Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Traagschuim matras

De basis grondstof van een traagschuim is visco-elastisch polyurethaan. De NASA ontwikkelde jaren geleden traagschuim, ook wel NASA of visco schuim genoemd. Onder invloed van warmte en druk vormt het zich volledig naar het lichaam. Een matras gemaakt van traagschuim wordt dan ook wel een NASA matras genoemd.

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Traagschuim matras : Wat zijn de kenmerken.

Algemeen

Traagschuim is bij het grote publiek ook wel bekend als NASA schuim. Andere omschrijvingen zijn viscoelastisch schuim, drukverlagend schuim, memory foam en lazy foam. Onder invloed van jouw lichaamsgewicht en lichaamstemperatuur wordt het traagschuim zachter waardoor het de vorm van je lichaam aanneemt. Visco staat overigens voor vloeibaar en elastisch betekent vervorming.

Een matras kan nooit helemaal uit traagschuim bestaan. Immers het betreft een drukverlagend en geen lichaamsondersteunend materiaal. Het traagschuim vormt de toplaag van het matras waarbij de hoogte van het schuim minimaal 4 en maximaal 7 cm mag zijn. Hoe hoger het schuim wordt hoe minder het de wervelkolom ondersteunt. Het traagschuim wordt doorgaans geplaatst op een dragende basis zoals pocketveren of koudschuim.

Het woord traagschuim verwijst naar de reactiesnelheid van het schuim. Na indrukking heeft het schuim 1 tot 5 seconden nodig om weer in de oorspronkelijke vorm terug te keren. Omdat het schuim een mal van je lichaam maakt, wordt deze eigenschap vaak verward met kuilvorming. Een te begrijpen veronderstelling maar van kuilvorming zal bij kwalitatief hoogwaardig traagschuim geen sprake zijn. Dat is productietechnisch niet mogelijk.

De ontwikkelingen op het gebied van traagschuim gaan snel. Vandaag de dag is er al weer sprake van een derde generatie: het BlueFlex traagschuim. Dit is een met gel ingespoten traagschuim waardoor een uitstekende warmte- en vochtregulatie kan plaatsvinden. Je hebt het dan nooit meer te warm en klam op je matras.

2 materialen

Er bestaan in de productiewijze twee methoden om traagschuim matrassen te produceren:

  • de geschuimde traagschuim matrassen
  • de gegoten traagschuim matrassen

Voor het onderscheid tussen beide materiaalsoorten verzoeken wij u door te lezen.

2 modellen

Momenteel zijn er twee basisvarianten van de traagschuim matrassen op de markt:

  • traagschuim geplakt op een koudschuim basis.
  • traagschuim is gemonteerd op een pocketvering basis.

Kwaliteit Traagschuim matrassen: geschuimd met densiteit tussen 50 a 65

De kwaliteit van het traagschuim voor de matrassen wordt meestal uitgedrukt in densiteit (=kilo’s per kubieke meter). Voor een polyetherschuim of koudschuim matras geldt dat hoe hoger de dichtheid, hoe beter.

Voor traagschuim matrassen geldt dat als de densiteit boven de 65 uitkomt de traagschuimmatrassen te hard aanvoelen en hoe langer het duurt voor het traagschuim op (lichaams)temperatuur te komen. Een densiteit tussen de 50 en 65 levert een uitstekend traagschuim matras op.

Gegoten Traagschuim matrassen: minder van kwaliteit

Daarnaast zijn er gegoten en geschuimde traagschuim matrassen op de markt. Een gegoten traagschuim matras is van mindere kwaliteit dan de geschuimde variant. Ze is wel goedkoper. In verband met de luchtcirculatie en vochtverwerking is het van belang dat het traagschuim matras is voorzien van een open celstructuur.

(Verstelbare) bedbodem mogelijk

Een traagschuim matras kan uitstekend worden geplaatst op een verstelbare bedbodem. Alle bedbodems zijn geschikt zoals: spiraalbodems, lattenbodems (mits voorzien van voldoende latten), vlavrobodems, schotelbodems en boxsprings.

Traagschuim matras kopen? Waar op te letten.

Traagschuim

Ligcomfort van traagschuim matrassen

Het ligcomfort is uniek. Het traagschuim vormt zich onder invloed van het lichaamsgewicht en –temperatuur volledig naar de contouren van het lichaam.

Lichaamsondersteuning

Traagschuim matrassen passen zich dus uitstekend aan de vormen van het lichaam aan. De natuurlijke s-curve van de ruggengraat wordt volledig gerespecteerd. Daarnaast wordt de onderrug op de juiste wijze ondersteund. Bij het slapen op de zij is het aanpassingsvermogen aan de schouders en de heup uitstekend. In het algemeen mag worden gezegd dat de conformiteit van een traagschuim matras zeer hoog is.

Door de gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht over het ligoppervlak ontstaan er geen grote drukpunten. Hierdoor worden bloedvaten en zenuwbanen ontlast. U beweegt veel minder tijdens de slaap.

Ventilatie-eigenschappen traagschuim matras

Traagschuim matrassen met een open celstructuur ventileren beter dan degenen met een gesloten celstructuur. Het is raadzaam te kiezen voor een traagschuim matras die is voorzien van een vochtregulerende tijk.

Levensduur van een traagschuim matras

Afhankelijk van de kwaliteit van het schuim gaan traagschuim matrassen doorgaans lang mee.

Prijs van een traagschuim matras

Een traagschuim matras van goede kwaliteit treft u meestal in de hogere prijsklasse aan. In onderstaande traagschuim matras vergelijk ziet u de prijzen van enkele hoogwaardige traagschuim matras merken.

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

Berty Vandewinkel

Berty Vandewinkel

Op dinsdag 07 augustus 2018 stelde Berty Vandewinkel de vraag:


Verluchting matras.

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op zondag 12 augustus 2018


Beste Berty, Het kan natuurlijk nooit kwaad het matras dagelijks te luchten. Dat kunt u doen door het beddengoed terug te slaan en het slaapkamerraam open te zetten. Maar nog veel beter is dat u uw matras beschermt tegen vochtopbouw en vervuiling. Daartoe zijn high tech matras beschermers zoals de ClimaBest Protector beschikbaar. Met gebruik van deze beschermerhoes hoeft u niet meer te luchten en bent u er van verzekerd dat uw slaapomgeving een maximale hygiëne biedt. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras..

Roy

Roy

Op woensdag 26 juli 2017 stelde Roy de vraag:


Traagschuim op Hastens

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op vrijdag 28 juli 2017


Beste heer Roy, Haestens bedden zijn er in verschillende uitvoeringen. Wanneer u de Haestens matrastopper wenst te vervangen door een traagschuim variant, dan kan dat prima. Ook zal een traagschuim matras goed functioneren op een Haestens boxspring bedbodem. Met vriendelijke groet, Peter Trompert WelkeMatras..