Vraag het onze matrasexpert

Traagschuim matras

De basis grondstof van een traagschuim is visco-elastisch polyurethaan. De NASA ontwikkelde jaren geleden traagschuim, ook wel NASA of visco schuim genoemd. Onder invloed van warmte en druk vormt het zich volledig naar het lichaam. Een matras gemaakt van traagschuim wordt dan ook wel een NASA matras genoemd.

Traagschuim matras : Wat zijn de kenmerken.

2 materialen

Er bestaan in de productiewijze twee methoden om traagschuim matrassen te produceren:

  • de geschuimde traagschuim matrassen
  • de gegoten traagschuim matrassen

Voor het onderscheid tussen beide materiaalsoorten verzoeken wij u door te lezen.

2 modellen

Momenteel zijn er twee basisvarianten van de traagschuim matrassen op de markt:

  • traagschuim geplakt op een koudschuim basis.
  • traagschuim is gemonteerd op een pocketvering basis.

Kwaliteit Traagschuim matrassen: geschuimd met densiteit tussen 50 a 65

De kwaliteit van het traagschuim voor de matrassen wordt meestal uitgedrukt in densiteit (=kilo’s per kubieke meter). Voor een polyetherschuim of koudschuim matras geldt dat hoe hoger de dichtheid, hoe beter.

Voor traagschuim matrassen geldt dat als de densiteit boven de 65 uitkomt de traagschuimmatrassen te hard aanvoelen en hoe langer het duurt voor het traagschuim op (lichaams)temperatuur te komen. Een densiteit tussen de 50 en 65 levert een uitstekend traagschuim matras op.

Gegoten Traagschuim matrassen: minder van kwaliteit

Daarnaast zijn er gegoten en geschuimde traagschuim matrassen op de markt. Een gegoten traagschuim matras is van mindere kwaliteit dan de geschuimde variant. Ze is wel goedkoper. In verband met de luchtcirculatie en vochtverwerking is het van belang dat het traagschuim matras is voorzien van een open celstructuur.

(Verstelbare) bedbodem mogelijk

Een traagschuim matras kan uitstekend worden geplaatst op een verstelbare bedbodem. Alle bedbodems zijn geschikt zoals: spiraalbodems, lattenbodems (mits voorzien van voldoende latten), vlavrobodems, schotelbodems en boxsprings.

 

Traagschuim matras kopen? Waar op te letten.

Traagschuim

Ligcomfort van traagschuim matrassen

Het ligcomfort is uniek. Het traagschuim vormt zich onder invloed van het lichaamsgewicht en –temperatuur volledig naar de contouren van het lichaam.

Lichaamsondersteuning

Traagschuim matrassen passen zich dus uitstekend aan de vormen van het lichaam aan. De natuurlijke s-curve van de ruggengraat wordt volledig gerespecteerd. Daarnaast wordt de onderrug op de juiste wijze ondersteund. Bij het slapen op de zij is het aanpassingsvermogen aan de schouders en de heup uitstekend. In het algemeen mag worden gezegd dat de conformiteit van een traagschuim matras zeer hoog is.

Door de gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht over het ligoppervlak ontstaan er geen grote drukpunten. Hierdoor worden bloedvaten en zenuwbanen ontlast. U beweegt veel minder tijdens de slaap.

Ventilatie-eigenschappen traagschuim matras

Traagschuim matrassen met een open celstructuur ventileren beter dan degenen met een gesloten celstructuur. Het is raadzaam te kiezen voor een traagschuim matras die is voorzien van een vochtregulerende tijk.

Levensduur van een traagschuim matras

Afhankelijk van de kwaliteit van het schuim gaan traagschuim matrassen doorgaans lang mee.

Prijs van een traagschuim matrassen

Een traagschuim matras van goede kwaliteit treft u meestal in de hogere prijsklasse aan.

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+, MediActive en Totalfit.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

Fanny

Fanny
Gent

Op woensdag 23 juli 2014 stelde Fanny de vraag:


2 aparte matrassen - toch nog last van beweging

Hallo, Wij hebben net 2 aparte lattenbodems en matrassen gekocht omdat mijn partner veel beweegt, maar helaas is dit probleem hiermee niet opgelost. hoe pakken we dit aan??

