Vraag het onze matrasexpert

Traagschuim matras

De basis grondstof van een traagschuim is visco-elastisch polyurethaan. De NASA ontwikkelde jaren geleden traagschuim, ook wel NASA of visco schuim genoemd. Onder invloed van warmte en druk vormt het zich volledig naar het lichaam. Een matras gemaakt van traagschuim wordt dan ook wel een NASA matras genoemd.

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Traagschuim matras : Wat zijn de kenmerken.

2 materialen

Er bestaan in de productiewijze twee methoden om traagschuim matrassen te produceren:

  • de geschuimde traagschuim matrassen
  • de gegoten traagschuim matrassen

Voor het onderscheid tussen beide materiaalsoorten verzoeken wij u door te lezen.

2 modellen

Momenteel zijn er twee basisvarianten van de traagschuim matrassen op de markt:

  • traagschuim geplakt op een koudschuim basis.
  • traagschuim is gemonteerd op een pocketvering basis.

Kwaliteit Traagschuim matrassen: geschuimd met densiteit tussen 50 a 65

De kwaliteit van het traagschuim voor de matrassen wordt meestal uitgedrukt in densiteit (=kilo’s per kubieke meter). Voor een polyetherschuim of koudschuim matras geldt dat hoe hoger de dichtheid, hoe beter.

Voor traagschuim matrassen geldt dat als de densiteit boven de 65 uitkomt de traagschuimmatrassen te hard aanvoelen en hoe langer het duurt voor het traagschuim op (lichaams)temperatuur te komen. Een densiteit tussen de 50 en 65 levert een uitstekend traagschuim matras op.

Gegoten Traagschuim matrassen: minder van kwaliteit

Daarnaast zijn er gegoten en geschuimde traagschuim matrassen op de markt. Een gegoten traagschuim matras is van mindere kwaliteit dan de geschuimde variant. Ze is wel goedkoper. In verband met de luchtcirculatie en vochtverwerking is het van belang dat het traagschuim matras is voorzien van een open celstructuur.

(Verstelbare) bedbodem mogelijk

Een traagschuim matras kan uitstekend worden geplaatst op een verstelbare bedbodem. Alle bedbodems zijn geschikt zoals: spiraalbodems, lattenbodems (mits voorzien van voldoende latten), vlavrobodems, schotelbodems en boxsprings.

 

Traagschuim matras kopen? Waar op te letten.

Traagschuim

Ligcomfort van traagschuim matrassen

Het ligcomfort is uniek. Het traagschuim vormt zich onder invloed van het lichaamsgewicht en –temperatuur volledig naar de contouren van het lichaam.

Lichaamsondersteuning

Traagschuim matrassen passen zich dus uitstekend aan de vormen van het lichaam aan. De natuurlijke s-curve van de ruggengraat wordt volledig gerespecteerd. Daarnaast wordt de onderrug op de juiste wijze ondersteund. Bij het slapen op de zij is het aanpassingsvermogen aan de schouders en de heup uitstekend. In het algemeen mag worden gezegd dat de conformiteit van een traagschuim matras zeer hoog is.

Door de gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht over het ligoppervlak ontstaan er geen grote drukpunten. Hierdoor worden bloedvaten en zenuwbanen ontlast. U beweegt veel minder tijdens de slaap.

Ventilatie-eigenschappen traagschuim matras

Traagschuim matrassen met een open celstructuur ventileren beter dan degenen met een gesloten celstructuur. Het is raadzaam te kiezen voor een traagschuim matras die is voorzien van een vochtregulerende tijk.

Levensduur van een traagschuim matras

Afhankelijk van de kwaliteit van het schuim gaan traagschuim matrassen doorgaans lang mee.

Prijs van een traagschuim matrassen

Een traagschuim matras van goede kwaliteit treft u meestal in de hogere prijsklasse aan.

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur vanLivingComfort, bekend van de matrasmerkenEnergy+,MediActive enTotalfit.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

wim

wim

Op dinsdag 25 augustus 2015 stelde wim de vraag:


wat is het essentiele verschil tussen traagschuim op pocketvering en op koudschuim?

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op woensdag 26 augustus 2015


Geachte heer Wim, In eerste instantie zou ik zeggen niet veel. Zuiver technisch gezien moet een traagschuim matras zorgen voor de juiste drukverdeling en lichaamsondersteuning. Dat kan uitstekend worden gerealiseerd met een ondersteunende laag van pocketveren of koudschuim. Het karakter van beide matrassen is wel anders waardoor het ligcomfort verschillend wordt ervaren. Maar er zijn grote verschillen waar te nemen in kwaliteit zowel bij pocketveren als bij koudschuim. Daarnaast is niet elk traagschuim in opbouw en kwaliteit gelijk. Met andere woorden de combinatie mogelijkheden met de toegepaste materialen is groot. En dan gaan er wel verschillen ontstaan tussen de diverse traagschuim matrassen. Alvorens tot een aankoop over te gaan is het verstandig je goed voor te bereiden en er op toe te zien dat je altijd gratis thuis mag proefslapen zonder aankoopverplichting. Op deze wijze kun je een miskoop voorkomen. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras? .

Mary van Hellemond

Mary van Hellemond

Op vrijdag 17 april 2015 stelde Mary van Hellemond de vraag:


geen ventilerend topmatras op essenz 2 matras?

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op vrijdag 17 april 2015


Geachte mevrouw Van Hellemond, Een luchtdoorlatende matras topper heeft weinig toegevoegde waarde om een warmtegevoel daadwerkelijk uit te schakelen. Indien u een matras topper overweegt dan kan een traagschuim topper dienst doen waarbij het traagschuim is verrijkt met gelkorrels. Maar voor de Essenz 2 matras van MatrasDirect is dit, of een andere matras topper, geen optie. De toplaag van uw matras is uitgerust met een 7 cm hoog traagschuim en derhalve niet geschikt voor een matras topper zonder in een "hangmat" situatie terecht te komen. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras? .