een goed baby matras?

  • Goede ondersteuning
  • Ventilatie
  • De dikte
  • Goed schoon te maken/ Vervangbaar tijk
  • Veiligheid 
  • Type matras 

Goede ondersteuning

Ten eerste is net als bij volwassenen een goede ondersteuning essentieel. Een baby zal de eerste weken op zijn rug moeten liggen. Een goede ondersteuning van het matras zorgt er voor dat uw baby op zijn rug zal blijven liggen. Hierdoor is het voor de baby makkelijker om in slaap te vallen en heeft u meer vrije tijd. In de eerste levensfase van je baby zijn de fontanellen waarin de hersenen zich bevinden nog week. Het vormen van de schedel en het uitharden hiervan vindt nog plaats. Hierdoor moet je rekening houden met een eventuele voorkeursligging van je baby. Een voorkeursligging op bijvoorbeeld de linkerzijde van het hoofdje kan zorgen voor afplatting van de schedel aan deze zijde. Belangrijk is om je baby met enige frequentie te laten wisselen van lighouding in het bedje.

Ventilatie

Bij het slapen staat het lichaam vocht af. Als het baby matras geen goede ventilatie heeft trekt het vocht in het tijk en vervolgens in het matras. Vocht in een matras zorgt voor slijtage en kan een broedplaats voor diverse bacteriën worden. Een goed ventilerend matras zorgt voor een goede vochthouding en vochtregulatie. Hierdoor blijft het matras langer fris en hygiënisch. Daarnaast moet het matras zorgen voor een goede tempratuurregeling, de perfecte tempratuur voor uw baby ligt tussen de 36,5 en 37,5 graden. Een matras dat zorgt voor een goede verdeling van warmte over het gehele slaapoppervlak geniet de voorkeur. Daardoor wordt de nachtrust van uw baby niet verstoord door tempratuurschommelingen. 

De dikte

Een baby matras is uiteraard minder dik dan een matras voor volwassenen. Voor een babymatras wordt over het algemeen de vuistregel van 10 centimeter aangehouden. Zorg ervoor dat het matrasje exact in het bedje past. Eventueel ruimtes tussen het matras en het bedje kunnen gevaarlijk zijn. Voorkom dus dat de baby in deze ruimte vast komt te zitten door een goed passend matras aan te schaffen. 

Goed schoon te maken

U maakt het zichzelf makkelijk door een baby matras aan te schaffen dat goed schoon te maken is. Het voordeel hiervan spreekt uiteraard voor zich. Hierbij is te denken aan een makkelijk vervangbaar tijk dat wasmachine bestendig is. Neem bijvoorbeeld een binnenvering of pocketvering matras. Door de opbouw van deze matrassen is de kans groot dat vocht (plas, slijm of braaksel) in het matras terecht komt. De binnenkant van deze matrassen zijn niet schoon te maken. Een matras van latex, koudschuim of polyether schuim zijn al veel beter schoon te houden. Een wasbare matrashoes zorgt ervoor dat je baby, na een ongelukje, weer op een schoon en fris matras kan slapen.

Veiligheid 

Uiteraard moet het matras zorgen voor een goede nachtrust van uw kindje. Een veilig matras moet goed ademen, ventileren en bovendien een goede vochtafvoering hebben. Uw baby verliest veel vocht, dat moet op een goede manier verwerkt worden. Het moet vooral niet ten kosten gaan van de nachtrust van uw kindje. Kijk dus goed bij de aankoop van een matras of de werking van het matras goed is. Vooral vochtdoorlatendheid is belangrijk, de eerste weken na de geboorte zal uw baby vaak met een kruik in bed liggen. Wanneer deze kruik lek raakt kan dit erg gevaarlijk zijn voor uw kindje. Het matras moet er dus voor zorgen dat het vocht verwerkt wordt en het niet blijft liggen op het matras. Het warme water kan brandwonden opleveren. 

