Vraag het onze matrasexpert

Matras Keuzehulp

Volg onze 8 eenvoudige stappen en wij realiseren de beste oplossing.

 • Altijd het juiste matras
 • Bespaar geld
 • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Van dit boek ga je beter slapen (en je wordt er knapper van)

Een op de drie volwassen slaapt sl...

We wisten natuurlijk al dat lezen voor het slapen gaan je helpt beter te slapen, maar nu is er ook nog een boek die je beter helpt slapen.

Lees het hele artikel

Welke matras heb ik nodig als ik ’s nachts veel draai?

Veel van ons kennen het wel. Welke slaaphouding je ook aanneemt, comfortabel liggen lukt niet. Als dit een enkele keer gebeurt is dat natuurlijk ve...

Lees het hele artikel

Hoe stop ik met snurken?

Snurk jij of heb je een snurkende partner? Lees verder en kom erachter hoe je hier vanaf kan komen!

...

Lees het hele artikel

Matrassen

De zoektocht naar een nieuw matras is er vaak één langs vele keuzemogelijkheden. Zowel op het internet als via slaapspeciaalzaken worden ontelbare matrassen aangeboden. Het komen tot een goede matraskeuze is daarom niet makkelijk. Even proefliggen op matrassen in de winkel is zeker niet afdoende. U weet pas echt hoe een matras ligt nadat u er gemiddeld 10 tot 12 nachten op heeft kunnen proefslapen. Zo heeft u meerdere nachten kunnen wennen aan uw nieuwe matras. Uw lichaam ondergaat een houdingcorrectie die u enkel kunt ervaren na een afdoende periode proefslapen op een matras.

Mensen gaan steeds korter slapen zo blijkt uit diverse onderzoeken. De tijd dat u slaapt dient dan ook van hoge kwaliteit te zijn. Een matras speelt hierbij een belangrijke rol. Daar u niet dagelijks een matras koopt is het van belang dat u veel tijd en aandacht besteed om het juiste matras te selecteren.

Zorg er dus voor dat u verschillende matrassen uitprobeert. Kies dus niet het eerste matras waar u tegenaan loopt. Uit onderzoek blijkt dat slechts 25% van de matrasaankopen volledig voldoet. Sommige beddenzaken bieden speciale proefruimtes aan waar u langere tijd ongestoord een matras kunt uitproberen. Er zijn ook fabrikanten die een overeenkomst hebben met een hotel waar u het matras kunt testen gedurende een nacht. Maar er zijn tegenwoordig ook leveranciers die u in staat stellen om het matras gedurende een langere tijd thuis uit te proberen. Proefslapen is de beste methode om vast te stellen of het matras van uw keuze ook de juiste keuze is.

De 10 geboden van Welke Matras?

Welke Matras? heeft een lijst opgesteld met de 10 belangrijkste aandachtspunten. Het juiste matras zorgt er voor dat:

 1. U er comfortabel op ligt
 2. Het lichaam op de juiste wijze wordt ondersteund
 3. Het lichaamsvocht snel kan worden afgevoerd
 4. Er rekening wordt gehouden met uw lichaamsbouw- en gewicht
 5. De bloedsomloop en de zenuwbanen niet worden afgekneld
 6. De lengte in overeenstemming is met uw lichaamslengte
 7. Een goede warmteafvoer op het bed kan plaatsvinden
 8. De aansluiting met uw bedbodem correct is
 9. Het kussen in harmonie met het bed is
 10. Functionaliteit boven uiterlijk staat
Lees meer

Matras comfort

Natuurlijk moet een matras aan allerlei technische eigenschappen voldoen. Maar van groot belang is dat een matras prettig ligt. Het moet elke een feest zijn om naar bed te gaan. Want als u prettig op uw matras ligt dan draagt deze situatie in grote mate bij om snel de slaap te vatten. Of een matras aan uw comforteisen voldoet is geheel persoonlijk. Het kan zelfs zo zijn dat u de eerste nachten last van spierpijn krijgt. Uw spieren moeten namelijk wennen aan een nieuwe houding. Om die reden stellen sommige fabrikanten u in de gelegenheid om eerst een tijdje een matrassen test uit te voeren.

Matras ondersteuning

Het matras moet de natuurlijke S-kromming van de wervelkolom te ondersteunen. Wanneer u op uw zij ligt zal de wervelkolom in een rechte lijn moeten liggen. Wanneer u op uw rug ligt dan wordt de natuurlijke kromming van de wervelkolom niet veranderd. Het is dus zaak dat het matras de juiste ondersteuning biedt aan de schouder en de heupzones. Doorgaans is na een gebruiksperiode van 10 jaar de ondersteuning sterk verminderd. Het is dan verstandig uw matras te vervangen.

