Vraag het onze matrasexpert

Matrastopper

Een matrastopper is een dun matras die bovenop een andere matras wordt geplaatst.  Met deze aanvulling op uw bedsysteem  voegt u dus een extra comfort laag toe aan uw matras. Een matrastopper is er een vele soorten en maten. Om u een duidelijk inzicht te geven hebben wij alle varianten op een rij gezet met relevante informatie. De topper matras wordt ook wel aangeduid als topper, matras topper, topmatras of topdekmatras.

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Matrastopper : Wat zijn de kenmerken?

Waarom een matrastopper?

  1. De eerste reden is dat een matras topper voor meer comfort zorgt. Dat zal zeker het geval zijn wanneer de matrastopper op een wat hardere matras wordt geplaatst.
  2. De tweede reden is dat de matrastopper de levensduur van het matras verlengt. Hierbij dient u zich wel te realiseren dat een matras dat reeds sterk aan volume en veerkracht heeft ingeboet niet zal herstellen. Ook kuilvorming in een matras zal niet worden verholpen met een matrastopper.
  3. De derde reden is dat een matrastopper de vaak als hinderlijk ervaren naad tussen 2 matrassen overbrugt.
  4. Een vierde reden kan worden ingegeven door fysieke problemen zoals schouderpijn en rugpijn, doorbloedingsproblemen en reumatische aandoeningen.

De nadelen van een matrastopper

Echte nadelen zijn er niet aan te wijzen voor een matrastopper. Maar wanneer de fut volledig uit uw matras is verdwenen dan is de aanschaf van een matras topper een zinloze uitgave. Ook wanneer de matras op andere punten is verstelen raden wij aan om te investeren in een nieuw matras. De aankoop van een nieuw matras is dan de enige oplossing om eventuele problemen op te lossen.

Door een matrastopper voegt u een nieuwe laag toe aan uw matras. Hierdoor bestaat de kans dat bij een reeds comfortabel matras het ligcomfort afneemt. Ook kan het voorkomen dat het ventilerende vermogen van uw matras afneemt als de matrastopper niet over uitstekende vocht verwerkende eigenschappen beschikt.

Bij een nieuw matras kan de topper matras doorgaans als overbodig worden beschouwd. Immers als u het juiste matras aanschaft dan is een matrastopper niet nodig. Een goed matras bezit ook de eigenschappen van een matrastopper. Pas dus op voor overtuigende verkoopargumenten als u op zoek bent naar een nieuw matras.

Materiaal soorten en prijzen matrastopper

Een matras is doorgaans samengesteld uit een polyether schuim, een koudschuim, een traagschuim of een latex kern voorzien van een hoes. De dikte van een matrastopper kan sterk variëren van 4 centimeter tot zelfs wel 10 centimeter.

Een matrastopper gemaakt van polyether schuim is niet aan te raden. De ventilatie, het comfort en de levensduur zijn doorgaans beperkt. De prijs van een dergelijk product ligt tussen € 40,- en € 80,-

Indien de kern van de matrastopper bestaat uit koudschuim dan kunt u rekenen op een goede ventilatie, hoog ligcomfort en lange levensduur. U dient hierbij rekening te houden met een prijs tussen € 100,- en € 200,-.

Een wollen matrastopper is een natuurlijk product. Het voordeel van wol is dat het koud is in de zomer en warm in de winter. Een nadeel is dat het niet veerkrachtig is. Daarnaast kunnen wollen matrastoppers veelal niet gewassen worden en geven een geur af. De prijs varieert van €100,- tot €200,-.

Natuur latex is minder geschikt als kern voor een matrastopper. Beter is het te kiezen voor talalay latex. Dit materiaal biedt een uitstekende ventilatie, comfort en levensduur. De prijs zal u mogelijk afschrikken. U dient te rekenen op een uitgave tussen € 300,- en € 400,-.

Aan te bevelen is een matrastopper van traagschuim. Naast een meer vriendelijke prijs tussen € 200,- en € 300,- biedt een dergelijk product een aantal voordelen. Naast een uitstekende ventilatie en levensduur is traagschuim een synoniem voor een hoog ligcomfort en perfecte drukverdeling. Het traagschuim past zich door de lichaamswarmte aan aan uw lichaamscontouren. Hierdoor wordt het lichaam goed ondersteund en ligt het in een natuurlijke houding. 

Nasa traagschuim matras als alternatief

Gaat uw voorkeur uit naar een matrastopper van traagschuim en is uw eigen matras verouderd dan is het verstandig een nieuw traagschuim matras bij uw keuze te betrekken. Immers er zijn al traagschuim matrassen van hoge kwaliteit verkrijgbaar v.a. € 199,-. Bent u hierin geïnteresseerd? Bekijk dan eens een prijsgunstig matras alternatief.

Onderhoud matrastopper

Het onderhoud van een topper matras beperkt zich door het regelmatig draaien en keren van het product. Daarnaast dient de hoes regelmatig te worden gewassen. Zie er dus op toe dat de hoes afritsbaar is. Ook een goed geventileerde slaapkamer zorgt voor een langere levensduur vaneen matrastopper. Zet daarom met enige regelmaat een slaapkamerraam en -deur open voor een goede ventilatie. Omdat vrijwel iedereen 's nachts transpireert gaat dit vocht in de matrastopper en het dekbed zitten. Leg daarom het dekbed na het slapen opgevouwen aan het voeteneind. Hierdoor kan het vocht zich uit de matrastopper trekken. Alle onderhoudstips op een rij:

  • Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer
  • Keer en draai de matrastopper met enige regelmaat om
  • Was de hoes regelmatig
  • Vouw na het slapen het dekbed op en leg deze aan het voeteneind.

Gratis proefslapen

Alvorens tot een definitieve aanschaf over te gaan is het verstandig een proeftijd te vragen. Proefslapen op een topper matras is net zo belangrijk als proefslapen op een nieuw matras. Even kort proefliggen in de winkel biedt geen zekerheid voor een goed matras. Uw lichaam dient te wennen aan een nieuwe matrastopper en dit vergt tijd. Voor de een is dit enkele dagen, voor de ander enkele weken. Een bijkomend voordeel van proefslapen is dat u dit in uw eigen omgeving kunt doen zonder belemmerende factoren. 

Waarom en wanneer een matrastopper aanschaffen?

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

de Jong

de Jong

Op vrijdag 20 juli 2018 stelde de Jong de vraag:


Topdekmatras op of onder het matras?

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op vrijdag 20 juli 2018


Beste mevrouw, heer De Jong, Een topdek matras plaatst u altijd op en niet onder het matras. U komt dus altijd op het topdek matras te liggen. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras .

Elly rietveld

Elly rietveld

Op zaterdag 09 juni 2018 stelde Elly rietveld de vraag:


Wat voor soort topper is goed voor mij. Nekklachten schouder klachten hoofdpijn slecht slapen

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op zondag 10 juni 2018


Beste Elly, Of een matrastopper de juiste oplossing is, weet ik niet. Wanneer jouw huidige matras 7 jaar of ouder is dan zou ik eerder kiezen voor een nieuw matras dan voor een matrastopper. Mocht je toch voor een matrastopper gaan, dan raad ik een Nasa traagschuim matrastopper aan. Ga hiervoor naar een aanbieder waarbij je gratis mag proefslapen zonder aankoopverplichting. Mocht het geselecteerde product niet voor een juiste verandering zorgen, dan zit je er in ieder geval niet aan vast. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras.