Vraag het onze matrasexpert

Rugpijn

Veel vragen die wij krijgen gaan over rugpijn of rugklachten in relatie tot een matras.

Na jaren van intensief gebruik heeft uw matras en bedbodem steeds meer moeite zich te herstellen. Daarnaast verliezen deze producten aan veerkracht en draagvermogen. Het ligcomfort en de lichaamsondersteuning nemen hierdoor af. Vandaar dat het verstandig is ten minste elke 10 jaar uw matras en bedbodem te vervangen.

Rugpijn en rugklachten

Rugpijn

rugpijn

Bijna iedereen heeft wel eens last van rugklachten. Vaak zijn deze van tijdelijke aard en verdwijnen ze na een tijdje. Sommige rugklachten daarentegen zijn chronisch en kunnen u belemmeren in het dagelijks leven, zowel overdag als tijdens de slaap. 

 

Pijnklachten tijdens of direct na het slapen

Wanneer u tijdens of direct na het slapen pijn voelt, dan heeft uw klacht meestal betrekking op de schouders of lage rug. Uw huidige slaapsysteem biedt dan onvoldoende ondersteuning in de schouderzone of het rug- en heupgedeelte. De ouderdom van het matras en bedbodem is meestal de oorzaak van dit probleem. 

 

Mogelijke oorzaken van rugpijn

Anders dan bij onderstaande medische aandoeningen wordt er bij een groot deel van de bevolking (90-95%) geen specifieke medische oorzaak gevonden voor rugpijn. Factoren die vaak een oorzaak zijn van rugpijn zijn:

 • Houding
 • Slechte lichaamscoördinatie
 • Stress
 • Spanning
 • Overbelasting
 • Onderbelasting

 

Soorten rugpijn

Omdat er verschillende soorten rugpijn bestaan en de klachten per aandoening kunnen verschillen, is er niet één geschikt matras bij rugpijn. Bij lage rugpijn, ook wel lumbago genoemd, biedt een traagschuimmatras met een pocketvering of een koudschuim basis doorgaans een goede oplossing. Dergelijke matrassen koppelen een hoog ligcomfort aan een correcte lichaamsondersteuning. Drukverlaging, ondersteuning en comfort zijn de belangrijkste eigenschappen waaraan een matras moet voldoen bij rugpijn. We bekijken waar u op kunt letten tijdens het kopen van een matras en wat het beste matras is bij rugpijn.

Waar moet een matras aan voldoen bij rugklachten?

Wanneer u rugklachten heeft is een goed matras cruciaal. De juiste matras kan rugklachten verminderen. Een slecht matras kan de klachten in de rug juist verergeren. Het beste matras tegen rugklachten bestaat helaas niet. Wat wel bestaat is een matras dat uw rug in de juiste positie laat liggen. Dit matras is voor iedereen anders. De een heeft baat bij een harder matras, de ander bij juist een zachter matras. Belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van een matras:

 • Hoog comfort: Biedt het matras de voor u juiste comfort?
 • Ondersteunend: Ondersteund het matras de contouren van uw lichaam?
 • Drukverlagend: Zorgt het matras voor een verlagende druk op uw rug?

 

Wat kan ik doen om van mijn rugpijn te genezen?

Sommige rugklachten zijn chronisch, anderen zijn tijdelijk. Of de rugpijn te genezen is, is afhankelijk van de aard van de klachten.  Wel kunnen deze tips u hepen om uw rugpijn te verlichten of, bij tijdelijke rugpijn, helemaal van uw klachten af te komen.

 • Koop een nieuw matras als u vermoedt dat uw matras de veroorzaker is van uw lage rugpijn.
 • Zoek naar een comfortabele houding om te slapen. Uw rug dient tot rust te komen. Door slecht te slapen zullen de pijnklachten alleen maar toenemen. Let op dat u gebruik maakt van een dun kussen.
 • Ga in ieder geval niet langer dan noodzakelijk in uw bed liggen. Tenzij uw fysiotherapeut of arts anders adviseert. Uit onderzoek blijkt dat een lang verblijf in uw bed schadelijk is voor uw herstel.
 • Ga wandelen. Begin met kleine stukjes te lopen. De doorbloeding van uw rug heeft hier baat bij. Tevens voorkomt u hiermee dat u stijf wordt.
 • Buk niet. Mocht u toch moeten bukken, zak dan zo diep mogelijk door uw knieën en houdt daarbij uw rug recht.
 • Vermijd zitten. En als u toch moet gaan zitten, maak dan gebruik van een rechte stoel. Zorg er voor dat deze stoel hard is zonder al te dikke kussens.
 • Til niets. Zelfs lichte voorwerpen dient u links te laten liggen.
 • Ga niet rechtop zitten in bed of bad.
 • Vermijd autorijden. En als u toch moet autorijden, zet de stoel dan zo recht mogelijk en maak gebruik van een lendenondersteuning.
 • Ga zo snel mogelijk weer aan de slag met uw dagelijkse werkzaamheden of bezigheden. Hoe langer u dit uitstelt, hoe moeilijker u weer op gang komt