Lichaamsvocht

Gedurende de nacht verliest u ongeveer een glas water aan vocht. Een groot gedeelte hiervan gaart richting uw matras. De matrasmaterialen moeten er voor zorgen dat er geen vochtopbouw in het matras kan plaatsvinden. Er moet dus een snelle en goede vochtafvoer kunnen plaatsvinden. 

Lichaamsbouw en -gewicht

Een goed matras dient een grote mate van conformiteit met zich mee te brengen. Een drukverlagend matras (van traagschuim) dat zich vormt naar het lichaam is dan een juiste keuze. Een dergelijk matras voelt doorgaans wat zachter aan. Het idee dat een hard matras juist goed is hebben wij al lang verlaten. Wanneer u niet zwaarlijvig bent dan kan een hard matras juist voor problemen zorgen waaronder overbelasting van uw achterhoofd, schouderbladen, bekken en hielen. Alleen voor zwaardere mensen en natuurlijk voor buikslapers biedt een harder matras uitkomst.

Bloedsomloop en zenuwbanen

Een matras zorgt doorgaans voor drukpunten die de bloedsomloop hinderen en zenuwbanen afknellen. Hierdoor zult u gemiddeld elk kwartier gaan verliggen tijdens de slaap. Deze situatie kan tot een onrustige nacht leiden waarbij u een aantal keren wakker wordt. Kies daarom voor een matras die geen druk geeft (bijvoorbeeld via vering). Bij een drukverlagend Nasa traagschuim matras wordt de druk op het lichaam en het lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld waardoor het bewegen op het matras tijdens de slaap sterk afneemt.

Matras lengte

Het is verstandig te kiezen voor een matras dat 20 centimeter langer is dan uw eigen lichaamslengte. Voor de breedte van het matras bestaat zo een algemeen advies niet. Maar als uw slaapkamer de ruimte biedt kies dan voor een zo breed mogelijk matras.

Warmteafvoer

Op de plaats waar u ligt, zeker bij een schuim of latex matras, kan het matras wat warmer aanvoelen. Dit komt omdat uw lichaam wat meer omsloten wordt door dit materiaal. Het is zaak dat het matras deze warmte goed afvoert. Het goed ventilerend dekbed kan hierbij ook voor de juiste oplossing zorgen. Tegenwoordig zijn er ook losse matrashoezen beschikbaar die voor een correcte warmteafvoer zorgdragen.

Bedbodem

Het moderne matras is tegenwoordig zodanig goed geconstrueerd en van materialen voorzien dat de bedbodem van steeds minder belang wordt. Maar de bedbodem blijft een rol van beteken is spelen. Want zakt deze bijvoorbeeld te ver door dan mist deze ongewenste situatie haar effect op het matras natuurlijk niet. Het is dus van belang het matras en de bedbodem goed op elkaar af te stemmen.

Kussen

Het matras en het kussen vormen een 2-eenheid. Het is overigens wel verstandig eerst het matras aan te schaffen en daarna op zoek te gaan naar een passend kussen. In tegenstelling tot de verwachte levensduur van het matras gaat een kussen doorgaans 4 jaar mee.

Functionaliteit

Uw mooie nieuwe matras voorziet u doorgaans van een hoeslaken waardoor het matras aan het oog wordt onttrokken. Treurt u hier niet over want de functionaliteit van het matras is veel belangrijker dan het uiterlijk. Laat u uw keuze van het matras dus nooit afhangen van eventuele fraaie "looks". Bedenk wel dat een nieuw matras altijd anders ligt dan dat 'oude' matras waaraan je zo gewend bent.

De redactie van Welke matras? probeert u te voorzien van zoveel mogelijk informatie over matrassen. Zodat u uiteindelijk kunt komen tot de juiste keuze. Op ons blog vindt u allerhande berichten over slapen, matrassen en de verschillende aanbieders in de markt.

Als laatste advies geven we u mee: Ga eerst proefslapen voordat u een beslissing neemt. Even proefliggen in de winkel is echt te weinig. Daarom zeggen wij: Proefslapen moet!!

 

Stel uw vraag aan onze matrasexpert

Deze informatie is geschreven door Peter Trompert. Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+ en MediActive.

Stel direct uw vraag aan Peter Trompert. U kunt via e-mail contact opnemen.