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op woensdag 23 juli 2014


Geachte mevrouw Fanny,

Ik begrijp dat uw partner zodanig veel beweegt tijdens de slaap dat u hiervan last ondervindt ondanks het feit dat u over gescheiden bedsystemen beschikt.

De enige oplossing is om de bedden zodanig ver van elkaar te plaatsen dat het euvel is opgelost. Dit is wellicht niet het advies waarop u zit te wachten. Maar een ongestoorde nachtrust zal prioriteit moeten hebben boven bijvoorbeeld gezellig naast elkaar in slaap vallen.

Dat partners voor een goede nachtrust besluiten op afstand van elkaar te slapen komt overigens veel vaker voor dan wij denken.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?.

canh

canh
rotterdam

Op maandag 23 september 2013 stelde canh de vraag:


Is het beter om 2 matrassen te nemen of een groot matras? Dit ivm kuilvorming

Komt bij koudschuim/ traagschuim ook vaker kuilvorming voor op een 2persoonsmatras? Is het daarom dan ook beter om 2 aparte matrassen te nemen? Met vriendelijke groet, Canh Wong

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op maandag 23 september 2013


Geachte heer Canh,

Voor kuilvorming hoeft u bij koudschuim en traagschuim niet snel bang te zijn. Van belang hierbij is natuurlijk wel dat het schuim van goede kwaliteit is. Technisch gezien is kuilvorming bij kwalitatief goed koudschuim of traagschuim vrijwel niet mogelijk. U kunt dus gerust voor een 2-persoons matras kiezen.

De keuze voor 2 1-persoons matrassen of 1 2-persoons matras is meer van persoonlijke aard. Indien een van de partners veel beweegt tijdens de slaap dan is het verstandig dat u voor 2 matrassen kiest. Ook in het geval verstelbaarheid van het bed van belang is, lijkt een keuze voor 2 matrassen voor de hand te liggen. Indien u de naad tussen 2 matrassen als hinderlijk ervaart dan biedt een 2-persoons matras de beste oplossing.

En last but not least. Wanneer de partners vanwege fysieke of persoonlijke overwegingen een andere matras benodigen, dan dient er ook gekozen te worden voor 2 matrassen.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?


.

Plonie Smit

Plonie Smit

Op zondag 25 augustus 2013 stelde Plonie Smit de vraag:


Welk matras zou het geschikst voor mij zijn?

Ik ben studente en mijn budget is helaas dus vrij beperkt. Ik ben 1 m50 en weeg rond de 40 kilo, mijn nadeel is alleen dat ik scoliose heb. (rond de 30/35 graden, s-bocht) Ik hou meestal van een wat meer hard matras, door die hele zachte gaat mn rug pijn doen. Wat voor matras raadt u mij aan?

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op zondag 25 augustus 2013


Geachte mevrouw Smit,

Over het door u aangestipte onderwerp scoliose heb ik een artikel geplaatst op WelkeMatras?. U vindt dit bericht op www.welke-matras.nl/nl/slaaphouding/rugpijn/scoliose-matras. Ik vertrouw er op dat mijn artikel u al aardig op weg zal helpen. Mochten er toch nog vragen onbeantwoord blijven, laat mij dat dan weten. Ik help u dan graag verder.

U geeft aan over een beperkt budget te beschikken. Wat u hieronder in termen van Euro's verstaat is mij natuurlijk niet bekend. Maar u moet bij een passend drukverlagend Nasa traagschuim matras toch wel denken aan Euro 250 voor een eenvoudige 1-persoons uitvoering.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?


.

van schie

van schie
leiden

Op dinsdag 18 juni 2013 stelde van schie de vraag:


wat is de prijs van een schuimvertragend matras?

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op woensdag 19 juni 2013


Geachte mevrouw, heer Van Schie,

De prijzen van een traagschuim matras varieren sterk. Enerzijds hangt de prijs af van de kwaliteit van het aangeboden product, anderzijds van het type winkel waar u het matras koopt.