 

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+, MediActive en Totalfit.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

Jozien

Jozien
Weert

Op donderdag 28 augustus 2014 stelde Jozien de vraag:


Rugklachten

Hallo, Graag zou ik advies willen inwinnen, over een goede matras passend bij mijn klachten... Ik ben een 31 jarige vrouw en heb sinds 4 jaar ernstige rugklachten, van 2 hernia's,arthrose tot een vernauwing van een tussenwervelschijf. Ik heb al gerevalideerd etc, maar klachten blijven bestaan en ik ben tegen opereren... Ik ben nu dus op zoek naar een goed matras, en hoop dat u me hierin kan adviseren. Een traagschuimmatras is het iig niet voor mij, omdat ik juist een hard matras fijner vind. Mvg, Jozien

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op vrijdag 29 augustus 2014


Geachte mevrouw Jozien,

U spreekt een voorkeur uit voor een hard matras omdat u dit fijn vind. Maar een hard matras past niet bij de door u geschetste klachten.

Een hard matras biedt minder ontspanning aan de rug dan een medium hard matras. Daarnaast wordt met een medium hard matras een betere balans bereikt tussen de ondersteuning van de rug en ligcomfort. Een (te) hard matras geeft namelijk een verhoogde druk op de (onder)rug. Hierdoor kan zelfs rugpijn worden veroorzaakt. Een hard matras biedt ook niet de oplossing om pijn in bijvoorbeeld de lage rug te verhelpen.

Indien u vast houdt aan uw wens voor een hard matras dan kan ik u geen passend advies geven. Het matras dat het beste bij u tot zijn recht komt is een traagschuim matras. Een zogenaamde combinatie matras van pocketveren en traagschuim is ook in een stevige uitvoering te verkrijgen. Ik raad u serieus naar dit type matras te kijken.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?

.

Harrie Walvis

Harrie Walvis
NIEUWEGEIN

Op donderdag 29 mei 2014 stelde Harrie Walvis de vraag:


lage rugpijn

Goede avond, wij hebben nu een boxspring bed en daarop slapen wij op een matrapur matras. Nu staan mijn vrouw en ik elke ochtend op met behoorlijk veel last in de lage rug en dit duurt een paar uur voordat de klachten redelijk verminderd zijn. Wat voor een soort matras kunt u ons aanbevelen? Wij zijn dan op zoek naar 2 matrassen van 70 x 200. Ik hoop het van u te horen. Groeten, Harrie

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op donderdag 29 mei 2014


Geachte heer Walvis,

Het Matrapur matras is voorzien van een 8 centimeter hoge traagschuim toplaag. Traagschuim is een drukverlagend materiaal en niet een lichaamsdragend materiaal. Bij een toplaag van 8 centimeter of hoger komt u te diep in het matras te liggen. Hierdoor ontstaat een soort hangmat situatie wat de oorzaak is van uw lage rugpijn. De pijn die u voelt is feitelijk spierpijn en gaat na een tijdje over.

Ik ben en blijf een voorstander van traagschuim matrassen. Ik raad u aan een zogenaamde combinatie matras te nemen die bestaat uit een 5 centimeter hoge traagschuim toplaag met een pocketvering kern. Let er hierbij wel op dat u het matras eerst mag uitproberen middels proefslapen. Dit aspect is heel belangrijk. Immers u kunt een matras pas echt beoordelen als u er een nacht of 10 tot 12 op hebt geslapen.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?.

Christine Versluis

Christine Versluis
Dordrecht

Op dinsdag 25 maart 2014 stelde Christine Versluis de vraag:


bovenbeen/bovenarm klachten door matras

Ik ben 49 jaar en ben nu een ruim jaar bezig voor nieuw matras. Ik heb nu nr 3. Eerste matras in dec 2012 was een traagschuim maar na een half jaar wakker worden met totaal gevoelloze handen en voeten bleek het matras het omgeruild voor een 25cm hoge zg. zonematras. Heel veel pijn in armen schouders en heupen. Na lang praten kreeg ik mijn geld terug en sliep ik uit nood een maand op een luchtbed niet wetend wat te doen. Nu heb ik sinds een week een koudschuim matras dat mij in ieder geval enkele uren achtereen laat slapen, maar ik blijf pijn houden in bovenbeen en bovenarm, ik slaap altijd op mijn linker zij. Het voelt als blauwe plekken, beurs en soms tintelend. Ik heb 24 jaar lang geslapen als een roos op een dun matras van Roobol, van huis uit meegekregen. Die wilde ik weer, maar helaas verkoopt Roobol geen matrassen meer. Ik heb geen pijn raar genoeg aan heup- of schoudergewricht maar de zachtere gedeeltes daaronder. Eigenlijk ben ik nu een beetje ten einde raad, want een vierde matras in 14 maanden tijd kan toch de bedoeling niet zijn. Mijn huidige matras is zacht, voelt bijna als mijn oude, alleen mijn kussen lijkt te laag. Ik heb natturlijk een jaar lang pijnen door matrassen opgebouwd en kan wellicht niet verwachten dat dit na een week weg is. Ik hoop zo dat u enig licht op mijn situatie kan laten schijnen. Alvast hartelijk dank. Vriendelijke groet Christine

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op woensdag 26 maart 2014


Geachte mevrouw Versluis,

Dat u 24 jaar lang op een dun matras van het merk Roobol uitstekend uit de voeten kon, heeft mij wel verbaasd. Een matras van goede kwaliteit heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 10 jaar. Daarnaast zal een matras van een jaar of 7 tot 8 oud ongeveer 4 tot 5 kilo niet oorspronkelijk en dus vervuild materiaal bevatten. In uw geval zal dat een veelvoud hiervan hebben betekend. Ergo van het oorspronkelijke materiaal zal zeker na 20 jaar niet veel zijn overgebleven.

Gezien de fysieke klachten die u telkens ervaart bij een nieuw matras lijkt uw situatie niet geschikt voor een standaard oplossing. Een waterbed zal voor u mogelijk tot het gewenste resultaat leiden. Een dergelijk bed is drukverlagend en de temperatuur kan op uw persoonlijke situatie worden afgestemd. Een waterbed is in diverse stabilisaties verkrijgbaar. Een hoge stabilisatie zal er voor zorgen dat het bed nauwelijks beweegt door het water.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?
.

Stefanie

Stefanie

Op dinsdag 29 oktober 2013 stelde Stefanie de vraag:


latex of koudschuim bij rugklachten

Goedenavond, Graag wil ik weten wat uw advies is voor een topmatras bij lage rugklachten en voornamelijk zijslapers. Het latexmatras van dit moment is erg warm en lijkt minder steun te geven dan koudschuim. Dit wordt op veel sites echter tegengesproken en ook is de kwaliteit van het huidige topmatras erg hoor. Graag uw advies. Vriendelijke groet, Stefanie

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op dinsdag 29 oktober 2013


Geachte mevrouw Stefanie,

Indien de pijnklachten in de lage onderrug direct in relatie staan tot uw matras dan biedt uw matras te weinig opwaartse druk en ondersteunend vermogen. Uw matras met een matrastopper uitrusten is dan een suboptimale oplossing wat doorgaans niet tot het gewenste effect zal leiden. Het toepassen van een matras topper zal ook de levensduur van uw matras niet verlengen.

In het geval de fut uit uw matras is, komt slechts een oplossing in aanmerking. Namelijk een nieuwe matras aanschaffen die op uw persoonlijke situatie is afgestemd.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?.

Manuela

Manuela
Wilnis

Op maandag 30 september 2013 stelde Manuela de vraag:


Advies lage rug pijn

Hallo, ik heb al een aantal jaar last van de onderrug Tijdens het slapen na 4 a5 uur word ik wakker van lage rug pijn en heuppijn wat door trekt naar mijn been Elk jaar een nieuw matras, koudschuim, traag schuim , pocket vering maar niets helpt Ik blijf pijn houden! Wat kunt u mij adviseren? Want mijn word er gek van dat er steeds een nieuw matras moet komen zo ongeveer elk jaar!!

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op dinsdag 01 oktober 2013


Geachte mevrouw Manuela,

Net als u vind ik het heel vervelend dat u ondanks vele wisselingen van matras pijn blijft houden in de lage rug en de heup. Het geeft wel aan hoe moeilijk het is om uw situatie te verbeteren. Om een verkeerde aanschaf te voorkomen is het van belang dat u eerst gratis een dag of 14 thuis het door u gewenste matras uitprobeert. Er zijn tegenwoordig voldoende firma's te vinden die gratis proefslapen aanbieden. Over dit onderwerp is op deze website de nodige informatie te vinden.

Wellicht vindt u het een open deur maar is het mogelijk dat uw klachten te herleiden zijn tot een andere oorzaak dan een matras? Rugpijn kan vele bronnen hebben. Bijvoorbeeld een verkeerde zithouding op het werk of in de auto kan ook tot rugproblemen leiden die u met een matras niet kunt oplossen. Wellicht zijn er fysieke oorzaken die voor groot ongemak zorgen. Het is nu van belang om vast te stellen waardoor uw klachten worden veroorzaakt. Wanneer u de oorzaak kent, kunt u aan een oplossing werken.

Ook raad ik u aan de Matrashulp op deze website in te schakelen. Nadat u de vragenlijst volledig ingevuld aan ons heeft geretourneerd ontvangt u een passend advies voor een matras.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?.