Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

  • Altijd het juiste matras
  • Bespaar geld
  • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Vind uw dichtstbijzijnde winkel

Winkel Plaats Afstand Merken

Matras winkels

Matrassen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten winkels; woonwinkels, beddenwinkels, slaapspeciaalzaken, merkdealers, eigen winkels of online winkels. Het grootste verschil tussen deze verschillende soorten matraswinkels is het het aanbod in verschillende producten, verschillende merken en de mogelijkheid om te proefslapen.

Lees meer

Woonwinkels

Woonwinkels, zoals Ikea, Jysk en Leen Bakker, maar ook lokale woonwinkels, hebben een ruim aanbod op het gebied van wonen. Ze voorzien in de inrichting en decoratie van woonkamer, keuken, eetkamer, badkamer en slaapkamer. Het assortiment voor de slaapkamer bestaat doorgaans uit bedden, boxsprings, bedbodems, kasten, nachtkastjes, dekbedden, kussens, bedtextiel en matrassen. Ook voor decoratie van de slaapkamer kan men terecht bij woonwinkels. In de meeste gevallen zijn de bedden en matrassen die aangeboden worden bij woonwinkels van een eigen merk of huismerk. Bij de specialistische woonwinkels worden ook wel bekende merken aangeboden. In dat geval zijn deze woonwinkels geselecteerde merkdealers.

Niet alle woonwinkels bieden de mogelijkheid om thuis te proefslapen. In sommige gevallen is er slechts een beperkte omruilgarantie op bedden en matrassen. Vraag in alle gevallen goed naar de voorwaarden voor retourneren of omruilen.   

Beddenwinkels

De beddenwinkels, zoals Beter Bed, Slaapkamer Concurrent of TotaalBED, hebben een volledig assortiment welke is gericht op het inrichten van de slaapkamer: bedden, boxsprings, bedbodems, kasten, nachtkastjes, dekbedden, kussens, bedtextiel en matrassen. Het voornaamste doel van beddenwinkels is om een complete slaapkamer te verkopen. Vaak worden er zogenoemde package-deals aangeboden, waarbij men korting krijgt bij het kopen van meerdere slaapkamer producten ineens.

De meeste beddenwinkels bieden een omruilgarantie waarbij de klant de mogelijkheid heeft om de matrassen binnen een periode van 30,60 of 90 dagen uit te proberen. Wanneer de matrassen niet bevallen kunnen deze worden omgeruild.

Slaapspeciaalzaken

Slaapspeciaalzaken zijn de specialisten onder de beddenwinkels. Slaapspeciaalzaken bieden complete slaapsystemen aan (bedbodem, matrassen en bedtextiel) van bekende  topmerken en minder bekende merken. Slaapspeciaalzaken worden vaak geselecteerd als merkdealer van merken als Norma, Auping, M Line en Velda. Slaapspeciaalzaken kiezen vaak bewust voor specifieke slaapmerken omdat zij zich willen onderscheiden in aanbod, kwaliteit en service. In enkele gevallen bieden slaapspeciaalzaken ook overige slaapkamermeubels aan.

Afhankelijk van de slaapspeciaalzaak en de (garantie)voorwaarden van het merk bieden zij de mogelijk om thuis te proefslapen of het matras na een proefperiode om te ruilen.

Merkdealers

Merkdealers zijn door een merk geselecteerde verkooppunten van hun bedden en matrassen. Vaak zijn dit geselecteerde woonwinkels of slaapspeciaalzaken. Onder andere Tempur, Auping, M Line, Norma, Velda en Eastborn maken gebruik van merkdealers om hun producten te verkopen.

Tempur en Auping maken onderscheid in verschillende typen dealers. Zo heeft Tempur Platinum, Gold, Silver en Pillow dealers. Platinum dealers hebben een breed aanbod van matrassen, bedden, accessoires, kussens en overige producten. Gold dealers hebben een beperkt aanbod van matrassen, bedden, accessoires en overige producten. Silver dealers hebben enkel een assortiment bestaande uit Tempur matrassen en kussens en Pillow dealers bieden alleen Tempur kussens. Auping heeft Premium verkooppunten, Select vestigingen en Auping Dealers. Auping Premium verkooppunten zijn ondergebracht in meubel- en slaapspeciaalzaken en bieden het volledige assortiment. Auping Select vestigingen en Auping Dealers bieden slechts een beperkt assortiment (bepaalde typen matrassen, boxsprings en accessoires).

Niet alle merkdealers bieden de mogelijkheid om te proefslapen.

Eigen winkels

Merken als Hästens, Swiss Sense, LivingComfort en Auping maken gebruik van eigen winkels of showrooms. Hästens heeft zowel eigen winkels (de Hästens Sleep Store, Hästens Store of Hästens Shop) als Shop in Shops. Auping heeft een eigen winkel, de Auping Plaza, waar uitsluitend Auping producten worden verkocht. LivingComfort biedt haar merken Energy+, MediActive, LivingComfort Excellence, ClimaBest en EeZeeSleep en aan in eigen showrooms en het assortiment van Swiss Sense is verkrijgbaar in zowel winkels als outlets.

Auping biedt zelf niet de mogelijkheid om te proefslapen, maar bij enkele dealers is dit wel mogelijk. Living Comfort biedt de mogelijkheid om 365 nachten thuis te proefslapen. Dit is gratis en geldt voor alle producten. Hästens  en Swiss Sense bieden geen mogelijkheid om te proefslapen.

Online winkels

Niet alle matrasmerken zijn online verkrijgbaar, maar enkel via dealers of eigen winkels (bijvoorbeeld Hästens). Ook zijn er merken waarbij de matrassen enkel online verkrijgbaar zijn (Wehkamp). In de meeste gevallen wordt het aanbod zowel online via een webshop als in een showroom of winkel gepresenteerd, zodat een slaapadvies op maat mogelijk is en men de mogelijkheid heeft om te proefliggen (LivingComfort, Ikea, Beter Bed).

 

 

Stel uw vraag aan onze matrasexpert

Deze informatie is geschreven door Peter Trompert. Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrassenbranche. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive.

Stel direct uw vraag aan Peter Trompert. U kunt via de mail contact opnemen.