Vraag het onze matrasexpert

Traagschuim matras

De basis grondstof van een traagschuim is visco-elastisch polyurethaan. De NASA ontwikkelde jaren geleden traagschuim, ook wel NASA of visco schuim genoemd. Onder invloed van warmte en druk vormt het zich volledig naar het lichaam. Een matras gemaakt van traagschuim wordt dan ook wel een NASA matras genoemd.

Traagschuim matras : Wat zijn de kenmerken.

2 materialen

Er bestaan in de productiewijze twee methoden om traagschuim matrassen te produceren:

  • de geschuimde traagschuim matrassen
  • de gegoten traagschuim matrassen

Voor het onderscheid tussen beide materiaalsoorten verzoeken wij u door te lezen.

2 modellen

Momenteel zijn er twee basisvarianten van de traagschuim matrassen op de markt:

  • traagschuim geplakt op een koudschuim basis.
  • traagschuim is gemonteerd op een pocketvering basis.

Kwaliteit Traagschuim matrassen: geschuimd met densiteit tussen 50 a 65

De kwaliteit van het traagschuim voor de matrassen wordt meestal uitgedrukt in densiteit (=kilo’s per kubieke meter). Voor een polyetherschuim of koudschuim matras geldt dat hoe hoger de dichtheid, hoe beter.

Voor traagschuim matrassen geldt dat als de densiteit boven de 65 uitkomt de traagschuimmatrassen te hard aanvoelen en hoe langer het duurt voor het traagschuim op (lichaams)temperatuur te komen. Een densiteit tussen de 50 en 65 levert een uitstekend traagschuim matras op.

Gegoten Traagschuim matrassen: minder van kwaliteit

Daarnaast zijn er gegoten en geschuimde traagschuim matrassen op de markt. Een gegoten traagschuim matras is van mindere kwaliteit dan de geschuimde variant. Ze is wel goedkoper. In verband met de luchtcirculatie en vochtverwerking is het van belang dat het traagschuim matras is voorzien van een open celstructuur.

(Verstelbare) bedbodem mogelijk

Een traagschuim matras kan uitstekend worden geplaatst op een verstelbare bedbodem. Alle bedbodems zijn geschikt zoals: spiraalbodems, lattenbodems (mits voorzien van voldoende latten), vlavrobodems, schotelbodems en boxsprings.

 

Traagschuim matras kopen? Waar op te letten.

Traagschuim

Ligcomfort van traagschuim matrassen

Het ligcomfort is uniek. Het traagschuim vormt zich onder invloed van het lichaamsgewicht en –temperatuur volledig naar de contouren van het lichaam.

Lichaamsondersteuning

Traagschuim matrassen passen zich dus uitstekend aan de vormen van het lichaam aan. De natuurlijke s-curve van de ruggengraat wordt volledig gerespecteerd. Daarnaast wordt de onderrug op de juiste wijze ondersteund. Bij het slapen op de zij is het aanpassingsvermogen aan de schouders en de heup uitstekend. In het algemeen mag worden gezegd dat de conformiteit van een traagschuim matras zeer hoog is.

Door de gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht over het ligoppervlak ontstaan er geen grote drukpunten. Hierdoor worden bloedvaten en zenuwbanen ontlast. U beweegt veel minder tijdens de slaap.

Ventilatie-eigenschappen traagschuim matras

Traagschuim matrassen met een open celstructuur ventileren beter dan degenen met een gesloten celstructuur. Het is raadzaam te kiezen voor een traagschuim matras die is voorzien van een vochtregulerende tijk.

Levensduur van een traagschuim matras

Afhankelijk van de kwaliteit van het schuim gaan traagschuim matrassen doorgaans lang mee.

Prijs van een traagschuim matrassen

Een traagschuim matras van goede kwaliteit treft u meestal in de hogere prijsklasse aan.

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+, MediActive en Totalfit.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

anoniem

anoniem

Op woensdag 29 oktober 2014 stelde anoniem de vraag:


welk matras adviseert u mij en kan ik het via internet kopen, en hoe duur is het?

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op zondag 02 november 2014


Geachte mevrouw, heer,

Op de homepagina van onze website vindt u de MatrasHulp. Ik nodig u uit de vragenlijst volledig in te vullen en naar mij op te sturen. U ontvangt daarna een passend advies.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?
.

Fanny

Fanny
Gent

Op woensdag 23 juli 2014 stelde Fanny de vraag:


2 aparte matrassen - toch nog last van beweging

Hallo, Wij hebben net 2 aparte lattenbodems en matrassen gekocht omdat mijn partner veel beweegt, maar helaas is dit probleem hiermee niet opgelost. hoe pakken we dit aan??

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op woensdag 23 juli 2014


Geachte mevrouw Fanny,

Ik begrijp dat uw partner zodanig veel beweegt tijdens de slaap dat u hiervan last ondervindt ondanks het feit dat u over gescheiden bedsystemen beschikt.

De enige oplossing is om de bedden zodanig ver van elkaar te plaatsen dat het euvel is opgelost. Dit is wellicht niet het advies waarop u zit te wachten. Maar een ongestoorde nachtrust zal prioriteit moeten hebben boven bijvoorbeeld gezellig naast elkaar in slaap vallen.

Dat partners voor een goede nachtrust besluiten op afstand van elkaar te slapen komt overigens veel vaker voor dan wij denken.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?.