De traagschuim matrassen van de bekende merken zoals Auping, M-Line en Tempur bevinden zich in de hogere prijsklasse. Voor een 1-persoonsmatras moet u toch al snel rekenen op Euro 1.000 en meer. Deze matrassen worden vrijwel uitsluitend door de slaapspeciaalzaak verkocht.

Via webwinkels worden vaak vergelijkbare matrassen aangeboden tegen aanmerkelijk lagere prijzen. Hierbij dient u voor een 1-persoonsmatras uit te gaan van Euro 350 tot Euro 450. De webwinkels van Energy+ en MediActive matrassen zijn zeker een bezoek waard. Voor een kwalitatief goed basis traagschuim matras kunt u terecht op de website van TotalFit. Hierbij moet u rekenen op een prijs van een 1-persoonsmatras tussen Euro 250 en Euro 300.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?

.

Adriaan Verhoef

Adriaan Verhoef
Amsterdam

Op dinsdag 23 april 2013 stelde Adriaan Verhoef de vraag:


matras kiezen

Geachte heer Trompert, 86 jarige ,slaapt op een na drie jaar versleten Pulman latex matras. Kwaal Osteoporose in heup en rug. Draag een aangemeten korset. Slaap tekort en pijn verzieken mijn laatste levensperiode. Omdat wat te verzachten hoop ik dat u mij een matras kan aan bevelen. Gaarne met enige spoed. Bij voorbaat dank dr. Adriaan Verhoef

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op woensdag 24 april 2013


Geachte heer Verhoef,

In zoverre mij bekend is , zijn er geen klinische studies uitgevoerd naar de geschiktheid van een matras voor een osteoporose situatie. Mijn advies is dan ook gebaseerd op mijn jarenlange ervaring in de matrassenbranche en niet op basis van wetenschappelijk onderzoek. Ik geef u tevens ter overweging om een ergotherapeut te raadplegen.

Bij de aanschaf van een matras voor uw situatie zijn 4 zaken van belang.

1. Uw lighouding dient anatomisch correct te zijn waarbij de wervelkolom zo veel mogelijk wordt ontlast. Juist op dit punt worden vaak verkeerde adviezen verstrekt die tot een toename van de pijnklachten kunnen leiden. Een matras met een traagschuim toplaag kan hierbij zeker uitkomst bieden.
2. Een piekbelasting in de schouders en de heupen dient te worden uitgesloten. Deze uitstekende lichaamsdelen dienen op de juiste wijze te worden ondersteund. Het is daarom verstandig te kiezen voor een matras met een aparte heup- en schouderzone.
3. U moet zich goed kunnen bewegen op het matras. Gezien uw leeftijd en ziektebeeld moet het matras voldoende stevigheid bieden. Een volledig schuim of latex matras is dan niet aan te bevelen.
4. Het matras zal een hoog ligcomfort moeten bieden. Of u een matras prettig vindt liggen, is voor u ter beoordeling.

Op basis van het bovenstaande raad ik u aan een combinatiematras te overwegen van traagschuim en pocketveren. Hierbij kunt u denken aan het M-Line V of VI matras. Deze matrassen bevinden zich in de hogere prijsklasse. Een vergelijkbaar en prijsgunstig alternatief is het Energy+ matras. Vanwege de mogelijkheid tot gratis proefslapen is dit matras aangemerkt als kooptip door de Consumentenbond.

Voordat u tot een definitieve aankoop overgaat is het van belang dat u het matras enige tijd thuis vrijblijvend kunt uitproberen. Het M-Line matras mag u eenmalig omruilen in het geval de eerste keuze niet bevalt. Het Energy+ matras biedt de mogelijkheid tot 14 dagen gratis thuis proefslapen.

Uit privacy overwegingen heb ik het door u vermelde adres en telefoonnummer uit uw bericht verwijderd. Ik vertrouw er op dat u het hiermee eens bent. Ik zal u vandaag bellen voor nader overleg.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
Welke matras?


.