Type matras

Ook voor babymatrassen is er een ruime keuze aan type matrassen. Hieronder op een rijtje welke type matrassen er zijn en de voor- en nadelen per matras.  De vermelde eigenschappen gelden voor het materiaal zelf en zijn dus van toepassing op matrassen voor baby's, kinderen en volwasssenen. Kies in ieder geval een matras waarin geen plastic zit verwerkt, dit vergroot de kans op verstikking, plastic voert geen vocht af en ventileert niet of nauwelijks. 

Let op hier volgt een waarschuwing!  Een matras volledig gemaakt van traagschuim voor een baby raadt WelkeMatras? ten sterkste af vanwege veiligheidsrisico's bij een slaaphouding op de buik. Echter wanneer er sprake is van een dunne laag traagschuim levert dit geen probleem op. Een dunne laag traagschuim behoort dus wel tot de mogelijkheden. 

Type baby matras

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Climabest BabyMatras voldoet aan de eisen van een veilig en goed ondersteunend babymatras. 

Heeft u nog meer tips voor een goed baby matras? Laat het ons weten zodat nog meer mensen hier profijt van kunnen hebben.

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

karin

karin
nieuwerkerk aan den ijssel

Op dinsdag 09 juli 2013 stelde karin de vraag:


Waar moet je op letten als je zelf een matrasje maakt?

Beste Peter, Mijn moeder heeft zelf een matras gemaakt voor onze wieg. Ze heeft hiervoor traagschuim gebruikt. Waar moet je nog meer op letten als je zelf een matras maakt ivm de veiligheid? Groeten Karin

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op dinsdag 09 juli 2013


Beste Karin, Het zelf maken van een matras voor een wieg raad ik ten sterkste af. Daarnaast is traagschuim voor een baby matras naar mijn mening een onverantwoorde toepassing. De baby kan namelijk te diep in het matras komen te liggen waardoor het wordt gefixeerd. Indien de baby dan op de buik ligt, moet het risico van verstikking niet worden uitgesloten. Ik begrijp best dat uw moeder een bijdrage wenst te leveren aan de slaapplek van haar kleinkind. Maar het maken van een matras voor een wieg moet u toch echt aan professionals overlaten. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras?.

Sandra Veldink

Sandra Veldink
Laren

Op zaterdag 25 mei 2013 stelde Sandra Veldink de vraag:


Welk matras als opvolger van ledikant

Wij zijn ons aan het oriënteren voor een nieuwe kinderkamer voor onze dochter, dus ook een nieuw bed met bijbehorend matras. Alleen nu is mijn vraag; welk matras is het meeste geschikt voor een kind van 2 jaar?

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op zaterdag 25 mei 2013


Geachte mevrouw Veldink, Voor opgroeiende kinderen is een goede nachtrust heel belangrijk. Kinderen brengen daarnaast veel tijd door in bed. Een goede matras is daarbij onontbeerlijk. Vaak wordt gezegd dat een matras voor een kind minder belangrijk is dan voor een volwassene. Bij deze mening sluit ik mij in ieder geval niet aan. Het is voor ouders vaak niet gemakkelijk om tot een juiste keuze voor hun kind te komen. Immers het aanbod van kindermatrassen is tegenwoordig al bijna even groot als het aanbod van matrassen voor volwassenen. Een kindermatras, maar ook een matras voor een volwassene, mag zeker niet te zacht zijn. Maar het moet ook niet te hard zijn. Hierbij denk ik met name aan een latex matras of nog beter een koudschuim matras. Een prima keuze kan ook een pocketveren matras zijn. Bij de aanschaf dient u veel aandacht te geven aan het ademend vermogen, de hygiëne en de (lichaams)ondersteuning van het beoogde kindermatras. Al deze eigenschappen zijn te vinden in een volledig koudschuim matras of een pocketveren matras met een afdeklaag van koudschuim. Een latex matras heeft doorgaans wat minder ventilerende eigenschappen en vind ik daardoor iets minder geschikt voor een kindermatras. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert Welke matras? .