Vraag het onze matrasexpert

Rugpijn

Veel vragen die wij krijgen gaan over rugpijn of rugklachten in relatie tot een matras.

Na jaren van intensief gebruik heeft uw matras en bedbodem steeds meer moeite zich te herstellen. Daarnaast verliezen deze producten aan veerkracht en draagvermogen. Het ligcomfort en de lichaamsondersteuning nemen hierdoor af. Vandaar dat het verstandig is ten minste elke 10 jaar uw matras en bedbodem te vervangen.

Ga naar Welke Matras Hulp - Een gratis persoonlijk matras keuze advies

Rugpijn en rugklachten

Rugpijn

rugpijn

Bijna iedereen heeft wel eens last van rugklachten. Vaak zijn deze van tijdelijke aard en verdwijnen ze na een tijdje. Sommige rugklachten daarentegen zijn chronisch en kunnen u belemmeren in het dagelijks leven, zowel overdag als tijdens de slaap. 

 

Pijnklachten tijdens of direct na het slapen

Wanneer u tijdens of direct na het slapen pijn voelt, dan heeft uw klacht meestal betrekking op de schouders of lage rug. Uw huidige slaapsysteem biedt dan onvoldoende ondersteuning in de schouderzone of het rug- en heupgedeelte. De ouderdom van het matras en bedbodem is meestal de oorzaak van dit probleem. 

 

Mogelijke oorzaken van rugpijn

Anders dan bij onderstaande medische aandoeningen wordt er bij een groot deel van de bevolking (90-95%) geen specifieke medische oorzaak gevonden voor rugpijn. Factoren die vaak een oorzaak zijn van rugpijn zijn:

 • Houding
 • Slechte lichaamscoördinatie
 • Stress
 • Spanning
 • Overbelasting
 • Onderbelasting

 

Soorten rugpijn

Omdat er verschillende soorten rugpijn bestaan en de klachten per aandoening kunnen verschillen, is er niet één geschikt matras bij rugpijn. Bij lage rugpijn, ook wel lumbago genoemd, biedt een traagschuimmatras met een pocketvering of een koudschuim basis doorgaans een goede oplossing. Dergelijke matrassen koppelen een hoog ligcomfort aan een correcte lichaamsondersteuning. Drukverlaging, ondersteuning en comfort zijn de belangrijkste eigenschappen waaraan een matras moet voldoen bij rugpijn. We bekijken waar u op kunt letten tijdens het kopen van een matras en wat het beste matras is bij rugpijn.

Waar moet een matras aan voldoen bij rugklachten?

Wanneer u rugklachten heeft is een goed matras cruciaal. De juiste matras kan rugklachten verminderen. Een slecht matras kan de klachten in de rug juist verergeren. Het beste matras tegen rugklachten bestaat helaas niet. Wat wel bestaat is een matras dat uw rug in de juiste positie laat liggen. Dit matras is voor iedereen anders. De een heeft baat bij een harder matras, de ander bij juist een zachter matras. Belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van een matras:

 • Hoog comfort: Biedt het matras de voor u juiste comfort?
 • Ondersteunend: Ondersteund het matras de contouren van uw lichaam?
 • Drukverlagend: Zorgt het matras voor een verlagende druk op uw rug?

 

Wat kan ik doen om van mijn rugpijn te genezen?

Sommige rugklachten zijn chronisch, anderen zijn tijdelijk. Of de rugpijn te genezen is, is afhankelijk van de aard van de klachten.  Wel kunnen deze tips u hepen om uw rugpijn te verlichten of, bij tijdelijke rugpijn, helemaal van uw klachten af te komen.

 • Koop een nieuw matras als u vermoedt dat uw matras de veroorzaker is van uw lage rugpijn.
 • Zoek naar een comfortabele houding om te slapen. Uw rug dient tot rust te komen. Door slecht te slapen zullen de pijnklachten alleen maar toenemen. Let op dat u gebruik maakt van een dun kussen.
 • Ga in ieder geval niet langer dan noodzakelijk in uw bed liggen. Tenzij uw fysiotherapeut of arts anders adviseert. Uit onderzoek blijkt dat een lang verblijf in uw bed schadelijk is voor uw herstel.
 • Ga wandelen. Begin met kleine stukjes te lopen. De doorbloeding van uw rug heeft hier baat bij. Tevens voorkomt u hiermee dat u stijf wordt.
 • Buk niet. Mocht u toch moeten bukken, zak dan zo diep mogelijk door uw knieën en houdt daarbij uw rug recht.
 • Vermijd zitten. En als u toch moet gaan zitten, maak dan gebruik van een rechte stoel. Zorg er voor dat deze stoel hard is zonder al te dikke kussens.
 • Til niets. Zelfs lichte voorwerpen dient u links te laten liggen.
 • Ga niet rechtop zitten in bed of bad.
 • Vermijd autorijden. En als u toch moet autorijden, zet de stoel dan zo recht mogelijk en maak gebruik van een lendenondersteuning.
 • Ga zo snel mogelijk weer aan de slag met uw dagelijkse werkzaamheden of bezigheden. Hoe langer u dit uitstelt, hoe moeilijker u weer op gang komt

 

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur vanLivingComfort, bekend van de matrasmerkenEnergy+,MediActive enTotalfit.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

Hampsink

Hampsink

Op dinsdag 17 februari 2015 stelde Hampsink de vraag:


Het eastborn bed die Jysk verkoopt is dat een orgineel exemplaar? Welke topper past daar goed bij voor spierklachten

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op dinsdag 17 februari 2015


Geachte mevrouw, heer Hamsink, Indien op een matras of een boxspring het merk Eastborn nadrukkelijk staat vermeld op het label dan mag u er van uitgaan dat het een origineel Easborn product betreft. Maar bij Jysk worden ook bijvoorbeeld boxsprings aangeboden waarbij wordt aangegeven dat deze producten gecreƫerd zijn door Eastborn. Dan is er geen sprake van een Eastborn merkproduct. Eastborn was tot een aantal jaar geleden een zelfstandige matrassen- en boxspringfabrikant. Nu behoort de onderneming toe aan de Hilding Anders groep. Het merk Eastborn wordt door deze groep nog steeds actief gevoerd. Ik neem aan dat een boxspring met de vermelding "created by Eastborn" wel uit een Hilding Anders fabriek komt. Jysk biedt de "created by Eastborn" boxsprings aan met een matras topper van traagschuim. Dat is op zich een goede keuze. Met vriendelijke groeten, Peter Trompert WelkeMatras? .

Janny Joustra

Janny Joustra

Op zaterdag 10 januari 2015 stelde Janny Joustra de vraag:


lage rugpijn bij mijn man en mij

Theo Lentjes
Productexpert

Antwoord gegeven op woensdag 14 januari 2015


Beste Janny,

De oorzaak van rugpijn is moeilijk te achterhalen. Het maken van een verkeerde beweging of overbelasting zijn de meest voorkomende oorzaken van rugpijn. Bijna iedereen heeft wel eens last van zijn rug, in totaal krijgt meer dan 80% ooit te maken met pijn in de onderrug. Maar niet alleen verkeerde bewegingen en overbelasting zijn oorzaken van rugpijn. Ook een slechte lig-, zit- of stahouding kan rugklachten veroorzaken. Een slechte lichamelijke conditie, veel autorijden, stress, zwangerschap en overgewicht verhogen de kans op rugklachten aanzienlijk.

Als u eenmaal last heeft van uw rug is het lastig om er snel vanaf te komen. Rugklachten kunnen zo maar een maand aanhouden.
Mocht uw matras versleten zijn, dan zou dit de oorzaak van uw rugklachten kunnen zijn. Mocht dit het geval zijn-dan wil ik u vragen de MatrasHulp op onze website in te vullen voor een juiste keuze. De MatrasHulp vindt u op de homepagina. Nadat u de vragenlijst heeft doorlopen ontvangt u een passend en persoonlijk advies.

Met vriendelijke groet,

Theo Lentjes,
WelkeMatras?.