Vraag het onze matrasexpert

Matraskeuzehulp: Vind uw ideale matras

Eén van onze 21 matrasexperts bij u in de buurt geeft het juiste matrasadvies.Naar de matraskeuzehulp

Traagschuim matras

De basis grondstof van een traagschuim is visco-elastisch polyurethaan. De NASA ontwikkelde jaren geleden traagschuim, ook wel NASA of visco schuim genoemd. Onder invloed van warmte en druk vormt het zich volledig naar het lichaam. Een matras gemaakt van traagschuim wordt dan ook wel een NASA matras genoemd.

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Traagschuim matras : Wat zijn de kenmerken.

2 materialen

Er bestaan in de productiewijze twee methoden om traagschuim matrassen te produceren:

  • de geschuimde traagschuim matrassen
  • de gegoten traagschuim matrassen

Voor het onderscheid tussen beide materiaalsoorten verzoeken wij u door te lezen.

2 modellen

Momenteel zijn er twee basisvarianten van de traagschuim matrassen op de markt:

  • traagschuim geplakt op een koudschuim basis.
  • traagschuim is gemonteerd op een pocketvering basis.

Kwaliteit Traagschuim matrassen: geschuimd met densiteit tussen 50 a 65

De kwaliteit van het traagschuim voor de matrassen wordt meestal uitgedrukt in densiteit (=kilo’s per kubieke meter). Voor een polyetherschuim of koudschuim matras geldt dat hoe hoger de dichtheid, hoe beter.

Voor traagschuim matrassen geldt dat als de densiteit boven de 65 uitkomt de traagschuimmatrassen te hard aanvoelen en hoe langer het duurt voor het traagschuim op (lichaams)temperatuur te komen. Een densiteit tussen de 50 en 65 levert een uitstekend traagschuim matras op.

Gegoten Traagschuim matrassen: minder van kwaliteit

Daarnaast zijn er gegoten en geschuimde traagschuim matrassen op de markt. Een gegoten traagschuim matras is van mindere kwaliteit dan de geschuimde variant. Ze is wel goedkoper. In verband met de luchtcirculatie en vochtverwerking is het van belang dat het traagschuim matras is voorzien van een open celstructuur.

(Verstelbare) bedbodem mogelijk

Een traagschuim matras kan uitstekend worden geplaatst op een verstelbare bedbodem. Alle bedbodems zijn geschikt zoals: spiraalbodems, lattenbodems (mits voorzien van voldoende latten), vlavrobodems, schotelbodems en boxsprings.

Traagschuim matras kopen? Waar op te letten.

Traagschuim

Ligcomfort van traagschuim matrassen

Het ligcomfort is uniek. Het traagschuim vormt zich onder invloed van het lichaamsgewicht en –temperatuur volledig naar de contouren van het lichaam.

Lichaamsondersteuning

Traagschuim matrassen passen zich dus uitstekend aan de vormen van het lichaam aan. De natuurlijke s-curve van de ruggengraat wordt volledig gerespecteerd. Daarnaast wordt de onderrug op de juiste wijze ondersteund. Bij het slapen op de zij is het aanpassingsvermogen aan de schouders en de heup uitstekend. In het algemeen mag worden gezegd dat de conformiteit van een traagschuim matras zeer hoog is.

Door de gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht over het ligoppervlak ontstaan er geen grote drukpunten. Hierdoor worden bloedvaten en zenuwbanen ontlast. U beweegt veel minder tijdens de slaap.

Ventilatie-eigenschappen traagschuim matras

Traagschuim matrassen met een open celstructuur ventileren beter dan degenen met een gesloten celstructuur. Het is raadzaam te kiezen voor een traagschuim matras die is voorzien van een vochtregulerende tijk.

Levensduur van een traagschuim matras

Afhankelijk van de kwaliteit van het schuim gaan traagschuim matrassen doorgaans lang mee.

Prijs van een traagschuim matras

Een traagschuim matras van goede kwaliteit treft u meestal in de hogere prijsklasse aan. In onderstaande traagschuim matras vergelijk ziet u de prijzen van enkele hoogwaardige traagschuim matras merken.

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur vanLivingComfort, bekend van de matrasmerkenEnergy+,MediActive enTotalfit.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

Reyhan

Reyhan

Op zondag 21 augustus 2016 stelde Reyhan de vraag:


Ik heb erg veel lastvan mijn onderrug als ik 's ochtends wakker word. Heb gekeken op internet. De energy + wordt aangeraden. Maar ik kan niet goed slapen op een harde matras. Hooeft ook niet te zacht te zijn. Als het maar wat zacht aanvoelt. Heb het ook heel vaak koud als ik net mn bed in ga. Weke van de 3 schuimmatrassen passen het beste bij mij. Energy +? Medi active of de totalfit? Mijn man is 70 en ik 60 kg. Alvast bedankt.

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op dinsdag 23 augustus 2016


Geachte mevrouw Reyhan, Voor uw situatie zijn zowel het Energy+ als het MediActive matras geschikt. De conformiteit -de wijze waarop deze matrassen zich aan de lichaamsvorm weten aan te passen- is vergelijkbaar goed voor uw situatie. Maar een technisch goed presterend matras hoeft nog niet het gewenste ligcomfort te bieden. Ligcomfort is een belangrijk element bij de keuze van een matras. Want wat heeft u nu aan een matras dat technisch op alle fronten een top prestatie levert maar waar u niet lekker op ligt. Het Energy+ matras in de soepele uitvoering voelt iets zachter aan. Hoewel er geen sprake is van een daadwerkelijk zacht matras. Op het MediActive matras komt u iets dieper en vaster te liggen. De vraag die beantwoord moet worden is naar welk ligcomfort uw voorkeur uitgaat. Hiervoor kunt u ook een bezoek brengen aan een van de 21 showrooms. Er is er altijd wel een bij u in de buurt. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras .

Timo

Timo

Op woensdag 10 augustus 2016 stelde Timo de vraag:


Ik ben een echte buikslaper, wat kan en waar moet ik op letten.

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op donderdag 11 augustus 2016


Geachte heer Timo, Op de pagina www.welke-matras.nl/nl/slaaphouding vindt u het antwoord op uw vraag. Hieraan wil ik toevoegen dat een buikslaper doorgaans goed geholpen is met een stevig matras met name voor de heupzone is dit van belang. Voorwaarde is wel dat u een echte buikslaper bent en bijvoorbeeld niet half op uw buik ligt. In de praktijk kom ik vaker mensen tegen die zeggen een buikslaper te zijn. Maar wanneer zij demonstreren hoe ze op hun buik liggen, dan is van een echte buikslaapsituatie geen sprake. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras.