Vraag het onze matrasexpert

Rugpijn

Veel vragen die wij krijgen gaan over rugpijn of rugklachten in relatie tot een matras.

Na jaren van intensief gebruik heeft uw matras en bedbodem steeds meer moeite zich te herstellen. Daarnaast verliezen deze producten aan veerkracht en draagvermogen. Het ligcomfort en de lichaamsondersteuning nemen hierdoor af. Vandaar dat het verstandig is ten minste elke 10 jaar uw matras en bedbodem te vervangen.

Rugpijn en rugklachten

Rugpijn

rugpijn

Bijna iedereen heeft wel eens last van rugklachten. Vaak zijn deze van tijdelijke aard en verdwijnen ze na een tijdje. Sommige rugklachten daarentegen zijn chronisch en kunnen u belemmeren in het dagelijks leven, zowel overdag als tijdens de slaap. 

 

Pijnklachten tijdens of direct na het slapen

Wanneer u tijdens of direct na het slapen pijn voelt, dan heeft uw klacht meestal betrekking op de schouders of lage rug. Uw huidige slaapsysteem biedt dan onvoldoende ondersteuning in de schouderzone of het rug- en heupgedeelte. De ouderdom van het matras en bedbodem is meestal de oorzaak van dit probleem. 

 

Mogelijke oorzaken van rugpijn

Anders dan bij onderstaande medische aandoeningen wordt er bij een groot deel van de bevolking (90-95%) geen specifieke medische oorzaak gevonden voor rugpijn. Factoren die vaak een oorzaak zijn van rugpijn zijn:

 • Houding
 • Slechte lichaamscoördinatie
 • Stress
 • Spanning
 • Overbelasting
 • Onderbelasting

 

Soorten rugpijn

Omdat er verschillende soorten rugpijn bestaan en de klachten per aandoening kunnen verschillen, is er niet één geschikt matras bij rugpijn. Bij lage rugpijn, ook wel lumbago genoemd, biedt een traagschuimmatras met een pocketvering of een koudschuim basis doorgaans een goede oplossing. Dergelijke matrassen koppelen een hoog ligcomfort aan een correcte lichaamsondersteuning. Drukverlaging, ondersteuning en comfort zijn de belangrijkste eigenschappen waaraan een matras moet voldoen bij rugpijn. We bekijken waar u op kunt letten tijdens het kopen van een matras en wat het beste matras is bij rugpijn.

Waar moet een matras aan voldoen bij rugklachten?

Wanneer u rugklachten heeft is een goed matras cruciaal. De juiste matras kan rugklachten verminderen. Een slecht matras kan de klachten in de rug juist verergeren. Het beste matras tegen rugklachten bestaat helaas niet. Wat wel bestaat is een matras dat uw rug in de juiste positie laat liggen. Dit matras is voor iedereen anders. De een heeft baat bij een harder matras, de ander bij juist een zachter matras. Belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van een matras:

 • Hoog comfort: Biedt het matras de voor u juiste comfort?
 • Ondersteunend: Ondersteund het matras de contouren van uw lichaam?
 • Drukverlagend: Zorgt het matras voor een verlagende druk op uw rug?

 

Wat kan ik doen om van mijn rugpijn te genezen?

Sommige rugklachten zijn chronisch, anderen zijn tijdelijk. Of de rugpijn te genezen is, is afhankelijk van de aard van de klachten.  Wel kunnen deze tips u hepen om uw rugpijn te verlichten of, bij tijdelijke rugpijn, helemaal van uw klachten af te komen.

 • Koop een nieuw matras als u vermoedt dat uw matras de veroorzaker is van uw lage rugpijn.
 • Zoek naar een comfortabele houding om te slapen. Uw rug dient tot rust te komen. Door slecht te slapen zullen de pijnklachten alleen maar toenemen. Let op dat u gebruik maakt van een dun kussen.
 • Ga in ieder geval niet langer dan noodzakelijk in uw bed liggen. Tenzij uw fysiotherapeut of arts anders adviseert. Uit onderzoek blijkt dat een lang verblijf in uw bed schadelijk is voor uw herstel.
 • Ga wandelen. Begin met kleine stukjes te lopen. De doorbloeding van uw rug heeft hier baat bij. Tevens voorkomt u hiermee dat u stijf wordt.
 • Buk niet. Mocht u toch moeten bukken, zak dan zo diep mogelijk door uw knieën en houdt daarbij uw rug recht.
 • Vermijd zitten. En als u toch moet gaan zitten, maak dan gebruik van een rechte stoel. Zorg er voor dat deze stoel hard is zonder al te dikke kussens.
 • Til niets. Zelfs lichte voorwerpen dient u links te laten liggen.
 • Ga niet rechtop zitten in bed of bad.
 • Vermijd autorijden. En als u toch moet autorijden, zet de stoel dan zo recht mogelijk en maak gebruik van een lendenondersteuning.
 • Ga zo snel mogelijk weer aan de slag met uw dagelijkse werkzaamheden of bezigheden. Hoe langer u dit uitstelt, hoe moeilijker u weer op gang komt

 

Stel uw vraag direct aan een van onze matrasexperts

Dit artikel is geschreven door . Peter is reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de matrasindustrie. Op Welke-matras.nl volgt en verslaat hij de laatste ontwikkelingen en trends op de Nederlandse matrassen en slaapmarkt. Peter is tevens directeur van LivingComfort, bekend van de matrasmerken Energy+, MediActive en Totalfit.

Eerder gestelde vragen en antwoorden

Celine

Celine

Op zondag 09 november 2014 stelde Celine de vraag:


Rugpijn oplossing boxspring of traagschuimtopper?

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op zondag 09 november 2014


Geachte mevrouw Celine,

Rugpijn los je niet op door een boxspring of een matrastopper zo maar aan te schaffen. Er zijn vele oorzaken van rugpijn aan te wijzen. Dus eerst dient u vast te stellen waardoor de rugpijn wordt veroorzaakt.

Mocht de pijn door het matras worden ingegeven dan raad ik u aan de MatrasHulp te raadplegen. Op de homepagina van onze website vindt u toegang tot een uitgebreide vragenlijst. Ik nodig u uit deze te doorlopen. Op basis van de door u gegeven antwoorden ontvangt u van mij een passend advies.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?.

Jozien

Jozien
Weert

Op donderdag 28 augustus 2014 stelde Jozien de vraag:


Rugklachten

Hallo, Graag zou ik advies willen inwinnen, over een goede matras passend bij mijn klachten... Ik ben een 31 jarige vrouw en heb sinds 4 jaar ernstige rugklachten, van 2 hernia's,arthrose tot een vernauwing van een tussenwervelschijf. Ik heb al gerevalideerd etc, maar klachten blijven bestaan en ik ben tegen opereren... Ik ben nu dus op zoek naar een goed matras, en hoop dat u me hierin kan adviseren. Een traagschuimmatras is het iig niet voor mij, omdat ik juist een hard matras fijner vind. Mvg, Jozien

Peter Trompert
Productexpert

Antwoord gegeven op vrijdag 29 augustus 2014


Geachte mevrouw Jozien,

U spreekt een voorkeur uit voor een hard matras omdat u dit fijn vind. Maar een hard matras past niet bij de door u geschetste klachten.

Een hard matras biedt minder ontspanning aan de rug dan een medium hard matras. Daarnaast wordt met een medium hard matras een betere balans bereikt tussen de ondersteuning van de rug en ligcomfort. Een (te) hard matras geeft namelijk een verhoogde druk op de (onder)rug. Hierdoor kan zelfs rugpijn worden veroorzaakt. Een hard matras biedt ook niet de oplossing om pijn in bijvoorbeeld de lage rug te verhelpen.

Indien u vast houdt aan uw wens voor een hard matras dan kan ik u geen passend advies geven. Het matras dat het beste bij u tot zijn recht komt is een traagschuim matras. Een zogenaamde combinatie matras van pocketveren en traagschuim is ook in een stevige uitvoering te verkrijgen. Ik raad u serieus naar dit type matras te kijken.

Met vriendelijke groeten,

Peter Trompert
WelkeMatras?

.